Graikams lipdo nebrendilų etiketę

Ar tikrai Graikiją visiškai apėmė krizė? Didesniuose miestuose jos nematyti, bet provincijoje žmonės sutrikę, o verslas stringa.

„Išnuomojama“. Tokių nelinksmų užrašų Graikijoje dabar apstu ir ant provincijos užeigų, ir ant biurų Atėnuose.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Išnuomojama“. Tokių nelinksmų užrašų Graikijoje dabar apstu ir ant provincijos užeigų, ir ant biurų Atėnuose.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Ch.Lagarde neakivaizdžiai Graikijos vyriausybę išvadino nebrendilomis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Ch.Lagarde neakivaizdžiai Graikijos vyriausybę išvadino nebrendilomis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Jun 20, 2015, 11:32 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 3:42 AM

„Atėnuose ar Salonikuose gyvenimas virte verda: parduotuvės dirba, žmonių – apstu, restoranuose vakarais netgi sunku surasti laisvą vietą.

Užtat važinėjant po provinciją teko išvysti visai kitokių vaizdų. Kai kurios parduotuvės uždarytos, ant tavernų langų kabo užrašai „Išnuomojama“, – pasakojo po trijų Graikijoje praleistų savaičių į Lietuvą grįžęs vilnietis Kęstas Bepirštis.

Dirbti atvyksta albanai

Anksčiau Graikijoje šis keliautojas lankėsi prieš ketvertą metų. Palyginti su tuomete išvyka, dabar krito į akis tai, kad visur buvo matyti gerokai daugiau policijos pareigūnų.

„Kalbantis su vietos gyventojais teko išgirsti, kad dabar gerokai pagausėjo vagysčių. Žmonės atsiima pinigus iš bankų, o ilgapirščiai į juos taikosi.

Kai kuriose vietovėse net patariama važiuojant automobiliu užsirakinti, kad nekiltų jokios grėsmės“, – pasakojo K.Bepirštis.

Tačiau iš tiesų krizė Graikijoje toli gražu nėra tokia baisi, kaip gali pasirodyti iš toli.

„Dėl nedarbo skundžiasi daugelis. Tačiau buvome regione, kurio visi kaimai garsėja trešnėmis. Vietos augintojai joms nuskinti samdo čia atvykstančius albanus“, – sakė vilnietis.

Išvadino mažvaikiais

Vis dėlto jau netrukus krizė graikams gali parodyti tikruosius dantis, jei Atėnai nesugebės grąžinti paskolos Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) – 1,6 mlrd. eurų iki birželio 30-osios.

Tada valstybei gali tekti skelbti nemokumą, o vėliau laukia dar nemalonesni scenarijai, tarp jų minimas net išstojimas iš euro zonos ir ES.

Graikijos valdžia pinigų neturi, tad reikia jų skolintis dar daugiau. Skolintojai reikalauja reformų, pirmiausia – pensijų bei kitų išmokų, taip pat valstybės valdymo sektoriaus.

Kairiųjų vadovaujama vyriausybė su tuo niekaip nesutinka. Tad derybos žlunga vienos po kitų. Antai ketvirtadienį vykęs euro zonos šalių finansų ministrų susitikimas baigėsi niekuo: nebuvo priimta jokių sprendimų, nes graikai, kreditorių nuomone, dar sykį visai neatliko namų darbų.

„Turime derėtis ir rasti sprendimą. Bet tai daryti privalo suaugusieji“, – taip apie derybas dėl Graikijos skolų krizės pareiškė Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde.

Vyks neeilinis posėdis

Ar dabar Atėnus tikrai valdo blefuotojai ir nebrendilos, galutinai turi paaiškėti pirmadienį.

Būtent tada Europos Vadovų Tarybos vadovas Donaldas Tuskas nusprendė sušaukti neeilinį 19-os euro zonos šalių lyderių susitikimą.

„Tikimės, kad galutinės derybos vyks aukščiausiu Europos politiniu lygiu, dirbame norėdami viršūnių susitikimo metu pasiekti sėkmę“, – tokį pranešimą išplatino Alexio Tsipro vadovaujama Graikijos vyriausybė.

Vadovų susitikimas pirmadienį tikrai įvyks, o ar graikai kitos savaitės pradžioje galės pasiimti eurų iš bankomatų, jau dabar smarkiai abejojama.

Mat šią savaitę iš Graikijos bankų buvo išimta 2 mlrd. eurų indėlių, o vien trečiadienį – milijardas eurų, todėl neaišku, ar bankams pakaks lėšų, paskelbė agentūra BNS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.