Tuštėjant rajonams vanduo brangsta likusiems gyventojams

Mažėjant gyventojų skaičiui daliai gyventojų brangsta vanduo, nes tiekėjai skuba susigražinti investicijas. Tačiau kai kur jis pinga.

Vandens kaina Lietuvoje yra labai skirtinga, priklausomai nuo rajono ir miesto.
Vandens kaina Lietuvoje yra labai skirtinga, priklausomai nuo rajono ir miesto.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2015, 12:11 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:46 AM

Ketvirtadienį Panevėžio savivaldybė nusprendė sumažinti vandens tarifus 9 centais. Todėl daugiabučių gyventojai, kurių naudojamas vanduo apskaitomas bute, už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą mokės 1,69 euro už kubinį metrą.

Visiškai atvirkščiai pasielgė už 100 kilometrų esančių Raseinių taryba – vandens kaina šio rajono gyventojams padidinta iki 2,37 euro už kubinį metrą. Iki šiol raseiniškiai mokėdavo po 1,87 euro. Tad kaina kyla beveik 30 procentų.

Anot vietos politikų, toks sprendimas priimtas, nes bendrovė „Raseinių vandenys“ neišbrenda iš nuostolių.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos statistika rodo, kad Lietuvoje geriamojo vandens kaina rajonuose ir miestuose skiriasi ženkliai. Kai kuriuose rajonuose geriamojo vandens kubinis metras nesiekia nei euro, o kai kuriuose tas pats kiekis vandens kainuoja virš trijų eurų.

Gyventojų emigracija iš rajonų – viena iš priežasčių, kodėl brangsta vanduo, neslepia Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos vadovas Bronius Miežutavičius.

„Prieš 5-7 metus investicijos buvo daromos tuometiniam žmonių kiekiui, o dabar jų skaičius pasikeitė. Todėl investicijas tenka susigrąžinti, kai gyventojų mažiau“, – teigė B.Miežutavičius.

Be to, kaina priklauso ir nuo to, kiek daugiabučių yra rajone – jų gyventojams tiekti vandenį yra pigiau nei individualiuose namuose gyvenantiems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.