Netikėtai mirė turtingiausias Lenkijos žmogus Janas Kulczykas

Antradienio naktį po širdies operacijos komplikacijų mirė turtingiausias Lenkijos žmogus, kompanijos „Kulczyk Holding“ ir tarptautinių investicijų grupės „Kulczyk Investments“ savininkas Janas Kulczykas. Jam buvo 65-eri.

J.Kulczykas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kulczykas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:20 PM

„Jis buvo išvykęs į ligoninę Vienoje, kur turėjo būti atlikti pažangiausi onkologinės patikros tyrimai po jam prieš metus Niujorke atliktos prostatos operacijos“, – AFP sakė vienas jo šeimos draugas. 

J.Kulczykas taip pat turėjo akcijų chemijos pramonės grupėje „Ciech“, energetikos kompanijose „Polenergia“ ir „Serinus Energy“ bei dar ne vienoje naftos ir dujų įmonėje.

Po šios žinios „Ciech“ akcijos trečiadienį smuko 5,3 proc., „Serinus Energy Inc.“ – 2,2 proc. 

Verslininkas dar neseniai ieškojo naftos Azijoje, netoli Afrikos ir Lotynų Amerikoje. Šių metų pradžioje J.Kulczykas pardavė kai kurias akcijas, todėl imta svarstyti, kokie gali būti tolesni jo strateginiai planai. Kompanijos, kurių dalininkas jis buvo, yra atradusios 3,5 mlrd. barelių naftos ir 850 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. 

Verslininkas šiandien, trečiadienį, turėjo būti išrašytas iš ligoninės Vienoje, kur jam buvo atlikta nesudėtinga operacija. 

J.Kulczykas iš pirmosios santuokos turėjo du vaikus: Dominiką ir Sebastianą. Sūnus į šeimos verslą įsitraukė 2013-ųjų pabaigoje, kai užėmė vykdomojo direktoriaus poziciją „Kulczyk Investments“.

Jo buvusi žmona Grazyna ir sūnus Sebastianas trečiadienio rytą išskrido į Vieną. 

Rėmė kultūrą ir istoriją 

Buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walęsa  pareiškė, kad J.Kulczykas buvo nepakeičiamas. 

„Jo nebelikus kai kuriuos dalykus organizuoti bus sunku“, – pripažino jis. 

Buvęs lyderis sakė, kad J.Kulczykas anksčiau patyrė infarktą ir kad jo sveikata nebuvo gera, bet jis „buvo pasinėręs į savo darbą, į visas problemas“. 

Verslo magnatas buvo dosnus kultūros ir istorijos projektų mecenatas. Jo paaukoti apie 20 mln. zlotų (4,1 mln. eurų) padėjo baigti įrengti Varšuvoje POLIN Lenkijos žydų istorijos muziejų. Jis taip pat skirdavo stipendijas talentingiems jaunuoliams. 

Versle – ir sūnus

Pernai „Forbes“ J.Kulczyko turtą įvertino 15,1 mlrd. zlotų (3,6 mlrd. eurų). Tai leido verslininkui užimti 418-ąją vietą pasaulio turtingiausių žmonių sąraše.

Turtingiausio Lenkijos žmogaus titulas jam priklausė metai iš metų. Šią poziciją jis buvo apleidęs tik kartą – po skyrybų su žmona Grazyna.

Bloomberg.com rašo, jog J.Kulczykas turtus susikrovė pirkdamas valstybines kompanijas ir jas parduodamas privatiems investuotojams. 

2013-aisiais dienraštis „Gazeta Wyborcza“ paviešino, kad visi didžiausi vietos turtuoliai mokesčius moka kitose šalyse. Tarp verslininkų minėtas ir J.Kulczykas.

Verslininkas buvo baigęs teisės ir užsienio prekybos studijas.

Daugelis jo verslų – šeimos palikimas, perduotas jau trečiajai kartai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.