Į Darbo kodeksą įrašė pakeitimų, dėl kurių nesitarė

Trišalė taryba, kurią sudaro Vyriausybės atstovai, darbdaviai ir profsąjungos, šiandien, liepos 28-ąją, tarsis, ar grąžinti Vyriausybei tobulinti daug diskusijų sukėlusius Darbo kodekso pakeitimus. Profsąjungos teigia, kad dėl kai kurių Seimui pateiktų kodekso pakeitimų nėra iki galo susitarta.

Profsąjungų konfederacijos vadovas A.Černiauskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Profsąjungų konfederacijos vadovas A.Černiauskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Kupetytė, LRT RADIJAS, lrt.lt

2015-07-28 08:37, atnaujinta 2017-10-23 14:56

Darbuotojų profsąjungos teigia, kad Vyriausybė Seimui pateikė kitokius Darbo kodekso pakeitimus, nei sutarė Trišalė taryba. Be to, pasak profsąjungų konfederacijos vadovo Artūro Černiausko, dėl kai kurių pakeitimų apskritai nebuvo susitarta.

„Pavyzdžiui, nesuderinta yra dėl išeitinių kompensacijų darbuotojams, jeigu jie atleidžiami darbdavio valia. Lygiai taip pat neišspręstas klausimas dėl „mamadienių“, „tėvadienių“, dėl įspėjimo terminų, dėl papildomų atostogų už darbo stažą“,– vardijo A.Černiauskas.

Premjero patarėjas Audrius Misevičius teigia, kad situaciją nagrinėję Vyriausybės teisininkai pažeidimų nenustatė: „Vyriausybė posėdžio metu galėjo dar tikrinti tas normas, kurios buvo pateiktos projektuose ir nemano, kad Trišalė taryba turėtų kreiptis dėl prašymo grąžinti ar negrąžinti Seimui. Juo labiau, kad Seimas pats kompetentingas.“

Jei kodekso pakeitimams Seimas pritars, darbuotojus priimti ir atleisti iš darbo bus paprasčiau. Vyriausybė teigia, kad tokie pakeitimai leis sukurti naujų darbo vietų ir pritraukti investicijų.

Nenori, kad grįžtų

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius, kaip rašo BNS, mano, kad Darbo kodekso pakeitimai neturi grįžti į Vyriausybę. 

„Jeigu būtų grąžinamas, tai parodytų tikrai tokį, pasakyčiau, neįsigilinimą į teisės aktus, kurie yra paruošti, vadovaujantis pasauline praktika, kuri jau yra sėkmingai diegta kitose šalyse ir sėkmingai egzistuoja. Mes pabrėžtume, kad pagal Darbo kodeksą esame šalis, besilygiuojanti į Afrikos valstybes“, – LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius. 

Anot jo, Darbo kodekso reforma turi būti baigta šiemet.

Darbdaviai – darbuotojų pusėje?

Darbdavių atstovas Vytautas Zimnickas, kalbėdamas su BNS, neatmetė galimybės, kad Trišalėje taryboje gali palaikyti darbuotojų atstovus. 

„Žiūrėsime, kokie dalykai liko nesuderinti. Jei pasitvirtins, kad pozicijos, ką mes sutarėme tarpusavyje ir ką priėmė Vyriausybė, skiriasi, palaikysime profesines sąjungas, kitaip mūsų darbas nebetenka prasmės“, – tvirtino V.Zimnickas. 

Profesinių sąjungų konfederacijos vadovas sakė, kad Vyriausybė turi dar vieną išeitį: ne tobulinti Darbo kodekso projektą, o parengti ir Seimui teikti svarstyti naują. Pasak jo, parengus naują projektą, būtų aiškiau, dėl kurių nuostatų socialiniai partneriai sutarė, o dėl kurių bus reikalingas politinis sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.