Rusija ruošia atsaką į jos aktyvų įšaldymą užsienyje

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, atsisakiusi atlyginti buvusiems „Jukos“ akcininkams priteistą sumą Rusija sulaukė kirčio: pastarosiomis dienomis areštuojamos šios šalies valstybinių įmonių sąskaitos užsienyje.

Per porą metų nuo proceso pradžios bendrovė „Jukos“ buvo išskaidyta ir jos padalinius išsidalijo valstybinės Rusijos naftos verslo kompanijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per porą metų nuo proceso pradžios bendrovė „Jukos“ buvo išskaidyta ir jos padalinius išsidalijo valstybinės Rusijos naftos verslo kompanijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2015, 1:23 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:39 PM

Rusija dirba šia kryptimi. Koks bus mūsų atsakas – laikas parodys“, – užsienio reikalų ministro pavaduotojas Vasilijus Nebenzia sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Kad ir kas taip elgiasi, jie turi suprasti, kad bus atsakomoji reakcija“, – pridūrė jis.

Be kita ko, Belgijoje šis sprendimas paveikė Rusijos ambasados Briuselyje ir atstovybių prie Europos Sąjungos ir NATO sąskaitas, nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija. 

Maskva iškvietė Belgijos ambasadorių pasiaiškinti dėl šio žingsnio ir pagrasino „atsakomosiomis priemonėmis, nukreiptomis prieš Belgijos aktyvus Rusijoje“. 

Belgijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad tą turtą areštavo teismo antstoliai, visiškai nedalyvaujant šalies vyriausybei. 

Teisinis procesas „jau vyksta Didžiojoje Britanijoje ir JAV, o vėliau ateis eilė kitoms šalims. 

Atsirūgo „Jukos“

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, atsisakiusi atlyginti buvusiems „Jukos“ akcininkams priteistą sumą Rusija sulaukė kirčio: pastarosiomis dienomis areštuojamos šios šalies valstybinių įmonių sąskaitos užsienyje.

Praėjusių metų birželio mėnesį Hagos (Olandija) arbitražas nurodė, kad Rusija privalo atlyginti žalą nacionalizuotos kompanijos „Jukos“ akcininkams.

Iš viso jų nuostoliai buvo įvertinti 50 mlrd. dolerių (dabartiniu kursu – 43,84 mlrd. eurų).

Išvadino idiotais

Maskva tokį sprendimą ištisus metus vadino politiniu ir atsisakė mokėti. Todėl kartūs vaisiai sunoko: pradėtos areštuoti Rusijos valstybinių įmonių sąskaitos užsienyje.

Pirmiausia sukruto Belgijos antstoliai, kurie 47 rusų kompanijoms, veikiančioms šioje šalyje, išsiuntinėjo reikalavimus per 15 dienų pateikti turto, priklausančio Rusijos Federacijai, aprašą.

Taikiniais tapo ir rusų kapitalo bankai, ir žiniasklaidos kompanijos. Tarp jų ir – „Russia Today“.

Vakar areštuoti sąskaitas pradėjo ir prancūzai. Vieno didžiausių Rusijos bankų VTB vadovas Andrejus Kostinas paskelbė, kad Prancūzijoje veikiančiame antriniame banke įšaldytos Rusijos įmonėms priklausančios lėšos.

„Tarp jų buvo ir diplomatinių atstovybių sąskaitos, tačiau joms areštas greitai panaikintas. Sumos nedidelės, dešimtys tūkstančių eurų. Viską sprendžiame su teisininkais“, – pasakojo VTB vadovas.

Nemaloni staigmena

Rusams pikčiausia, kad tokie europiečių veiksmai sutapo su Sankt Peterburge vakar prasidėjusiu Tarptautiniu ekonomikos forumu.

Jo metu Rusijos geležinkelių kompanijos vadovas Vladimiras Jakuninas, paklaustas, ar įmonei atsilieps tokie veiksmai, rėžė toli gražu ne diplomatiškai: „Apie idiotus nieko negaliu pasakyti, nebent patarti kreiptis į psichiatrą.“

Savo ruožtu Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Belousovas pripažino, kad panašių veiksmų buvo galima tikėtis, nes Hagos arbitražo bei Europos žmogaus teisių teismo sprendimų dėl „Jukos“ jo šalis nepripažįsta ir juos ginčija.

Patarėjas net gąsdino, kad areštai pakenks ne Rusijos įmonėms, o jų partneriams Europoje.

„Pavyzdžiui, mūsų kompanijos negali atsiskaityti su Prancūzijos įmonėmis, nes pinigai įšaldyti. Prancūzų bendrovės sutrikusios, klausinėja, ką joms daryti.

Panašiai bus ir Belgijoje, ir galbūt Olandijoje“, – grasino A.Belousovas.

Plano taip ir nepateikė

Kompanija „Jukos Universal Limited“ paskelbė, kad antstoliai pradėjo darbuotis jos prašymu. Ši įmonė iš Rusijos valstybės pernai prisiteisė 1,6 mlrd. eurų.

Rusija iki birželio 15 dienos privalėjo pateikti Europos Tarybai detalų planą, kaip ketina atsiskaityti su nukentėjusiaisiais, tačiau to nepadarė.

Kompanijos „Group Menatep Limited“, atstovaujančios buvusiems „Jukos“ akcininkams, vadovas Timas Osborne’as pranešė, kad priteistos sumos iš Rusijos reikalaujama ne juokais – jau rengiami ieškiniai ir kitose valstybėse.

Įspūdinga suma

1993 metais įsteigta ir 1995-aisiais privatizuota „Jukos“ buvo viena didžiausių pasaulio naftos gavybos kompanijų. Tačiau jos vadovą Michailą Chodorkovskį Rusijos valdžia apkaltino mokesčių vengimu bei apgavystėmis ir nuteisė. Iš kalėjimo jis išėjo tik 2013-ųjų pabaigoje.

Per porą metų nuo proceso pradžios bendrovė „Jukos“ buvo išskaidyta ir jos padalinius išsidalijo valstybinės Rusijos naftos verslo kompanijos.

Prieš metus Hagos arbitražas nusprendė, kad Rusija privalo atlyginti nuostolius buvusiems „Jukos“ akcininkams.

Kipre registruotai „Hulley Enterprises“ priteista 39,9 mlrd. JAV dolerių, anksčiau veikusiam „Jukos“ pensijų fondui „Veteran Petroleum“ – 8,2 mlrd. dolerių, bendrovei „Jukos Universal Limited“ – 1,85 mlrd. dolerių.

Europos žmogaus teisių teismas nukentėjusių akcininkų naudai pernai birželį priteisė dar 1,86 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.