Kovoje dėl „Achemos grupės“ – žvilgsniai į turtingą paveldėtoją

Kol Rusijos investuotojai zuja aplink „Achemos grupę“, žvilgsniai krypsta į turtingiausią paveldėtoją Lietuvoje. Smulkieji  akcininkai linksta sutikti su sandoriu, bet ne didžiausia akcininkė Lyda Lubienė. Tad kalbama ir apie Bronislovo Lubio dukterį Viktoriją, kuri jau kitais metais galės laisvai elgtis su savo akcijomis. 

V.Lubytė (kairėje) ir L.Lubienė valdo didžiausią akcijų dalį, Tačiau paveldėtoja jau kitais metais galės apsispręsti, ką daryti su turtu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Lubytė (kairėje) ir L.Lubienė valdo didžiausią akcijų dalį, Tačiau paveldėtoja jau kitais metais galės apsispręsti, ką daryti su turtu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į „Achemos grupę“ nusitaikė investuotojai iš Rusijos.
Į „Achemos grupę“ nusitaikė investuotojai iš Rusijos.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Jokūbaitis, BNS

Jul 31, 2015, 10:40 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 2:36 PM

Tuo metu Vyriausybė turėtų suburti komisiją, kuri sandoriui pritartų arba ne. Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas lrytas.lt teigė, kad uosto krantines nuomojančios grupės akcijų pardavimas būtų svarstomas Vyriausybėje ypač atsargiai.    

Pagrindinė akcininkė parduoti nenori   

L.Lubienė penktadienį po pietų išplatino pranešimą, kuriame neigia, kad derasi su investuotojais.

Mano tikslas – išlaikyti koncerną lietuvišką ir vientisą, taip pat tęsti a.a. Bronislovo Lubio pradėtus darbus. Jau ne pirmą kartą pabrėžiu, kad nei koncernas „Achemos grupė“, nei Jonavos gamykla nebus parduodami ir tokia galimybė net nėra svarstoma“, – tvirtino koncerno „Achemos grupė“ pagrindinė akcininkė L.Lubienė.

 Koncerno atstovų nuomone, nepagrįstą informaciją apie koncerno ir trąšų gamyklos „Achema“ pardavimą intensyviai skleidžia dalis smulkiųjų akcininkų, siekiančių bet kokiomis priemonėmis ir bet kam parduoti savo valdomas akcijas.  

Domina visa grupė

Rusijos chemijos pramonės koncernas „EuroChem Group“ derasi su vieno didžiausių Lietuvos koncernų „Achemos grupė“ akcininkais dėl jo įsigijimo, rašo vz.lt.

„EuroChem Group“ valdo ir Kėdainių įmonę „Lifosa“. „EuroChem“ atstovai jau atvyko į Lietuvą dėl galimų derybų.

Portalo lrytas.lt žiniomis, nebūtų jokių trikdžių, jei Rusijos verslininkai siektų įsigyti tik „Achemos“ gamyklą. Tačiau investuotojus domina visa grupė.

Jai priklauso ir bendrovė „Klasco“, kuri nuomoja uosto krantines. O tai jau susiję su nacionalinio saugumo klausimais.

„Tai mūsų strateginė vieta, jūros vartai, o tai susiję su nacionaliniu saugumu. Tad sandoriui turėtų pritarti Vyriausybės komisija“, – teigė A.Paulauskas.

„Investuotojas turi atitikti nacionalinio saugumo kriterijus“, – pridūrė komiteto pirmininkas.

Prezidentė: investuotojas turi atitikti saugumo kriterijus

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat teigia, kad investuotojas turės atitikti nacionalinio saugumo kriterijus.

„Parduodant („Achemą“ – BNS), jeigu toks sprendimas bus akcininkų priimtas, turės būti ir suveikti įstatymas, kurį neseniai priėmėme, kad į tokias įmones bet kuris investuotojas turi atitikti nacionalinio saugumo kriterijus. Pagal įstatymą yra sudaryta speciali komisija, kuri turės atlikti tokią patikrą. Taigi tokios įmonės taip paprastai negalės būti parduodamos, net jei jos yra privačios“, – penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Reikalauja įstatymas

Beje, „Achema“ yra patekusi į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą. Tad norint parduoti grupę reikės Vyriausybės komisijos pritarimo.

Tai nusako Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymas.

Komisija bus suburta iš nacionalinio saugumo srityje kompetentingų institucijų atstovų. Be to, pirkėjas neturi kelti grėsmės nacionalinio saugumo interesams, nekelti rizikos.

92,2 proc. „EuroChem Group“ akcijų valdo Andrejus Melničenka.

Dėmesys – turtingai įpėdinei

Beje, viena turtingiausių Lietuvoje žmonių V.Lubytė jau kelia susidomėjimą Vyriausybėje. Nepilnametė mirusio Bronislovo Lubio dukra valdo 12 procentų „Achemos grupės“ akcijų, kurios vertos kiek daugiau nei 30 milijonų eurų.

Jau kitais metais V.Lubytei sueis 18 metų, tad ji galės laisvai elgtis su savo akcijų paketu.

