Pabrangęs doleris išpūtė jau ir popieriaus kainas

Pakilęs JAV dolerio kursas neaplenkė popieriaus gamintojų. Celiuliozės kaina pastarąjį pusmetį pasistiebė daugiau nei dešimtadaliu. Tai verčia branginti higieninį popierių, o sąsiuvinių ir spausdinimo lapų kainą šie pokyčiai veikia ne taip smarkiai.

Celiuliozės kainai daugiausia įtakos daro jos pardavimas tose pasaulio rinkose, kuriose atsiskaitoma JAV doleriais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Celiuliozės kainai daugiausia įtakos daro jos pardavimas tose pasaulio rinkose, kuriose atsiskaitoma JAV doleriais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2015, 11:27 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:40 PM

Biurams ir mokykloms skirtų popieriaus produktų gamintojai kainodaros nekeičia. Priežastis – jų produktams tenka smarkiai konkuruoti su kompiuterių teikiamomis galimybėmis, tad ir paklausa nebe tokia, kokia buvusi anksčiau.

Tačiau higieninio popieriaus kainų šuoliui gamintojai ir importuotojai rengiasi, o ilgainiui tai pajus ir prekybininkai, ir pirkėjai.

Lemia biržos

„Celiuliozė kaip ir nafta – jos kainos biržose nuolat svyruoja. Gaminių savikainai tai turi trumpalaikę įtaką. Tačiau yra kita tendencija – pasaulyje brangsta iš makulatūros gaminamos švaros prekės. Nors šiemet jos kainų dar neperrašėme, ateityje tai, tikėtina, teks padaryti“, – sakė gaminius iš popieriaus importuojančios įmonės „Antalis“ prekybos vadybininkė Danutė Beinorytė.

Pasaulyje smarkiai mažėja makulatūros – mažėja periodinių leidinių, knygų, net ir sąskaitos retai kada išrašomos ant popieriaus.

„Todėl vis mažiau iš jos pagaminama popierinių rankšluosčių bei tualetinio popieriaus“, – aiškino D.Beinorytė.

Ji sakė, kad kai kuriose pasaulio šalyse iš makulatūros gaminamas higieninis popierius jau retenybė, todėl ir gaminiai iš jos ten brangūs.

Manoma, kad ilgainiui ši žaliava apskritai išnyks.

Žaliava brangsta

Pasauliniai pokyčiai ritasi ir į Lietuvą, nors dar ne visi jie pasiekė mūsų šalį.

„Pastaruosius porą metų higieninio popieriaus kainos nekito, tačiau žaliava smarkokai pabrango. Palyginti su 2014-ųjų pabaiga, celiuliozės kaina pakilo 15 procentų.

Tuo metu makulatūra, kurią taip pat naudojame kaip žaliavą, pas mus kol kas nebrangsta“, – sakė popieriaus gamybos bendrovės „Grigiškės“ vadovas Gintautas Pangonis.

Celiuliozės kainai daugiausia įtakos daro jos pardavimas tose pasaulio rinkose, kuriose atsiskaitoma JAV doleriais.

„Paprastai daugiausia įtakos higienos produktų savikainai turi energijos bei žaliavos – makulatūros ir celiuliozės – kaina. Todėl kai kuriuos gaminius teks branginti“, – kalbėjo G.Pangonis.

Iš celiuliozės „Grigiškės“ gamina aukščiausios kokybės gaminius – servetėles, popierinius rankšluosčius, tam tikrų rūšių baltą tualetinį popierių.

Lietuvoje nėra celiuliozės gamybos įmonių. „Grigiškių“ popieriaus fabrikas jos atsiveža iš Suomijos bei Švedijos.

Būtent į šias valstybes išgabenama ir daug lietuviškos medienos, o perdirbta ji jau perkama kaip žaliava.

Pardavėjai derasi

Mažmeninės prekybos tinklo „Maxima“ atstovė Renata Saulytė tikino, kad pirkėjai jiems nepalankių kainų permainų dar nepajuto.

Tualetinio popieriaus, popierinių rankšluosčių ar kitų popieriaus gaminių kainos pastaruoju metu nesikeitė. Brango arba pigo tiktai pavienės šios rūšies prekės.

„Kad planuoja persvarstyti kainodarą, „Grigiškės“ mums jau pranešė. Su tiekėjais derėjomės ir derėsimės dėl pirkimo kainų, šis atvejis nėra išimtis. Tad tiekėjų kainodara neturi įtakos galutinei kainai, kurią moka pirkėjai“, – sakė R.Saulytė.

Jos teigimu, kylančios celiuliozės kainos pirkėjai neturėtų pajusti, nes ir popieriui, ir jo gaminiams nuolatos taikoma įvairių nuolaidų, ieškoma naujų tiekimo alternatyvų.

Anot „Iki“ atstovo Andriaus Petraičio, popieriaus gaminių kainos šiame prekybos tinkle seniai keitėsi.

„Tačiau iš kai kurių tiekėjų jau esame gavę informacijos, kad dėl dolerio kurso svyravimų popieriaus gaminiai gali pabrangti“, – sakė A.Petraitis.

Etikečių dar neperrašė

Nors mokslo metų pradžia dar nearti, prekybininkai jau ruošiasi rugsėjui.

12 lapų mokyklinio sąsiuvinio kaina prekybos centre šiuo metu sukasi nuo 0,12 iki 0,15 euro, atitinkamai pernai jie kainavo 0,41–0,52 lito.

Anot R.Saulytės, daugumą sąsiuvinių „Maximos“ prekybos tinklas perka centralizuotai ir juos paskirsto po tinklo parduotuves Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje.

„Už sąsiuvinius dabar tenka mokėti kiek brangiau, bet kilstelėjusias jų kainas siejame su euro atžvilgiu pakilusiu dolerio kursu“, – sakė R.Saulytė.

Užsikrėtė ekologija

Sąsiuvinių, spausdinamojo popieriaus prekyba pastaruoju metu traukiasi. Viena priežasčių – vis daugiau žmonių nori būti ekologiški.

„Spausdinamojo popieriaus pardavimas apskritai traukiasi. Jo užsakoma vis mažiau. Reikia labai pasistengti norint išlaikyti bent jau panašų pardavimą.

Žmonių nuostatos tam turi daugiausia įtakos. Jie nori būti žali – jei tiktai įmanoma, viską stengiasi atlikti elektroninėje erdvėje“, – sakė „Sanitex“ pardavimų vadybininkas Mindaugas Žudys.

Didmeninė spausdinimo popieriaus 500 lapų pakuotės kaina sukasi apie 4,7–6 eurus.

Mokyklinių sąsiuvinių parduodama taip pat mažiau, nes dažnai užduotis mokiniai atlieka internetu.

Pasak mokinių kūrybai skirtą spalvotą bei braižymo popierių gaminančios įmonės „Smiltainis ir Ko“ pardavimų vadovo Giedriaus Lučinsko, artimiausius porą mėnesių gaminių kainodaros neketinama keisti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.