Laukiesi kūdikio? Lėksi iš darbo

Nacionalinės Kataro oro linijos garsėja prabanga, tačiau ji maskuoja baisias darbo sąlygas. Bendrovės darbuotojos tuokiasi tik jei tai leidžia vadovai, o gimdyti vaikus baiminasi.

Į darbą „Qatar Airways“ darbuotojas gali atvežti tik brolis, tėvas arba vyras.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į darbą „Qatar Airways“ darbuotojas gali atvežti tik brolis, tėvas arba vyras.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 6:10 PM

Jungtinių Tautų Tarptautinė darbo organizacija (TDO) pareikalavo, kad skrydžių bendrovė „Qatar Airways“ panaikintų sutartis, kurios leidžia skrydžio palydoves išmesti iš darbo, kai tik jos pastoja.

TDO tokius reikalavimus bendrovei pateikė atlikusi tyrimą ir radusi darbo sutartyse sąlygą, kurioje skelbiama, kad „kompanija pasilieka teisę nutraukti sutartį, jei dirbdama skrydžio palydove taptumėte nėščia“.

Darbuotoja turi pranešti apie nėštumą vos tik pati tai sužino, o mėginimas tai nuslėpti laikomas sutarties pažeidimu.

TDO pareikalavo, kad „Qatar Airways“ persvarstytų ir dar vieną draudimą moterims. Jis numato, kad palydoves į darbą atvežti ir iš jo paimti gali tik jų brolis, tėvas arba sutuoktinis.

Ir jokiu būdu ne koks nors kitas vyras.

Musulmoniškos šalies oro linijų atstovai tvirtina, kad tai – kultūrinė norma, ir nieko keisti neketina.

Negana to, skrydžio palydovių darbo sutartyse anksčiau buvo numatyta ir tai, kad moterys turi gauti įmonės leidimą, jei nori „pakeisti šeiminį statusą ir ištekėti“.

Buvusios darbuotojos pasakojo, jog darbdaviai reikalaudavo, kad jos netekėtų per pirmuosius 3–5 darbo metus. O tos moterys, kurios nepaisydavo vadovų draudimų, būdavo išspiriamos lauk.

Tarptautinės organizacijos kritikos sulaukęs įmonės generalinis direktorius Akbaras Al Bakeras teigia, kad visi šie pareiškimai tėra „kerštas Katarui ir šalies nacionalinėms oro linijoms“.

„Man nusispjauti į TDO. Aš esu čia, kad vadovaučiau sėkmingai veikiančioms oro linijoms, – tūžo A.Al Bakeras. – Tai akivaizdus kerštas „Qatar Airways“ ir mano šaliai. Į tokius TDO kaltinimus mes atsakėme labai rimtai. Mes patikslinome savo sutarčių sąlygas.“

Sulaukusios TDO kritikos oro linijos pakeitė sutartis, tačiau, darbuotojų teisių gynėjų nuomone, pakeitimai vis dar nepakankami.

„Qatar Airways“ dabar reikalauja, kad besilaukiančios moterys pereitų dirbti kitur – ant žemės. Iš sutarčių išbraukta ir eilutė apie leidimą tuoktis, tačiau į darbą moteris ir toliau gali atvežti tik artimiausi šeimos vyrai.

Šiuo metu Kataro nacionalinėse oro linijose 80 proc. įgulų sudaro moterys, o 90 proc. visų darbuotojų – migrantai. Oro linijose dirba 9 tūkst. skrydžių palydovų. („The Guardian“, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.