5 dienos Graikijai: arba lieka euro zonoje, arba bus išspirta

ES šalys nesiruošia Graikijos „išstumti“ iš bendrosios Europos valiutos zonos, tačiau, jeigu nesutarimų nepavyks išspręsti per artimiausias penkias dienas, vadinamasis „Grexit“, arba šalies pasitraukimas iš euro zonos taps neišvengiamas.

Europos Komisijos narys G.Oettingeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos narys G.Oettingeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2015, 11:12 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:54 AM

Tokią nuomonę penktadienį pareiškė Europos Komisijos narys Guntheris Oettingeris, atsakingas už skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę.

„Darysime viską, kas priklauso nuo mūsų, iki pat birželio 30 d., kad graikai parodytų esantys pasirengę reformoms, – cituoja politiko žodžius naujienų agentūra „Reuters“. – „Grexit“ nėra mūsų tikslas, tačiau toks žingsnis taps neišvengiamas, jeigu per ateinančias penkias dienas nepavyks rasti kompromiso“.

Pasak informuotų šaltinių, kai kurių ES šalių lyderiai jau abejoja, kad iki birželio 30 d. Graikijai ir tarptautiniams kreditoriams pavyks susitarti dėl Atėnų įsiskolinimo. Tarp „abejojančiųjų“ – Nyderlandų ir Austrijos vadovai.

Graikija iki ateinančio antradienio Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) turės sumokėti 1,6 mlrd. eurų skolą. Priešingu atveju, šaliai teks skelbti apie savo nemokumą. Tokia situacija gali Graikiją priversti pasitraukti iš euro zonos ar net ES, o šis žingsnis turės milžiniškų padarinių ne tik Europai, bet ir pasaulio ekonomikai.

Nemokumą atmeta

Tačiau TVF pareigūnai nurodo netikintys, kad Graikijai tektų skelbti nemokumą. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Anot jų, kalbos apie nemokumą tėra spekuliacijos. „Tikimės įmoką gauti iki birželio 30 d. Apie tai viešai kalbėjo ir Graikijos pareigūnai“, – teigia TVF atstovas spaudai Gerry Rice'as.

Pareigūnas pridūrė, kad, jeigu mokėjimas nebus įvykdytas, Graikija iš karto bus skelbiama įsiskolinusia fondui valstybe, todėl praras visas prieigas prie TVF paramos.

Dar sekmadienį pateikti nauji Graikijos pareigūnų reformų planai turėtų šaliai suteikti maždaug 8 mlrd. eurų papildomų lėšų. Daugiausiai kalbama apie naujus pasiturinčiųjų sluoksniui ir verslui skirtus mokesčius, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimą bei mažinamas išlaidas gynybos srityje.

Tiesa, trečiadienį pateiktuose šaliai atsakomuosiuose pasiūlymuose tarptautiniai kreditoriai paragino dar labiau taupyti lėšas pensijų srityje, taikyti restoranams didesnius PVM, o gynybos sferoje raginama mažinti išlaidas 400 mln. eurų, o ne 200 mln. eurų, kaip kad planuoja graikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.