Euro grupės ministrų posėdyje bus sprendžiama Graikijos ateitis

Euro zonos finansų ministrai

Pareigūnai pradėjo atvirai aptarinėti Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybes.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pareigūnai pradėjo atvirai aptarinėti Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybes.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2015, 10:48 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:21 PM

Deryboms tarp Atėnų, ES, Europos centrinio banko (ECB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) dėl paskutinio 7,2 mlrd. eurų vertės paramos paketo virstant vis kandesnių pasisakymų virtine, pareigūnai pradėjo atvirai aptarinėti Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybes.

Dar trečiadienį, likus vos dienai iki Liuksemburge rengiamo euro zonos finansų ministrų posėdžio, Graikijos centrinis bankas pirmą kartą įspėjo, kad šalies gali laukti „skausmingas“ pasitraukimas ne tik iš bendrosios valiutos zonos, bet ir iš visos ES, jeigu susitarti nepavyks.

Po tokio komentaro savo nuomones išsakė ir ES finansų pasaulio galingiausieji. Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas teigia, kad toks žingsnis „pakeis monetarinės sąjungos pobūdį“, tačiau taip šios institucijos nesunaikins.

Nors ir pasigirdo įspėjimų, o galutinis terminas, iki kurio Graikija TVF turi sumokėti 1,6 mlrd. eurų skolą, vis labiau artėja, Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis sako nesitikįs, kad ketvirtadienį pasitarime bus kas nors nuspręsta dėl finansinės paramos.

„Nemanau, kad taip nutiktų, – atsakė jis, paklaustas trečiadienį kelionės į Paryžių metu, ar laukia susitarimo. – Dabar svarbu, kad susitartų politiniai lyderiai“.

Akcentuodama visame pasaulyje kilusį nerimą dėl krizės Europoje, JAV federalinio atsargų banko vadovė Janet Yellen įspėjo, kad, Graikijai taip ir nesusitarus su savo kreditoriais, pasaulio ekonomikoje gali susidaryti didžiulė suirutė.

„Jeigu susitarimo nebus pasiekta, tai gali paveikti Europos ekonomikos prognozes ir pasaulines finansų rinkas“, – tvirtina J.Yellen.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.