Kaimo turizmo sodybose jau išnyko girtuokliai

Kaimo turizmo verslas Lietuvoje sunkiai nuspėjamas. Pernai net per didžiausius karščius kai kurios sodybos buvo pustuštės, tačiau šiais metais vietų jose nebeįmanoma rasti vasarai vos prasidėjus.

Dauguma poilsiautojų į kaimo turizmo sodybas vyksta tiktai savaitgaliais. Vidury savaitės jos paprastai būna apytuštės.<br>V.Balkūno nuotr.
Dauguma poilsiautojų į kaimo turizmo sodybas vyksta tiktai savaitgaliais. Vidury savaitės jos paprastai būna apytuštės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 17, 2015, 4:25 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 9:06 PM

Klientų pakanka, tad skųstis nėra ko. Šitaip puse lūpų kalba kaimo turizmo sodybų šeimininkai.

Be to, pasikeitė ir patys svečiai. Beveik išnyko girtuokliauti savaitgaliais užsimoję triukšmadariai, o ir užsieniečių iš Vokietijos ir Lenkijos vis daugiau.

Nebuvo laisvų vietų

„Informuojame, kad šiam savaitgaliui laisvų vietų nebeturime nė vienoje sodyboje! Laukiame Jūsų kitą kartą“, „Šeštadienį sodyba nedirbs, nes yra užsakyta privačiam renginiui. Atsiprašome už nepatogumus“.

Tokiais ir panašiais skelbimais mirgėjo internetas praėjusį savaitgalį. Apgultis šiais metais prasidėjo nuo pat birželio.

„Jeigu orai bus geri, galima tikėtis, kad darbo tikrai užteks“, – užsiminė Rėžalių kaimo turizmo sodybos Kelmės rajone šeimininkė Sandra.

Čia praėjusį savaitgalį nebuvo nė vienos laisvos vietos.

Šios sodybos šeimininkai jau suplanavo vasarą: čia įsikuria vaikų, pavyzdžiui, žaidžiančių šachmatais, stovyklos, o paprastomis savaitės dienomis dažniausiai atvažiuoja poros romantiškai praleisti laiko.

Sulaukia padorių klientų

Laimūno Rožuko kaimo turizmo sodybai Trakų rajone vasaros pradžia nekokia, tačiau administratorė Almina Gutarevienė neslėpė, kad šeimininkai patys dėl to ir kalti – dalyje poilsiavietės įstrigo remonto darbai.

Dabar sodyboje stovyklauja apie 70 vaikų, kurių nemenka dalis – lietuvių emigrantų atžalos. Todėl pavienių lankytojų sodyba tegali priimti vos keliolika.

Užsieniečiai norėtų pas mus apsistoti, bet kai susigriebia, kad Lietuvoje geri orai ir reikia rezervuoti vietas, viską jau būna užsakę lietuviai“, – sakė A.Gutarevienė.

Neseniai jai teko bendrauti su Kaimo turizmo asociacijos atstovu. „Sakau jam: „Ar pastebėjote, kad sumažėjo geriančių klientų?“ O jis man sako, kad aš neteisi – jie išvis išnyko.

Dabar pas mus važiuoja padorūs klientai, o ne tie, kurie rėkauja, garsiai leidžia muziką, lenda ten, kur negalima, kabinėjasi prie kitų“, – kalbėjo A.Gutarevienė.

Kainos šįmet nesikeitė

„Kol kas daryti išvadas apie būsimą sezoną būtų ankstoka.

Pavasaris buvo vėsus, o vasaros vos pora savaitgalių praėjo. Tačiau pradžia buvo gera“, – pasakojo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidentas Linas Žabaliūnas.

Tos sodybos, kurios verčiasi renginiais, dar kovą–balandį galėjo numatyti, kaip seksis vasarą. Mat tokiu metu rimtai sukrunta švenčių organizatoriai, įvairių įmonių rinkodaros ar personalo specialistai.

Anot L.Žabaliūno, šiemet paslaugų kaina, palyginti su praėjusiais metais, nekito – vienam žmogui nakvynė kaimo turizmo sodyboje atsieina 9–17,5 euro.

Poilsis kaime pernai populiarėjo

Statistikos departamento duomenimis, per 2014 metus kaimo turizmo sodybose apsilankė 310,4 tūkstančio turistų, iš jų 27,2 tūkstančio, arba 8,8 procento, – užsieniečių.

Pernai, palyginti su 2013 metais, kaimo turizmo sodybose ilsėjosi 12,5 procento daugiau turistų. 2014-aisiais vidutinė poilsio kaimo turizmo sodyboje trukmė buvo 1,9 nakvynės.

Vidutinė nakvynės kaimo turizmo sodyboje kaina vienam turistui apskrityse svyravo nuo 9,32 iki 15,98 euro. Lietuvos gyventojas už nakvynę kaimo turizmo sodyboje mokėjo vidutiniškai 11,73, užsienietis – 18,23 euro.

2014 metais apgyvendinimo paslaugas siūlė 662 kaimo turizmo sodybos – 42 sodybomis (6,8 proc.) daugiau nei 2013 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.