FIFA liks basa? Draugystės ketina išsižadėti stambiausi rėmėjai

Vokiečių kompanija „Adidas“, su Tarptautine futbolo federacijų asociacija (FIFA) bendradarbiaujanti jau 45 metus, dėl futbolo pasaulį drebinančio korupcijos skandalo gali nutraukti federacijos rėmimą. Baigti draugystę su FIFA svarsto ne tik „Adidas“, bet ir iki rėmėjai. Apie ketinimus peržiūrėti sutarčių sąlygas prakalbo „Visa“ bei „McDonald's“.

„Adidas“ ir FIFA draugystė trunka 45-erius metus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Adidas“ ir FIFA draugystė trunka 45-erius metus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
FIFA prezidentas S.Blatteris.<br>AP nuotr.
FIFA prezidentas S.Blatteris.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 12:13 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 7:07 PM

Tiesa, didžiųjų FIFA rėmėjų nuomones gali pakeisti FIFA prezidento Seppo Blatterio sprendimas atsistatydinti.

„Žinia apie S.Blatterio atsistatydinimą žymi FIFA siekį sukurti skaidrius standartus visose srityse, kurios liečia organizacijos veiklą“, – skelbia „Adidas“.

Rusijos dujų gigantas „Gazprom“ – taip pat tarp FIFA rėmėjų. Tačiau dujų monopolininkė neketina anksčiau laiko nutraukti 2015-2018 metams sudarytos sutarties.

FIFA korupcijos skandalas kone kasdien aplimpa šviežiomis detalėmis. Nespėta pasiaiškinti dėl 5 mln. JAV dolerių skyrimo Airijos futbolo federacijai, kad ši nekeltų bylos už teisėjo nepastebėtą Thierry Henry žaidimą ranka, po kurio prancūzai įmušę įvartį pateko į 2010 m. Pasaulio futbolo čempionatą Pietų Afrikoje, kai ant S.Blatterio krito nauji kaltinimai.

Šveicarija atlieka tyrimą dėl 2010 metais vykusio konkurso, per kurį teisė surengti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą buvo suteikta Rusijai, o 2022-ųjų – Katarui. Ypač daug klaustukų kelia Kataro laimėjimas, kuris greičiausiai yra nupirktas už kyšius.

Jei anksčiau kalbėta apie būsimuosius 2018-ųjų ir 2022-ųjų čempionatus, tai šiandien jau minimi ir nešvarūs žaidimai dėl jau buvusių čempionatų. Paaiškėjo, jog ir Pietų Afrikos Respublika (PAR) teisę rengti 2010-ųjų čempionatą gavo neteisėtai.

Tapti šios futbolo šventės šeimininke be PAR norėjo Egiptas, Marokas bei Libija kartu su Tunisu. Pastarosios šalys iš kovos iškrito dar iki balsavimo, rašo gazeta.ru.

Galiausiai FIFA vykdomojo komiteto balsavime PAR surinko 14, Marokas – 10, o Egiptas – nė vieno balso. Vis dėlto britų leidiniui „The Telegraph“ buvęs FIFA narys Ismailas Bhamjee tvirtino, jog laimėtojas turėjo būti Marokas. Tačiau panašu, jog kortas šioje istorijoje sumaišė buvęs FIFA viceprezidentas Jackas Warneris, kaip spėjama, iš PAR gavęs 10 mln. JAV dolerių kyšį.

Beje, kaip rodo „The Sunday Times“ 2010 m. surinkti įrodymai, pačiam I.Bhamjee Marokas sumokėjo 150 tūkst. JAV dolerių

Buvęs Egipto ministras jaunimo ir sporto reikalams Aley Eddine'as Helalas pasakojo, jog J.Warneris pažadėjo Egiptui septynis balsus, jei už kiekvieną jų bus sumokėta po milijoną JAV dolerių.

Mundurą susitepė ne tik PAR, bet ir Vokietija. Kalbama, jog ši šalis dėl garantuotos teisės surengti 2006-ųjų futbolo čempionatą nusipirko Okeanijos balsą. Vokietijos žiniasklaida iškasė naujų detalių. Esą kompanijos „Volkswagen“ ir „Bayer AG“ pažadėjo rimtas investicijas į Tailandą ir Pietų Korėją, o buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis mainais į balsus Saudo Arabijai pažadėjo ginklų tiekimą.

Žiniasklaidoje kalbama ir apie tai, jog Vokietija 2006-ųjų čempionato teises gavo tik po to, kai pradingo Okeanijos delegatas Charlesas Dempsey. Tąsyk Vokietija laimėtoja paskelbta vieno balso skirtumu. Ch.Dempsey vėliau teigė, kad sulaukė neįtikėtinai didelio spaudimo, kurį darė „Europos interesantai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.