Vartai į Lietuvos saugomas teritorijas

Artėjantis atostogų metas verčia svajoti, ieškoti. Dažnai dairomės į svečias šalis, į užsienio kurortus. O ar pažįstame Lietuvą? Ar žinome, kokia ji nuostabi, įdomi, kad joje apstu neregėtų gamtos kampelių, nepatirtų įspūdžių.

Šių metų liepos 16-ąją dieną Vilniuje duris atvers nacionalinis lankytojų centras.<br>VSTT nuotr.
Šių metų liepos 16-ąją dieną Vilniuje duris atvers nacionalinis lankytojų centras.<br>VSTT nuotr.
Nacionalinis lankytojų centras įsikūrė viename iš Sapiegų rūmų komplekso pastatų.<br>VSTT nuotr.)
Nacionalinis lankytojų centras įsikūrė viename iš Sapiegų rūmų komplekso pastatų.<br>VSTT nuotr.)
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 4:26 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:55 PM

Tiesa, visi puikiai žinome Lietuvos pajūrį: Palangą, Neringą, O ar pažįstame Kuršių nerijos nacionalinį parką ar Pajūrio regioninį parką? Ar ilsėdamiesi Palangoje, pavargę nuo kepinančios saulės, bandėme nukeliauti iki Žemaitijos nacionalinio ar Salantų regioninio parko?

Lietuvoje turime 5 nacionalinius ir 30 regioninių parkų. Visi jie nepakartojami, saviti. Ir skirti jie ne vien gamtos ir kultūros paveldo vertybėms, kraštovaizdžio ir biologinei įvairovei išsaugoti. Juose puikios galimybės aktyviai pailsėti atostogų metu ar savaitgaliais.

Pasirinkimas itin platus. Galima keliauti automobiliais, dviračiais, pėsčiomis, plaukti valtimis, baidarėmis, keliauti žirgais, palypėti į apžvalgos bokštus. Galima tiesiog ramiai pailsėti, pasigėrėti gamtos grožiu. Reikia tik žinoti, ko širdis geidžia ir pasirinkti lankomus objektus, susidėlioti savo unikalų maršrutą.

Kur ieškoti informacijos? Šių metų liepos 16-ą dieną Vilniuje duris atveria saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras. Jame lankytojai galės prisiliesti prie vertingiausių ir vaizdingiausių šalies vietovių – prie saugomų teritorijų unikalumo. Naujajame centre prasideda interaktyvi kelionė po nacionalinius ir regioninius parkus bei kitas saugomas teritorijas. Čia galima gauti profesionalią konsultaciją apie veiklos galimybes šiose nuostabiose teritorijose.

Nacionalinis lankytojų centras. Kas tai?

Idėja įkurti centrą, kuriame kiekvienas lankytojas galėtų susipažinti su visomis Lietuvos saugomomis teritorijomis, gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, vaizdingu Lietuvos kraštovaizdžiu, biologine įvairove, tradicine gyvensena, brendo pora dešimtmečių. Bet vis nebuvo lėšų...

Ir Lietuvoje, ir kitose valstybėse yra daugybė lankytojų centrų nacionaliniuose parkuose, kitose saugomose teritorijose. Juose galima gauti svarbiausią informaciją apie vertybes, vaizdingus maršrutus atskirose saugomose teritorijose. Bet tokių centrų, kuriuose vienoje vietoje būtų sukaupta informacija apie visas šalies saugomas teritorijas, pasaulyje dar nėra daug.

Saugomų teritorijų Nacionalinio lankytojų centro tikslas – profesionaliai ir vaizdžiai suteikti žinių apie saugomas teritorijas. Labai svarbu, kad lankytojai susidomėtų saugomose teritorijose esančiomis vertybėmis, kad panorėtų patys atrasti mūsų krašto gamtos lobius. Beje informaciją ras ir mėgėjai, ir profesionalai.

Saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras įkurtas Vilniuje, Antakalnyje, viename iš Sapiegų rūmų komplekso pastatų. Šiame pastate įsikūrusi ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos (Tarnyba). Gerokai apgriuvęs pastatas, statytas XIX a. ir XX a. sandūroje, 2014 m. kruopščiai rekonstruotas, prikeltas naujam gyvenimui, jame įrengta ekspozicija. Visi darbai didžiąja dalimi finansuoti Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Galimybė išgirsti, užuosti, paliesti

Projektuojant Nacionalinio lankytojų centro ekspoziciją neapsiribota tradicinėmis informacijos pateikimo priemonėmis – lankstinukais, stendais, nuotraukomis. Ekspozicijos tema — „Saugomos teritorijos. Kelionė gyvenimo ratu“.

„Ekspozicijos tema labai plati. Ji ne tik apima visas saugomas teritorijas, bet ir atspindi mūsų gyvenimo, gamtos ciklus, kaitą...“, – pasakoja Tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė.

Iššūkis! Kaip pateikti specialistams, bet ne kiekvienam gyventojui, suvokiamą informaciją paprastai, taip, kad būtų įdomu, aišku, patrauklu, kaip sudominti lankytojus? Originalaus dizaino ekspozicijai tikrai nebus abejingų. Jos autoriai: Skirmantė Vaitkevičiūtė ir Vilius Lunevičius.

Kiekvienas Nacionalinio lankytojų centro svečias galės susipažinti su saugomų teritorijų sistema, paveldo vertybėmis, saugomu kraštovaizdžiu, biologine įvairove. Pažintis su saugomomis teritorijomis bus nenuobodi. Saugomų teritorijų sistemą bus galima suvokti, sukant susiliečiančius dantračius. Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Galėsime išgirsti gamtos garsus.

Centre ir nedidelė kino salė, interaktyvus stalas – klaustukas. Čia paprastai paaiškinti gamtos reiškiniai, gamtos elementai. Ir vaikai, ir suaugę ras įdomius žaidimus. Terminaluose pateikiama informacija apie vertybes ir keliavimo galimybes. Šiame centre bus informacija ne tik apie Lietuvos, bet ir apie kitų šalių saugomas teritorijas.

„Čia, vienoje vietoje rasime kone viską, kas susiję su vertingiausiomis, vaizdingiausiomis šalies teritorijomis. Svarbiausia, kad kiekvienas ekspozicijos lankytojas bus ne pasyvus stebėtojas, o aktyvus veikėjas, galintis paliesti, klausyti, žaisti, pajausti“, – apie naujojo centro ekspoziciją pasakoja Rūta Baškytė.

Įkūrus Nacionalinį lankytojų centrą, tikimasi sulaukti ir užsienio turistų dėmesio, padėti jiems atrasti Lietuvą, nežinomas, neturistines vietas, natūralios gamtos kampelius, pasiūlyti unikalius maršrutus pagal kiekvieno pomėgius, pvz. paukščių stebėjimą, keliones žirgais, pamokas gamtoje.

Aplinkos ministerija: www.am.lt ES struktūrinė parama: www.esparama.lt Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba www.vstt.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.