Seimas palaimino kraupius vaizdus ant cigarečių pakelių

Ant cigarečių pakelių – kraupūs vaizdai, dvigubai didesni įspėjimai ir jokios informacijos apie nikotino, dervų ar anglies monoksido kiekį.

Tokie vaizdai pasirodys ant cigarečių pakelių.
Tokie vaizdai pasirodys ant cigarečių pakelių.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jun 30, 2015, 11:37 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 5:22 PM

Tokie cigarečių pakeliai Lietuvos parduotuvėse pasirodys jau kitų metų rudenį. Dėl naujų Tabako kontrolės įstatymo pataisų antradienį vieningai apsisprendė Seimas. Neatsirado nei vieno parlamentaro, kuris būtų balsavęs prieš naują tvarką.

Parlamentai čia nieko naujo nesugalvojo – taip yra perkeliama praėjusiais metais priimta ES direktyva. Todėl mūsų šalis, kaip ES narė, į savo įstatymus perkelia ES teisės aktą.

Iki šiol Lietuvoje įspėjamieji užrašai ant tabako gaminių turėjo užimti 30 proc. priekinės pakelio pusės ir 40 proc. – galinės. Tačiau pagal naują tvarką įspėjamieji užrašai turės užimti jau 65 proc.

Be to, nuspręsta uždrausti teikti informaciją apie nikotino, dervų ar anglies monoksido tabako gaminyje kiekį. Kai kurie rūkaliai pagal šių medžiagų kiekį renkasi cigaretes, nes galvoja, kad mažiau kenksmingų medžiagų turinčios cigaretės yra mažiau kenksmingos.

Tačiau Europos Komisija mano, kad būtent tai klaidina vartotojus. Su tuo sutinka ir Seimo nariai.

Vienas iš įstatymo pataisos autorių Antanas Matulas prieš balsavimą pasidžiaugė, kad Lietuvai pirmininkaujant ES buvo priimta Tabako direktyva. Pagal ją ir priimama nauja pataisa.

„Atgrasūs vaizdai ant pakelio atbaidys jaunimo norą žudytis tabako dūmais“, – mano Seimo narė Birutė Vėsaitė.

Tabako pramonės atstovai teigia turėję laiko pasiruošti naujovėms. Todėl naujas cigarečių pakelių ženklinimas jiems nėra naujiena, ir jie tam pritaria.

„Mums, kaip gamintojams, svarbu, kad ES direktyva perkelta į mūsų įstatymus. Tam turėjome laiko pasiruošti metus“, – lrytas.lt sakė tabako lobistas Ramūnas Mačius.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, ar dėl to Lietuvoje brangs rūkalai, kiek naujas ženklinimas gali didinti kainą.

„Kol nebuvo įstatymo pataisų, buvo sunku paskaičiuoti. Bet, manau, kad įtaka kainai bus minimizuota“, – sakė R.Mačius.

Įstatymo pataisos Aiškinamajame rašte teigiama, kad naujas ženklinimas „privers gamintojus patirti papildomas išlaidas“. Nauji pakeliai turės būti pagaminti iki gegužės 20 dienos.  

Kraupūs vaizdai ant pakelių prekybos turėtų pasirodyti nuo kitų metų rugsėjo 20 dienos. Seimas taip pat nusprendė drausti tabako gaminių su kvapniosiomis medžiagomis prekybą, taip pat mentolio cigaretes. Tačiau šiam draudimui taikomas pereinamasis laikotarpis iki 2020 metų.

Rūkorių plaučių ir kitų pažeidtų organų nuotraukos ant pakelių pasirodys ir kitose ES šalyse. Iki šiol valstybės savarankiškai galėjo apsispręsti dėl tokių įspėjimo ženklų.

Kiekvienais metais tabako sukeliamos ligos Europoje nusineša apie 700 tūkstančių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.