Girto šėlsmas lėktuve. Kokia bausmė laukia?

Kaip pasakoja orlaivių palydovai, kartais prisireikia agresyvų keleivį net surišti. Girtavusiems lietuviams yra tekę ir areštinėje Airijoje pasėdėti, ir patirti, ką reiškia dieną praleisti arabiškame kalėjime. Britų įgulai teko tramdyti įsisiautėjusį keleivį, kuriam pabodo skristi, tad jis nutarė atidaryti lėktuvo duris, o kitas nebesuspėjo į tualetą ir apšlapino greta sėdinčiuosius.

Gerti prieš skrydį ar girtauti jau lėktuve – prasta mintis. Tokių keleivių laukia nuobaudos.<br>123rf nuotr.
Gerti prieš skrydį ar girtauti jau lėktuve – prasta mintis. Tokių keleivių laukia nuobaudos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2015-08-02 14:40, atnaujinta 2017-10-22 07:44

Šeštadienio vakarą pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ orlaivis „Boeing“, grėsmingai sukdamas ratus virš Kauno, ne vienam mačiusiam šį vaizdą sukėlė baimę. Vėliau paaiškėjo, kad iš Kauno į Alikantę skridusiame lėktuve įvyko konfliktas tarp girtų Baltarusijos piliečių, todėl skubiai buvo priimtas sprendimas grįžti atgal. Rengiantis nusileidimui lėktuvo pilotai priėmė sprendimą sukdami ratus ore išnaudoti degalus.

Girto blevyzgos lėktuve ar net nebevaldomi kumščiai, rūkymas tualete ir „pajuokavimai“ apie sprogmenis – nuodėmės, dėl kurių nusileidus iš dangaus ant žemės jūsų lauks ilgam įsimenančios sutiktuvės.

Agresyvesniems pareigūnai uždės net antrankius, su jau aprimusiais tiesiog rimtai šnektelės ir viskas baigsis arba įspėjimu, arba bauda. Aviakompanija jūsų vardą ir pavardę gali įrašyti į savo juodąjį sąrašą, kuriuo pasidalins su partneriais.

Kaip ji vėliau elgsis su šia informacija, priklausys tik nuo jos. Rusijoje ir Ukrainoje galite didelių nuobaudų ir nesulaukti, o štai Vakarų Europos oro bendrovės greičiausiai kirs iš peties – ateityje nebeįleis jūsų į lėktuvą.

To siekia ir Rusijos bendrovės, mat kol kas joms šalies įstatymai draudžia sudaryti nepatikimų klientų sąrašą ir dalytis šia informacija su kitomis aviacijos įmonėmis, nors, neslepia Rusijos aviatoriai, labai to norėtų.

Kartais tenka meluoti

„Per daug išgeria, o tada triukšmauja, keikiasi. Oro uosto darbuotojų paklausti, ar lagamine turi draudžiamų daiktų, atsako, kad vežasi bombą“, – pasakojo Lietuvos aviacijos atstovai.

Viena ilgą patirtį turinti įgulos narė lietuvė, dirbusi ne vienoje oro bendrovėje, pasakojo, kad kartais, siekiant ramybės, tenka keleiviui pameluoti: „Sakome, kad baigėsi alkoholis, ir pasiūlome arbatos. Kartais griežtesnis žodis gali sukelti agresiją, tada tiktai daugiau bėdų kyla“.

Palydovei teko ne kartą su tuo susidurti. Kartą skrendant į Dubliną vienas lietuvis taip įsišėlo, kad kapitonas prieš leisdamasis iškvietė policiją.

„Dublino oro uoste jį pasitiko būrys pareigūnų su automatais“, – pasakojo palydovė.

Nejauku turėjo būti ir dar vienam lietuviui, kuris šėlo skrisdamas į Egipto Hurgados kurortą. Į oro uostą iškviesti arabų pareigūnai išsivežė jį į policijos nuovadą ir laikė ten visą dieną.

Tokius nusižengėlius oro bendrovė įtraukia į nepaklusnių klientų sąrašus. Jeigu žmogus taip elgiasi ir antrąkart, paprastai tai būna paskutinis jo skrydis šios bendrovės lėktuvu.

