Modernizacijos vėjai neaplenkia ir mažiausių

Nors Telšių rajone, Rainių kaime, gyvena vos kiek daugiau nei tūkstantis gyventojų, čia šiuo metu modernizacijai ruošiasi net du gyvenamieji daugiabučiai. Tiesa, tokių namų miestelyje visai nedaug, o ir artimiausi renovacijos sėkmės pavyzdžiai – tik Telšiuose. Tačiau tai neišgąsdino gyventojų, pasiryžusių dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

Nors Telšių rajone gyvena vos kiek daugiau nei tūkstantis gyventojų, čia šiuo metu modernizacijai ruošiasi net du gyvenamieji daugiabučiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Nors Telšių rajone gyvena vos kiek daugiau nei tūkstantis gyventojų, čia šiuo metu modernizacijai ruošiasi net du gyvenamieji daugiabučiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-10 09:33, atnaujinta 2017-11-23 10:59

Liepą iškils pastoliai

„Ketiname modernizuoti du namus. Šiuo metu užbaigiamas visų dokumentų tvarkymas, rengiamas techninis darbų projektas. Prieš tai gavome „palaiminimą“ iš banko dėl paskolų. Taip pat džiaugiamės, kad konkursas dėl rangos darbų įvyko sėkmingai. Planuojame, kad jau liepos mėnesį prie namų turėtų atsirasti pastoliai“, – pasakoja „Telšių būtų ūkio“ daugiabučių namų renovacijos specialistas Raimundas Budnikas.

Atsimindamas, kiek laiko prireikė, kol gyventojai tvirtai apsisprendė dalyvauti programoje, R.Budnikas sako, jog nuo idėjos iki jos įgyvendinimo praėjo metai: „Rainiuose, kaip ir kituose miestuose, vieni gyventojai pasisako už modernizaciją, kiti – prieš. Laimei, pavyko surinkti iš pradžių daugiau nei 50 butų savininkų balsų, o vėliau, bankui paprašius – ir daugiau nei 60“, – sako daugiabučių namų renovacijos specialistas.

Vieni – iš bėdos, kiti – galvodami apie ateitį

Pašnekovas pasakoja, jog abu modernizacijai pasiryžę daugiabučiai iš pirmo žvilgsnio nedaug kuo skiriasi nuo aplinkinių namų: „Vienas – 1985 m., kitas – 1981 metų statybos. Visai senais jų nepavadinčiau. Tiesa, šiuos namus savivaldybė pakvietė dalyvauti programoje pagal suvartojamą šilumos kiekį, jie buvo vieni neefektyviausių. Kai gavome šiuos duomenis, nuėjome bendrauti su gyventojus ir pamatėme, kad jie supranta modernizacijos būtinybę. Taip viskas ir prasidėjo. Priežasčių modernizuotis, aišku, buvo pakankamai. Pavyzdžiui, viename iš namų buvo tikrai didelė bėda – dalis gyventojų buvo atsijungę nuo šilumos tinklų, tai įvyko dar tais laikais, kai tai buvo galima padaryti. O likusi dalis mokėjo milžiniškus pinigus, kone daugiausiai visuose Telšiuose. Kitas namas, kuriame daugiau jaunesnių gyventojų, modernizaciją pasirinko galvodami apie ateitį ir pigesnį šildymą.“

Pasirinkę modernizaciją dėl skirtingų priežasčių, abu namai ir vykdys ją skirtingai. Vienur gyventojai pasirinko brangesnį – ventiliuojamą fasadą, kitur – tinkuojamą: „Sprendimas dėl ventiliuojamo fasado buvo priimtas tame name, kur gyvena žmonės, nusimanantys statybose. Jie buvo linkę išleisti šiek tiek daugiau, bet pasidaryti modernizaciją, kaip patys juokais sako – „visiems laikams“.

Skiriasi ir pasirinktų modernizacijos darbų apimtys. Vienur bus vykdoma esminė modernizacija, kitur įgyvendintos būtiniausios priemonės: „Be abejo, abiem atvejais bus įgyvendintas toks energiją taupančių priemonių skaičius, koks reikalingas, kad namas pasiektų atitinkamą sutaupymą ir gautų numatytą valstybės paramą“, – pažymi R.Budnikas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.