Tyrimas: kur dingsta europiečiai

Naujų šalių prisijungimas prie Europos Sąjungos (ES), urbanizacija, globalizacija, migracija, ekonomikų susilpnėjimas – visa tai nuolat keičia Europos demografinį žemėlapį. Dabar mes galime aiškiai matyti, kokie būtent pokyčiai vyksta šiame regione: Vokietijos federalinis statybos ir miestų bei kaimų vystymo institutas (Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung, BBSR) sudarė detalųjį žemėlapį, kuris iliustruoja gyventojų skaičiaus augimą arba jų mažėjimą beveik kiekviename Europos lopinėlyje.

Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europiečiai migruoja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 25, 2015, 12:21 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:46 AM

Žemėlapio sudarytojų žodžiais, jis iliustruoja beprecedentines tendencijas, rašo portalas „CityLab“, kuris priklauso „Atlantic Media“ grupei.

Duomenys, kuriuos surinko BBSR, demonstruoja demografinius pokyčius nuo 2001 iki 2011 metų – tai yra periodas, per kurį pasiekiama maksimaliai tiksli statistika iš kiekvieno municipalinio Europos darinio. Tokia informacija į vieną vietą yra surinkta pirmąjį kartą.

Žemėlapyje naudojama tamsiai mėlyna spalva nurodomi rajonai, kuriuose metinis gyventojų skaičius sumažėjo 2 ir daugiau procentų, žydra – vietos, kur jų sumažėjo tarp 1–2 proc., o šviesiai mėlyna pažymėtos vietos, kur sumažėjo iki 1 proc.

Tuo tarpu tamsiai-raudona spalva byloja apie gyventojų skaičiaus padidėjimą daugiau kaip 2 proc. , rožinė – apie 1-2 proc. augimą, šviesiai rožinė – apie augimą iki 1 proc.

Smėline spalva pažymėtos savivaldybės, kuriose akivaizdžių pokyčių neįvyko.

Skirtingo dydžio „lopai“ žemėlapyje rodo savivaldybių dydį vienoje ar kitoje šalyje. Airijoje arba Čekijoje jos yra labai mažos, o Baltijos šalyse, Turkijoje ar Šiaurės Europoje – priešingai.

BBSR pristatytas žemėlapis atspindi demografines tendencijas, kurios pastarąjį dešimtmetį būdingos Europai – aglomeracijų augimą pagrindiniuose Europos miestuose (Prahoje, Bukarešte, Poznanėje ir Vroclave), gyventojų mažėjimą – Rumunijoje ir Bulgarijoje (ES narėse nuo 2007 metų), Albanijoje, Graikijoje ir Baltijos valstybėse bei akivaizdžius imigrantų srautu į Prancūziją ir Airiją.

Taip pat pastebima įdomi tendencija – gyventojų skaičiaus mažėjimas saugioje ir turtingoje Vokietijoje, arba gyventojų judėjimas iš provincijos į sostines Skandinavijos šalyse bei akivaizdus gyventojų antplūdis į Škotijos šiaurės rytuose esantį Aberdyną. Spėjama, kad ši tendencija yra susijusi su šio regiono vaidmeniu Didžiosios Britanijos naftos pramonėje.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.