TVF vadovė priekaištauja: derybos turi vykti tarp suaugusiųjų

Pirmadienį – neeilinis posėdis 

TVF vadovė Ch.Lagarde.<br>AP nuotr.
TVF vadovė Ch.Lagarde.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2015, 10:38 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 8:48 AM

„Šiuo metu mums stinga dialogo. Opiausias uždavinys – atkurti dialogą tarp suaugusiųjų“, – Ch.Lagarde sakė per spaudos konferenciją po naujausių euro zonos finansų ministrų derybų, kurios baigėsi be jokio susitarimo, likus mažiau negu dviem savaitėms iki galutinio termino, kai Atėnai turės grąžinti TVF 1,6 mlrd. eurų.

Šį komentarą jis išsakė po to, kai Graikijos premjeras Alexis Tsipras pareiškė, kad Vašingtone įsikūrusi skolinanti institucija turi prisiimti „baudžiamąją atsakomybę“ dėl Atėnų krizės.

„TVF komandos prieinamos dieną ir naktį. Jos laukė Briuselyje ištisas savaites ir yra pasiruošusios grįžti“, – sakė Ch.Lagarde, praėjus dviem savaitėms po to, kai TVF atšaukė savo derybininkus iš techninių derybų su Graikija, nes jose nebuvo pasiekta pakankama pažanga.

Graikijos pasiūlymai „negali būti vien akių dūmimas – jie turi būti įtikinami“, pridūrė ji.

„Institucijos parengė labai protingus pasiūlymus“, – pabrėžė Ch.Lagarde.

„Laukiame ir tikimės, kad ateinančios kelios dienos bus panaudotos Graikijos vyriausybės parengti apčiuopiamoms priemonėms“, – sakė TVF vadovė.

Graikija jau laimėjo šiek tiek laiko, apjungdama keturis mokėjimus Tarptautiniam valiutos fondui į vieną, kurį reikėtų pervesti iki paskutinės birželio dienos. Ji tapo pirmąja šalimi, pasinaudojusia tokia galimybe po Zambijos 9-ajame dešimtmetyje.

Ch.Lagarde atsisakymas svarstyti galimybę atidėti mokėjimą didina spaudimą radikaliai kairiajai Graikijos vyriausybei, kuriai tarptautiniai skolintojai atsisako pervesti paskutinę išmoką pagal anksčiau Atėnams skirtą didžiulio masto finansinio gelbėjimo programą, irgi pasibaigsiančią birželio 30 dieną.

Pirmadienį – neeilinis posėdis 

Pirmadienį bus šaukiamas neeilinis euro zonos valstybių lyderių susirinkimas žlugus paskutiniam bandymui išspręsti Graikijos krizę. Apie tai praneša BBC.

Ketvirtadienį vykusiame finansų ministrų susitikime jokio sprendimo pasiekti nepavyko.

Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas teigia, kad iki šiol pavyko pasiekti „per mažai progreso“, todėl „jokio susitarimo dar nematyti“.

Graikijai liko mažiau kaip dvi savaitės, per kurias šalis turi susitarti su savo tarptautiniais kreditoriais, arba jai teks skelbti nemokumą dėl susidariusios skolos.

J.Dijsselbloemas pabrėžia, kad šaliai „liko visai nedaug laiko“.

Pranešama, kad Europos centrinis bankas penktadienį neeilinio posėdžio sušauks savo valdybą ir aptars blogėjančią Graikijos bankų situaciją. Manoma, kad finansų institucija gali būti priversta ir toliau tęsti Graikijos bankų finansavimą, nes šie kenčia klientams masiškai atsiimant indėlius ir kylant vis didesniam nerimui, kad šalis bus priversta pasitraukti iš euro zonos.

Ketvirtadienį Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis pareiškė, kad jo šalis pateikė „visapusį“ pasiūlymą dėl reformų programos, o nesutarimai kyla tik dėl 0,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto sudarančių išlaidų apimčių, kurios, anot jo, „pavojingos aklavietės“ nesukuria.

Jis pabrėžė, kad Graikija jau ir taip per pastaruosius penkis mėnesius ėmėsi „didžiulių pokyčių“, ir atmetė bet kokias siūlomas priemones, galinčias ir toliau smarkiai kilstelėti kainas ar sumažinti socialinę paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.