Rublis ir vėl kūliavirsčiais rieda žemyn

Rusijos rublis vėl iškrito iš ramybės supynių. Iki birželio pradžios jis dar laikėsi įsikibęs į JAV dolerio skverną. Bet praėjusią savaitę jį paleido, ir per kelias dienas rublio vertė susitraukė 8 proc. – anksčiau už JAV dolerį pakako 49 rublių, dabar jau reikia 57.

Rublio vertė sminga žemyn, ir tam nestatoma jokių užkardų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rublio vertė sminga žemyn, ir tam nestatoma jokių užkardų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rublio vertė sminga žemyn, ir tam nestatoma jokių užkardų.<br>AP nuotr.
Rublio vertė sminga žemyn, ir tam nestatoma jokių užkardų.<br>AP nuotr.
Apžvalgininkai neabejoja, kad Rusijos valiutos rinka atsidūrė rizikingoje situacijoje.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Apžvalgininkai neabejoja, kad Rusijos valiutos rinka atsidūrė rizikingoje situacijoje.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-08 20:56, atnaujinta 2017-11-23 15:51

Euras taip pat dar aukščiau iškėlė galvą. Už jį praėjusios savaitės pradžioje dar buvo prašoma 51-52 rublių, o pirmąjį birželio savaitgalį daugumoje Maskvos valiutos keityklų už eurą jau teko kloti 64 rublius.

Didins rezervą

Ekspertų nuomone, dabartinis valiutos kursas Rusijoje išsilaikys ne mažiau kaip dvejus trejus metus. „Mūsų nuomone, dabartinis rublio ir dolerio bei euro kursas yra pakankamai geras. Jis atgavo pusiausvyrą“, – patikino Rusijos centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina.

Bet ne taip seniai ji juk kalbėjo apie tai, kad centrinio banko aukso atsargas reikia papildyti taip, kad jos pasiektų 2014-ųjų lygį – iki 500 mlrd. JAV dolerių. Šiuo metu jos sudaro 300 mlrd. JAV dolerių, nors, pagal tarptautines metodologijas, rezervui pakaktų ir 188 mlrd. dolerių.

„Rezervą ketiname sukaupti pamažu, nėra būtinybės skubėti“, – aiškino Rusijos centrinio banko vadovė.

Anot ekspertų, tokia svarbiausio Rusijos banko politika praėjusią savaitę ir „atleido vadžias“ – rublio vertė ėmė sparčiai smukti.

„Tai reiškia, kad dabar, kai nafta pinga, o infliacija – mažėja, Rusijos centrinis bankas pirks eurus ir JAV dolerius, pildydamas rezervą, o kai bus mažiau palanki situacija – minutėlei stabtelės“, – komentuojama laikraščio „Vedomosti“ redakcijos skiltyje „Dabar rubliui liko vienas kelias – į dugną“.

Trejų metų prognozė

Apžvalgininkai neabejoja, kad Rusijos valiutos rinka atsidūrė rizikingoje situacijoje. Rublio vertė sminga žemyn, ir tam nestatoma jokių užkardų. Užtat tuomet, kai įvyks stebuklas ir nors kiek rublio vertė atsities, Rusijos centrinis bankas puls pirkti valiutą.

Tuo tarpu banko vadovė aiškina, kad valiutos rezervą reikia didinti, nes teks padengti gana didelius ateinančių poros trejų metų kapitalo nuostolius.

Tokiu būdu ji pripažino, kad nei šiemet, nei kitąmet, nei dar ilgiau Rusija neišsiverš iš tarptautinės izoliacijos, bet skolas sumokės. O tai reikškia, kad šalies gyventojams artimiausius trejus metus neverta puoselėti vilčių, kad gimtoji valiuta sustiprės.

Verslas tai jau perkando. Alfa-banko analitikų duomenimis, Rusijos bankuose indėliai valiuta (eurais arba doleriais) sudaro 24 proc., o korporatyvinės sąskaitos depozitas valiuta jau siekia ir visus 44 proc. Tikėtina, kad ne tik verslininkai, bet ir patys Rusijos gyventojai artimiausiu metu savo rublines santaupas pradės versti į dolerius ir eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.