Rusai spirga – nori pailginti embargo prekių sąrašą

Rusai gali taikyti embargą ne tik ES subrandintam sūriui, bet ir Bendrijos narių pilstomam vynui, gaminamam šokoladui ir čia užauginamoms gėlėms. Apie tai džiaugsmingai buvo prabilta valstybinės Rusijos televizijos reportaže. Tai būtų it atsakomasis Rusijos smūgis į sprendimą pratęsti šiai šaliai taikomų sankcijų galiojimą.

Rusijoje sklando idėja, jog reikėtų taikyti embargą ES gaminamam vynui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijoje sklando idėja, jog reikėtų taikyti embargą ES gaminamam vynui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2015, 4:57 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 5:44 AM

Net ir Rusijos žemės ūkio ministras idėją uždrausti į šalį įvežti europietišką vyną pavadino „radikalia“, atkreipdamas dėmesį, jog vietos produkcijos nepakanka poreikiui patenkinti, jau neminint kokybės skirtumų. Tačiau ministras embargo galimybės vynui neatmetė.

Nors Rusija mėgina išdidžiai laikytis ir stengiasi siųsti žinią, jog sankcijos jos nesužlugdys, pirmąjį šių metų ketvirtį šalies ūkis smuko 2 proc., rublio vertė taip pat traukė ta pačia kryptimi, infliacija  kilo, o žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos, skaičius didėjo.

Aplink netoli Sankt Peterburgo stovinčią „General Motors“ (GM) gamyklą pilna neparduotų automobilių. GM jau netrukus, birželio pabaigoje, uždarys šį savo padalinį, kaip aiškinama, dėl ekonominės padėties iššūkių.

Kompanija įsiveždavo daug automobiliams gaminti reikalingų detalių, tačiau stipriai smukus rublio vertei, tai skausmingai atsiliepė GM rodikliams. O kur dar sumažėjusi automobilių paklausa.

„Daugelis žmonių nežino, ką veiks, kai bus atleisti iš gamyklos, – sakė Maksimas Kulajevas, besiderantis dėl didesnių išeitinių kompensacijų 1,2 tūkst. darbininkų. – Vyriausybė aiškina, kad čia problemos nėra – esą jie susiras kitus darbus. Tačiau tai netiesa.“ 

„Man nepatinka, kai atsiranda diskriminacija. Tai neteisinga“, – sakė Rusijos pramonės ministras Denisas Manturovas, turėdamas omenyje pratęstas sankcijas.

Tačiau jis tiki, jog Rusijos ekonomikai neigiamo poveikio turėjo ne sankcijos, o kritusios naftos kainos.

„Jei atvirai, man, atsakingam už Rusijos pramonę, sankcijos – motyvacija. Motyvacija Rusijos įmonėms gaminti daugiau ir savo produkciją tiekti ne tik vietos, bet ir užsienio rinkoms“, – kalbėjo ministras.

Vis dėlto „Macro Advisory“ analitikas Chrisas Weaferis įsitikinęs, kad sankcijos neabejotinai blogina padėtį.

Tarkime, kad ir toks pavyzdys. Nors dokumentuose nurodyta, kad taikant sankcijas paskolų iš Vakarų negauna tik valstybiniai Rusijos bankai, tačiau jų poveikį jaučia toli gražu ne tik jie. Mat Vakarų institucijos vengia rizikos ir neretai atsisako finansuoti ir tuos bankus, kurie oficialiai nėra įtraukti į sankcijų sąrašus.

„Tai lyg savanoriškas sankcijų išplėtimas“, – „bbc.co.uk“ aiškino Ch.Weaferis.

Kadangi į rinką neatiteka daugiau pinigų, o ženklų, kad Kinija paknopstom neštų maišus šlamančiųjų Rusijai, nėra, Rusijos bankai, dalydami paskolas, pirmenybę teikia valstybės įmonėms.

Laukia kainų stabilizavimo

Kaip praneša naujienų agentūra ELTA, dar metams pratęsus embargą Vakarų šalių produkcijai, Rusijos mažmeninės prekybos tinklai laukia maisto produktų kainų stabilizavimo ir rinkoje padidėsiančios rusiškų prekių dalies.

Tokias prognozes pateikia apklausti naujienų agentūros TASS mažmeninės prekybos atstovai.

„Tiekėjų kainos stabilizavosi, – pareiškė įmonės „Lenta“ regioninių komunikacijų vadybininkė Jana Mogiliova. – Pastaraisiais mėnesiais iš jų negauname žinių apie didinamas kainas. Be to, sustiprėjus rubliui, aktyviai deramės dėl galimybių mažinti pardavimo kainas daugeliui prekių.“

Bendrovių „Azbuka Vkusa“ ir „Diksi“ atstovai pastebėjo, kad per pastaruosius 10 embargo mėnesių Rusijos tiekėjams rinkose tenkanti dalis padidėjo. Dėl šios priežasties mažmeninės prekybos atstovai neketina leisti gamintojams spekuliuojant kelti produkcijos kainų.

„Kai kurie tiekėjai kartais spekuliuoja dėl embargo ir nepagrįstai kelia kainas. Tenka su tokiomis įmonėmis bendradarbiavimą nutraukti“, – teigė „Azbuka Vkusa“ atstovas spaudai Andrejus Golubkovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.