Įsilaužėlis sudrebino Lenkijos banką

Lenkijoje siaučia interneto įsilaužėlis. Pirmąja jo auka tapo vienas mažesnių privačių bankų „Plus Bank“, tačiau ekspertai neabejoja, kad tai sukrės visą bankų sistemą.

Įsilaužėlis atskleidė didžiules „Plus Bank“ sistemos apsaugos spragas.<br>R.Butrimo nuotr.
Įsilaužėlis atskleidė didžiules „Plus Bank“ sistemos apsaugos spragas.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jun 17, 2015, 2:47 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 9:50 PM

„Plus Bank“ kompiuterių tinklų apsaugos sistemą sugebėjęs įveikti ir banko klientų slaptažodžius bei asmeninius duomenis pavogęs niekdarys pareikalavo iš banko išpirkos.

Nežinomas įsilaužėlis pareiškė, kad jeigu bankas nesumokės jam 200 tūkst. zlotų (per 48 tūkst. eurų), kas savaitę jis viešai paskelbs 500 klientų duomenis.

Nepakluso ir gavo per nosį

Išpirka tikrai nebuvo didelė. Bet banko vadovybė nutarė nepaklusti šantažui – greičiausiai bijodama, kad vėliau duomenų vagis pareikalaus gerokai daugiau pinigų.

Tačiau jis smogė iš peties. Per nurodytą terminą bankui nepervedus reikalaujamos sumos, įsilaužėlis ne tik paviešino 500 banko sąskaitų duomenis, bet ir pranešė iš klientų jau pavogęs lygiai milijoną zlotų (240 tūkst. eurų).

Negana to, banko vadovus šis veikėjas pažemino paskelbęs paties „Plus Bank“ savininko – milijardieriaus Zygmunto Solorzo sūnaus Tobio sąskaitų duomenis.

Sujudo kontrolieriai

Išlindus ylai iš maišo, Bankų priežiūros komisija (BPK) skubiai nusiuntė kontrolierius į „Plus Bank“ patikrinti, ar jis tinkamai vykdo klientų duomenų apsaugos reikalavimus.

BPK atstovas Maciejus Krzysztoszekas pareiškė, jog šis įsilaužimas turi tapti įspėjimu visiems bankams, kad šiais įsilaužėlių laikais privaloma tinkamai rūpintis ne tik indėlių, bet ir klientų duomenų apsauga.

Indėlių saugumą užtikrina vyriausybės nurodymu įkurtas specialus tarpbankinis garantijų fondas, o klientų duomenų saugumą privalo užtikrinti patys bankai.

M.Krzysztoszeko teigimu, įsilaužimas į „Plus Bank“ sistemą yra kol kas grėsmingiausia virtuali ataka Lenkijoje.

Padėtų vaikų namams

Varšuvos prokuratūra jau pradėjo tyrimą ir ėmė ieškoti vagišiaus, bet ekspertai spėjo, kad jo nepavyks nustatyti, mat jis esą veikė labai profesionaliai.

Užtat su dienraščiu „Gazeta Wyborcza“ susisiekęs įsilaužėlis tvirtino norėjęs atkreipti dėmesį į prastą „Plus Bank“ apsaugos sistemą, o ne siekęs pralobti.

Todėl jis ir toliau reikalauja, kad „Plus Bank“ pervestų 200 tūkst. zlotų, bet ne jam, o į vaikų namų sąskaitą.

Pačiam „Plus Bank“ kliuvo daugiausia kritikos. Ir ne tik dėl saugumo: dabar banko vadovai skalpuojami dėl to, kad slėpė šią informaciją nuo klientų ir tvirtino, jog indėliai yra saugūs, nors iš sąskaitų išgaravo milijonas zlotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.