Išdidi Graikija raito špygą gelbėtojams

Graikija nenori daugiau jokios pagalbos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), sekmadienį, viršūnių susitikimo, kuris gali nulemti šios šalies iškritimą iš euro zonos, išvakarėse, pareiškė vyriausybės patarėjas Nikos Pappas. Atėnai pranešė pateiksiantys naują pasiūlymą kreditoriams iš Europos Sąjungos ir TVF, kad susitartų dėl skolos grąžinimo.

Derybos tarp Graikijos ir jos skolintojų aklavietėje yra jau devyni mėnesiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Derybos tarp Graikijos ir jos skolintojų aklavietėje yra jau devyni mėnesiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 21, 2015, 3:55 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 1:20 AM

„Aš esu vienas tų, kurie mano, kad TVF neturėtų būti Europoje. Viliuosi, kad mes rasime sprendimą be jo dalyvavimo“, – sekmadienį dienraščiui „Ethnos“ sakė N.Pappas, artimas premjero Alexio Tsipro sąjungininkas.

Jis tvirtino, kad Europai nereikia tos Vašingtone įsikūrusios institucijos, kurios „darbotvarkė visai nėra europietiška“, ir kad Europa „gali gyventi toliau be jos ir jos pinigų“.

Graikijos valstybės reikalų ministras Alekos Flambouraris šeštadienį pareiškė, kad Atėnai pristatys iš naujo apsvarstytas priemones. 

Kalbėdamas telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Francois Hollandesu ir Europos Komisijos pirmininku Jean-Claide Junckeriu, Graikijos premjeras Alexis Tsipras pristatė susitarimo dėl finansų variantą.

„Trims lyderiams premjeras pristatė Graikijos pasiūlymą dėl abipusiai naudingo susitarimo, kuris leis konkrečiai susitarti, o ne nukelti problemos sprendimą“, – pranešė Graikijos premjero spaudos tarnyba, informuoja „Reuters“.

Tuo metu Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis netikėtai permetė sprendimo priėmimo naštą Vokietijos kanclerei Angelai Merkel. Jis pareiškė, kad A.Merkel privalo „priimti aiškų sprendimą“ neeilinio euro zonos narių susitikimo metu.

Vienam vokiečių laikraščiui jis sakė: „A.Merkel gali sudaryti garbingą susitarimą su vyriausybe, kuri atmetė „pagalbos paketą“ ir siekia kompromisinio sprendimo. Arba ji gali klausyti kai kurių Vokietijos vyriausybės narių raginimų „išmesti už borto“ vienintelę Graikijos vyriausybę, kuri ištikima savo principams ir gali vesti Graikijos žmones reformų keliu“.

TVF 2009-ųjų pabaigoje buvo pakviestas padėti gelbėti skolų prislėgtos Graikijos, kuri tuo metu jau negalėjo skolintis tarptautinėse rinkose.

Europos Sąjungos (ES) dalyvavimas didžiulės finansinės pagalbos programoje, pagal kurią turėjo būti skirta 240 mlrd. eurų paskolų mainais į drastiškas taupymo priemones bei reformas, baigiasi šio mėnesio pabaigoje, bet TVF parama turėtų tęstis iki 2016 metų kovo.

Derybos tarp Graikijos ir jos skolintojų aklavietėje yra jau devyni mėnesiai, dėl finansinės pagalbos 7,2 mlrd. eurų dalies, taip pat kalbant apie Europos pagalbos pratęsimą. Graikijos kairioji vyriausybė žada pristatyti kompromisus, kurie padės Atėnams ir kreditoriams – Europos Komisijai, TVF bei Europos centriniam bankui – susitarti dėl paramos.

A.Cipras pirmadienį Briuselyje susitiks su 18-os kitų euro zonos valstybių lyderiais ir bandys rasti būdą, kaip neleisti Graikijai tapti nemokiai jau šio mėnesio pabaigoje.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko iniciatyva pirmadienį Briuselyje vyks neeilinis 19-os euro zonos šalių lyderių susitikimas. To prireikė, kai euro zonos finansų ministrai ketvirtadienį Liuksemburge nesugebėjo pasiekti proveržio per jau penkis mėnesius trunkančias derybas tarp Graikijos vyriausybės, piestu stojančios prieš raginimus vykdyti griežtą taupymo politiką, ir jos skolintojų – ES bei TVF.

Graikijos radikalios kairiosios „Syriza“ partijos vyriausybė nelinkusi pritarti kai kurioms taupymo priemonėms, o šalies skolintojai taip pat neatlyžta, todėl ši priešprieša gali baigtis Atėnų nemokumu. O tai vestų prie Graikijos pasitraukimo iš euro zonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.