TVF pusė trenkė durimis – iš derybų su Graikija išskrido namo

Tarptautiniai Graikijos kreditoriai padidino Atėnams spaudimą, nes Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnai iš derybų pasitraukė ir išskrido namo. Fondo atstovas spaudai Gerry Rice'as kalba apie vis dar išliekančius milžiniškus skirtumus ir pabrėžia, kad iki susitarimo „dar labai toli“, praneša BBC.

Graikijos premjeras A.Tsipras.<br>AP nuotr.
Graikijos premjeras A.Tsipras.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 12, 2015, 8:55 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:32 AM

Pati Graikija siekia reformomis užsitikrinti finansinę savo kreditorių paramą, kuri padėtų išvengti gresiančio nemokumo ir leistų sumokėti 1,5 mlrd. eurų skolą TVF.

Tiesa, dar ketvirtadienį ES prezidentas Donaldas Tuskas Graikiją įspėjo, kad laikas liautis „lošti iš pinigų“ ir pats metas siekti susitarimo dėl šalies įsiskolinimų krizės. „Mano manymu, Graikijos vyriausybė turėtų realistiškiau į viską žiūrėti“, – sakė jis.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras birželio 11 d. susitiko su Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeru, tačiau susitikimo metu nepavyko pasiekti jokios rimtesnės pažangos. Šio vizito išvakarėse Atėnų vyriausybės vadovas buvo susitikęs su Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais – pokalbio metu buvo pabrėžta, kad būtinos intensyvesnė derybos.

Iki šiol ES ir TVF pareigūnai nėra patenkinti Graikijos į 7,2 mlrd. eurų vertės finansinę paramą mainais siūlomomis reformomis. Šiuo metu galiojanti paramos sutartis baigiasi jau birželio pabaigoje.

TVF atstovas G.Rice'as žurnalistams Vašingtone pareiškė, kad mažinant skirtumus tarp TVF ir Graikijos atstovų per derybas Briuselyje „nebuvo jokio progreso“, todėl abi komandos grįžo į savo šalis. Tiesa, jis pabrėžė, kad „TVF derybų stalo niekada nepalieka. Ir toliau derybose dalyvausime, tačiau šio metu, kaip niekad anksčiau, viskas priklauso nuo Graikijos veiksmų“.

Penktadienį euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas pareiškė, kad susitarimas su Graikija dėl paramos šaliai be TVF „neįsivaizduojamas“.

Nors TVF pasitraukė iš derybų, Graikija tikisi su savo kreditoriais pasirašyti susitarimą birželio 18 d. vyksiančiame euro zonos finansų ministrų susitikime.

Graikijos šaltinis naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė, kad visa derybose dalyvavusi šalies delegacija ketvirtadienį taip pat grįžo namo kalbėdama apie besitęsiančius nesutarimus.

Sumažino reitingą

Tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poors“ sumažino Graikijos skolinimosi reitingą nuo CCC+ iki CCC, o reitingo prognozę nustatė neigiamą. Apie tai pranešama agentūros interneto tinklapyje.

„S&P“ vertinimu, susidaro didelė galimybė, kad per ateinančius 12 mėnesių šalis gali skelbti nemokumą. Agentūros analitikai primena, kad Atėnai atidėjo išmokos TVF mokėjimą iki birželio pabaigos. Taip Graikija pasirinko vykdyti savo socialinius įsipareigojimus.

Graikijos premjerui A.Tsiprui iki šiol nepavyko susitarti su tarptautiniais kreditoriais dėl skolos išmokėjimo. Daugiausiai prieštarų kelia Graikijai taikomas reikalavimas imtis ekonominių reformų, kuriomis būtų sumažintos valstybės išlaidos, bei įvesti šalyje „taupymo režimą“. Iš dalies toks žingsnis sukels pensijų mažėjimą ir mokesčių padidėjimą. Tik priėmus tokį sprendimą TVF pasirengusi tartis su Atėnais.

Iki šiol ES ir TVF pareigūnai nėra patenkinti Graikijos į 7,2 mlrd. eurų vertės finansinę paramą mainais siūlomomis reformomis. Šiuo metu galiojanti paramos sutartis baigiasi jau birželio pabaigoje.

„Investuotojai į tai ilgai dėmesio nekreipė: ketvirtadienį Atėnų biržos indeksas ASE šovė į viršų net 8,16 proc.  Indekso sudėtyje pagal didžiausią vertės kilimą išsirikiavo bankai: „Piraeus Bank“ (+19,35 proc.), „Eurobank Ergasias“ (+18,7 proc.), „National Bank of Greece“ (+16,83 proc.), „Alpha Bank“ (+16,14proc.)“, – sako „Swedbank“ finansų makleris Renatas Žeknys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.