Lietuvos investuotojai: tokios griūties Kinijoje reikėjo tikėtis

Akcijų nuopolis Kinijoje prikaustė Lietuvos investuotojų dėmesį. Dalis investicinių fondų yra nukreipę lėšas į Kiniją, tačiau į chaosą reaguojama ramiai – tokio kryčio ir reikėjo tikėtis.

Chaosas Kinijos akcijų rinkoje patraukė viso pasaulio dėmesį.<br>AP nuotr.
Chaosas Kinijos akcijų rinkoje patraukė viso pasaulio dėmesį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 9, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 5:11 AM

Panika Kinijos biržoje nurėžė daugiau negu 3 trilijonus JAV dolerių nuo šalies akcijų vertės. Investuotojai suskubo atsikratyti akcijomis, o prekyba jomis iš dalies net sustabdyta. Dėl to teko įsikišti ir Vyriausybei, tačiau pasaulio investuotojai su dideliu nerimu stebi padėtį Kinijoje.

Sprogo didelis burbulas

„Tai, kas įvyko Kinijoje, panašu į burbulo sprogimą. Ir to reikėjo tikėtis“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių grupės vadovas Marius Dubnikovas.

„Kinijos valdžia leido laisviau investuoti šalies gyventojams, todėl visi puolė pirkti akcijas. Todėl akcijų krytis labiau paveikė vietinę rinką“, – jam pritaria „DNB Investicijų valdymo“ fondų valdytojas Regimantas Valentonis.

„Taip, sprogo burbulas. Nes jautėsi pamišimas dėl akcijų, o jos kilo, nes visi pirko, o visi pirko – nes kilo“, – pridūrė Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas.

Investicijų ekspertai įdėmiai stebi padėtį Kinijoje, tačiau jokių veiksmų imtis neketina – užsieniečiams investuoti tiesiogiai į akcijas ir taip yra labai sudėtinga.

Tiesiogiai investuoti negalėjo

Šią savaitę viso pasaulio investuotojai raunasi plaukus – Kinijos akcijų rinkas ištiko tikra griūtis. Dėl to teko įsikišti ir Vyriausybei, o prekyba stambiųjų bendrovių akcijomis apskritai buvo sustabdyta.

Tačiau Lietuvos investicinių fondų valdytojai teigia, kad mūsiškiai tiesiogiai į Kinijos bendrovių akcijas investuoti negalėjo dėl įvairių apribojimų.

„Tai įmanoma padaryti nebent per Honkongo rinką. Todėl į Kiniją investuojama per fondus. Investiciniuose portfeliuose kažkiek yra šios krypties akcijų“, – lrytas.lt sakė „DNB Investicijų valdymo“ fondų valdytojas R.Valentonis.

Pasak jo, kai kurie Kinijos indeksai per metus kilo 130 proc. ir daugiau, o šalies įmonės tokio stulbinančio rezultato tikrai nerodė. Todėl nieko keista, kad atėja ta diena, kai akcijų vertės pradėjo skausmingai čiuožti.

„Tai labiau susiję su pokyčiais Kinijos viduje. Šalies valdžia labiau leido investuoti vietos gyventojams. Taksistai net iš mašinų ėmėsi pirkti akcijas“, – pasakojo R.Valentonis.

Griūtis neatspindi ekonominės padėties

M.Dubnikovas pastebėjo, kad akcijų indeksai grįžo į kovo 20-osios lygį, tad tie, kurie investavo anksčiau, dar nepralošė.

„Akcijų vertės augo labai greitai, tačiau labai greitai viskas ir atpigo. Nepaisant to, ilgalaikiai investuotojai į Kinijos akcijas vis tiek skaičiuoja pelną“, – teigė ekspertas.

Taigi sumaišties akcijų rinkoje jis nesietų su Kinijos ekonomine situacija. „Investuotojai užlipo ant seno grėblio, Kinijos gyventojai skolinosi, kad investuotų, net vaikai investavo, kiti irgi nukreipinėjo laisvas lėšas. Todėl taip viskas ir gavosi“, – paaiškino Verslo konfederacijos Mokesčių grupės vadovas M.Dubnikovas. 

Tiesa, labiausiai nukentėjo tie, kurie investavo neseniai.

Lieka ir toliau įtarūs

Lietuvos investuotojų ir investicinių fondų elgesys chaoso Kinijoje metu nepasikeitė.

„Investiciniuose portfeliuose Kinijos krypčių yra, bet ar dėl to kas nors nerimavo? Judesių ir neturėjo būti, nes lietuviai neturi tiesioginio priėjimo prie Kinijos įmonių akcijų“, – paaiškino DNB „Investicijų valdymo“ fondų valdytojas R.Valentonis.

„Investuotojo į Kinijos akcijas Lietuvoje sunkiai rastumėme. Kinijoje iki šiol galėjo investuoti tik vietiniai su retomis užsieniečių išimtimis. Visi užsieniečiai, investuojantys Kinijoje, tenkinosi Hong Kongu arba kitur listinguotomis akcijomis“, – jam antrino V.Rūkas.

Dar anksčiau buvo galima stebėti, kiek tūkstančių naujų prekybos sąskaitų buvo atidaroma, kaip auga investuotojų skolos lygis – tokios situacijos visada baigiasi vienodai.

„Greta šios istorijos visi prisiminė ir senąsias tiesas – netvarią nekilnojamo turto situaciją, netvarią skolos rinką, per didelį investicijų dalies svorį ir t.t. Tai beveik nieko bendra neturi su garo nuleidimu akcijų rinkoje, bet investuotojai lieka įtarūs“, – teigė V.Rūkas.

Jo žiniomis. lietuvių, investavusių į Kinijos akcijas yra nedaug. „Šiek tiek per fondus tiesiogiai, šiek tiek per besivystančių valstybių fondus, kuriuose Kinijos (tiksliau Honkongo) akcijos sudaro didžiausią dalį“, – teigė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.