Graikai purkštauja – naujo reformų sąrašo net neketina pateikti

Reikia Graikijos politinės valios

Graikijos finansų ministras Y.Varoufakis.<br>AP nuotr.
Graikijos finansų ministras Y.Varoufakis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 16, 2015, 12:48 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 4:20 AM

„Eurogrupė nėra tinkama vieta teikti pasiūlymams, dėl kurių anksčiau nebuvo diskutuota ir derėtasi žemesniame lygmenyje“, – antradienį duodamas interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ sakė Y.Varoufakis.

Tačiau jis pažymėjo, kad graikų derybininkų komanda bus „prieinama bet kuriuo metu“, ieškant išsamaus sprendinio su Atėnų partneriais – „su sąlyga, kad jų atstovai ateis prie stalo su tvirtu ir aiškiu mandatu“.

Anksčiau patvirtinta 240 mlrd. eurų vertės Graikijos finansinio gelbėjimo programa liausis galiojusi birželio 30 dieną, o kad Atėnai gautų paskutinę išmoką, jie turi susitarti dėl reformų iki ketvirtadienio, kai pagalbos programoje svarbų vaidmenį atliekančių 19 euro zonos šalių finansų ministrai susitiks Liuksemburge.

Y.Varoufakis sakė, kad derybos Briuselyje žlugo sekmadienį, nes „skolintojų atstovai pasakė mums neturintys mandato vesti nuodugnias derybas dėl mūsų pasiūlymų ir priemonių, siekiant išspręsti skolų krizę.“

„Tai buvo priežastis, kodėl nebuvo jokių rezultatų“, – pabrėžė Graikijos finansų ministras.

Reikia Graikijos politinės valios

Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis sako, kad susitarimui su savo kreditoriais Graikija privalo demonstruoti politinę valią.

V.Dombrovskis pabrėžė, kad TVF ir ES institucijos bei valstybės lanksčiai reagavo į situaciją Graikijoje ir atidėjo skolų mokėjimo terminus.

„Deja, praradome pusę metų, matėme finansinio nestabilumo grįžimą ir ekonominio aktyvumo sulėtėjimą“, – Vilniuje teigė EK vicepirmininkas.

EK savo žiemos ekonominėje prognozėje Atėnams prognozavo 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą, tuo tarpu gegužės ataskaitoje šis skaičius buvo sumažintas iki 0,5 proc. Anot V.Dombrovskio, net ir ši prognozė bus pernelyg optimistiška, jei nebus rastas sprendimas dėl Graikijos skolų mokėjimo.

ES siekia, kad Graikija toliau vykdytų maždaug 2 mlrd. eurų vertės taupymo planą, atversiantį galimybę gauti finansinę paramą iš Bendrijos susidariusioms skoloms apmokėti. Graikijos premjero pavaduotojo Yannio Dragasakio teigimu, Atėnams nėra priimtinas prašymas mažinti pensijas. Pasak Vilniuje kalbėjusio V.Dombrovskio, Graikija privalo vykdyti taupymo programą, tačiau partneriai yra pasirengę diskutuoti dėl šaliai nepriimtinų taupymo priemonių.

„Svarbu, kad Graikijos pareigūnai kalbėtų ne tik apie tai, ko jie nenori daryti, bet ir apie tai, ką jie pasirengę daryti“, – teigė V.Dombrovskis.

Anot jo, Graikijai nepavykus susitarti su ES dėl šalies skolų, ši valstybė gali vėl grįžti į recesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.