Lrytas.lt žiniomis, Vyriausybę taip pat pasiekė informacija, kad „Achemos grupe“ domisi dvi kompanijos.

Stambiausia „Achemos grupės“ akcininkė B.Lubio našlė Lyda neturi tikslo parduoti grupės akcijas.

„Mes neketiname kviesti išorinių investuotojų. Tebūnie aišku – „Achemos grupė“ nebus parduodama“, – yra sakiusi L.Lubienė.

Tačiau viskas apsiverstų, jei rusų pasiūlymu susigundyti smulkieji akcininkai.

Didelė dalis jų yra garbaus amžiaus, ir solidūs pinigai už parduotas akcijas juos gali sudominti.

Manoma, kad jei V.Lubytė pereitų į smulkiųjų pusę, Rusijos investuotojai galėtų įsigyti didelį akcijų paketą.

L.Lubienė susitikinėjo su premjeru

Nerimaujama, kad labai turtingą merginą bus nesunku įtikinti – milžiniška suma būtų pervesta iškart.

Tačiau kas čia blogo, jei privatūs investuotojai įsigytų dalį didžiausio Lietuvoje koncerno?

Problema ta, kad naujasis savininkas valdytų kone pusę Klaipėdos uosto krantinių. Žinant tai, kad investuotojai yra iš Rusijos, o uostas – mūsų eksporto vartai į pasaulį, dėl to gali būti neramu.

Tiesa, L.Lubienė turi metus, kol dukrai sueis 18 metų.

L.Lubienė su dukra valdo 52,4 proc. akcijų. V.Lubytei priklauso 12 proc. akcijų, tad jei ši prisidėtų prie smulkiųjų, pagrindinei akcininkei būtų sunku išlaikyti kontrolę. Tai, beje, gerai žinoma ir Vyriausybei. Tiesa, L.Lubienė birželio mėnesį tapo „Achemos grupės“ valdybos pirmininke.

Beje, per pastaruosius kelis mėnesius L.Lubienė su premjeru Algirdu Butkevičiumi buvo susitikusi tris kartus.

Smulkiųjų akcininkų – daug

„Achemos grupę“ pastaruoju metu purtė nesutarimai tarp akcininkų. Manoma, kai kurie smulkieji akcininkai mielai parduotų savo dalį.

Įmonės akcijų taip pat turi: po 7 proc. Jonas Sirvydis ir Marija Kaminskienė, 4,8 proc. – Arūnas Laurinaitis, 4,4 proc. – Rimantas Rėklaitis, 4 proc. – Faustas Kriaučionis, 2,3 proc. – Eduardas Plaukša.

Dar keli akcininkai turi tik po kelis procentus ar dar mažiau įmonės akcijų. Smulkiausias įmonės akcininkas yra B.Lubio anūkas 25-erių Adomas Žadeika, turintis 0,5 proc. akcijų.

Politologas: Rusija galėtų daryti įtaką Lietuvai per „Achemos grupę“ 

Kremlius galėtų daryti įtaką Lietuvai ir bandyti destabilizuoti šalį, jei Rusijos chemijos koncernas „EuroChem Group“ įsigytų vieną didžiausių koncernų Lietuvoje „Achemos grupė“, kuris valdo didelę azoto trąšų gamyklą Jonavoje bei didžiausią Klaipėdos uosto krovos įmonę, sako politologas.

„Politika prasidėtų per galimą Kremliaus įtaką tai įmonei ir po to kažkokį nelojalų elgesį Lietuvai, įmonei, kuri įdarbina tiek daug darbuotojų, kuri sukuria nemažą dalį bendrojo vidaus produkto. Galima destabilizuoti šalį, jeigu, sakykim, yra tyčia žlugdoma ar taikomi kiti poveikio būdai. Čia akivaizdu, kad toks hipotetinis pavojus yra“, – BNS sakė ISM vadybos ir ekonomikos universiteto lektorius Vincentas Vobolevičius.

„Kadangi Rusijoje skirtis tarp privataus verslo ir valstybės yra realiai neegzistuojanti, tai tas pavojus yra gana realus. Bet iš kitos pusės, yra du svarbūs klausimai: ar tikrai („Achemos grupė“ – BNS) bus parduota ir jei perduos, kokia bus Lietuvos įstaigų pozicija“, – pridūrė politologas. 

„EuroChem“, Lietuvoje valdančios Kėdainių fosforo trąšų gamintoją „Lifosa“, vadovas Dmitrijus Strežnevas penktadienį lankosi Lietuvoje – pasak „Lifosos“ vadovo Jono Dastiko, jis domisi investicijų aplinka bei derina būsimas investicijas į „Lifosą“, be kita ko, susitikdamas ir su Vyriausybės atstovais. 

Buvęs koncerno generalinis direktorius ir vienos mažesnės akcininkės šeimos narys Romualdas Žadeika BNS patvirtino, kad „EuroChem“ grupės akcininkams yra pateikęs pasiūlymą, tačiau konkrečių jo detalių neįvardijo. Pasak jo, grupe domisi ir du investicijų fondai bei pirmaujanti pasaulyje azoto trąšų gamintoja Norvegijos „Yara International“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.