V. Putinas kritikuoja JAV, bet nori bendradarbiauti

Maskva, nors ir įsitraukusi į priešpriešą su Vakarų šalimis dėl konflikto Ukrainoje, sako tebenorinti bendradarbiauti su Vašingtonu ir jo sąjungininkais, duodant atkirtį džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ grėsmei ir kitiems pasauliniams iššūkiams, penktadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, mėgindamas išsklaidyti investuotojų nuogąstavimus dėl Kremliaus kurso.

Rusams pikčiausia, kad aktyvų areštavimas sutapo su Sankt Peterburge vykstančiu Tarptautiniu ekonomikos forumu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusams pikčiausia, kad aktyvų areštavimas sutapo su Sankt Peterburge vykstančiu Tarptautiniu ekonomikos forumu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-06-20 11:46, atnaujinta 2017-10-30 03:42

V.Putinas kaltino Jungtines Valstijas Rusijos interesų ignoravimu ir pastangomis primesti kitiems savo valią, bet taip pat siuntė susitaikymo signalus, sakydamas, kad Maskva nori greito sprendinio dėl Irano branduolinės programos ir taikaus politinio valdžios pasikeitimo Sirijoje.

Kalbėdamas dideliame ekonomikos forume, V.Putinas taip pat tikino, kad Rusija pageidauja, jog vasarį pasirašytas Ukrainos taikos susitarimas būtų sėkmingai įgyvendintas. Jis pareiškė, kad kautynės ten liausis, kai tik Ukraina užtikrins plačią autonomiją savo separatistiniams rytų regionams, suteiks amnestiją separatistams ir surengs ten vietos valdžios rinkimus.

Kasmetį ekonomikos forumą, turintį pagerinti Rusijos įvaizdį tarptautinių investuotojų akyse, aptemdė Prancūzijoje ir Belgijoje ketvirtadienį paskelbtas Rusijos aktyvų įšaldymas, kuris buvo dalis pastangų įtikinti Maskvą vykdyti teismo sprendimą sumokėti 50 mlrd. JAV dolerių kompensaciją išardytos naftos milžinės „Jukos“ akcininkams.

Per beveik tris valandas vėlavusį ir tik apie vidurnaktį prasidėjusį susitikimą su pasaulinių naujienų agentūrų, tarp jų „The Associated Press“ vadovais, V.Putinas stengėsi nesureikšminti to įšaldymo ir sakė, kad Rusija jį apskųs.

Prezidentas tikino, kad Hagos arbitražo teismas, paskelbęs nutartį dėl „Jukos“ kompensacijų praėjusiais metais, neturi jurisdikcijos Rusijoje.

Teismas nutarė, kad Rusija privalo atlyginti žalą akcininkams, investavusiems į naftos bendrovę, kuri buvo išardyta vykdant politinio susidorojimo kampaniją su Kremlių kritikavusiu jos vadovu Michailu Chodorkovskiu, o šis pats buvo pasiųstas 10 metų už grotų.

Europos Sąjungos ir JAV sankcijos dėl Ukrainos krizės nubloškė Rusijos ekonomiką į recesiją ir dramatiškai sumažino investicijų bei importo srautus. Vis dėlto V.Putinas penktadienį argumentavo, kad Rusijos ekonomika žengia į atsigavimą ir kad Vakarai patys kenčia dėl savo sankcijų.

Paklaustas apie sankcijas privertusį sugriežtinti pernai liepą įvykusį incidentą, kai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas ir žuvo visi 298 jame buvę žmonės, V.Putinas sakė, kad būtina sulaukti Nyderlandų saugumo valdybos, tiriančios šią katastrofą, išvadų.

Malaizijos lainerio katastrofos priežastys tebekursto įnirtingus ginčus. Ukraina ir Vakarų šalys įtaria, kad lėktuvas buvo numuštas Rusijos gamybos raketa „žemė-oras“, paleista Rusijos karių arba Maskvos palaikomų separatistų, veikiančių tame regione. Tuo tarpu Maskva tai neigia.

V.Putinas minėjo neoficialią ataskaitą, kurioje keliama prielaida, kad Malaizijos laineris galėjo būti numuštas raketa, paleista iš teritorijos, kurią tuo metu kontroliavo Ukrainos vyriausybės pajėgos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.