Nutarė išlipti anksčiau

Alkoholis kelia bėdų ne tik Lietuvoje. Antai britų pilotams teko tramdyti girtą keleivį, kuriam pabodo skristi ir jis nutarė atidaryti skrendančio orlaivio duris.

Kitas britas nesugebėjo nueiti iki tualeto ir apšlapino ne tik sėdynę, bet ir greta sėdinčią mergaitę.

Nesmagių istorijų teko patirti ir rusų įguloms.

Reise iš Sankt Peterburgo į Hurgadą trys įkaušę vyrai užpuolė stiuardeses, o skrendant į Šarm aš Šeichą keleivis mėgino išlaužti pilotų kabinos duris.

Gerokai sunerimti turėjo vienos Rusijos kelionių bendrovės atstovai, sulaukę į Indijos Goa kurortą išsiruošusių per šimto rusų rašto.

Poilsiautojų kantrybės taurę perpildė pernelyg įsilinksminusi girtų pakeleivių draugija. Atostogautojai griežtai atsisakė grįžti į Maskvą kartu su jais vienu lėktuvu.

O dviem rusams skrydis į Niujorką kainavo kur kas brangiau, nei jie planavo.

Alkoholis jiems taip sujaukė protą, kad pilotas nutarė leistis kur kas anksčiau – Kanadoje. Rusams tai kainavo po 10 tūkst. dolerių.

Laukia naujos tvarkos

Oro bendrovės „Ryanair“ ir „British Airways“ apie juoduosius sąrašus nekalba, mat jiems tai – konfidenciali informacija.Rusijos aviacijos įmonės kalbesnės. Joms greičiausiai bėdos lėktuvuose tapo nebepakeliamos.

Rusijoje jau kelerius metus svarstoma, kad reikėtų keisti Oro kodeksą ir leisti oro bendrovėms sudaryti nepatikimų keleivių sąrašus, keistis šia informacija tarpusavyje, nebeleisti jiems skristi kitą kartą.

Į Vilnių skraidinančios Rusijos oro bendrovės „Utair“ atstovai sakė: „Renkame informaciją apie keleivius, kurie nepaisė taisyklių lėktuve.

Tačiau ji naudojama tik bendrovės viduje, kad įgula galėtų būti atidesnė, kai tokie keleiviai skrenda kitą kartą. Tačiau uždrausti skristi mes neturime teisės.“

Įgula – sugurintomis nosimis

Anot Rusijos spaudos, kad neužsitrauktum oro bendrovės nemalonės, derėtų paklusti visiems įgulos reikalavimams, antraip, nors tai ir neteisėta, kitą kartą gali ir nebeįsigyti skrydžio bilieto. Aviacijos įmonė tiesiog gali gudrauti – neva nebėra vietų lėktuve.

Tačiau toks jų elgesys suprantamas, kai paskaitai, ką pasakoja Ukrainos ir Rusijos orlaivių palydovai.

„Yra buvę, kad teko keleivius tiesiog surišti. Gerokai padauginęs klientas pradėjo pyktis su kaimynu, paskui puolė muštis.

Paprašiau kitų keleivių pagalbos, vyrai mušeikai surišo rankas ir kojas, tačiau šis nenurimo, tad diržu pririšo jį prie sėdynės“, – Ukrainos žiniasklaidai pasakojo stiuardesė Tatjana Ivaniutina.

Anot jos, daugiausia problemų įgulai kyla skrendant į Rusiją, Turkiją, Egiptą ir Tailandą – ten, kur žmonės vyksta atostogų.

„Ko tik nėra buvę. Keleiviai ketino ir skrydžio metu išeiti pakvėpuoti grynu oru, ir įsibėgėję galva atidaryti pilotų kabinos duris, yra ir susimušę penkiese. Įgulai irgi kliuvo – sugurintos nosys, išmušti dantys“, – pasakojo Ukrainos orlaivių palydovų profesinės sąjungos vadovas Venjaminas Tymošenka.

Tačiau, apgailestauja Ukrainos oro bendrovių įgulos nariai, juodieji sąrašai, nors ir egzistuoja įmonėse, jokios naudos neatneša, mat aviakompanija linkusi užsidirbti parduodama bilietus, užuot paisiusi darbuotojų ir keleivių saugumo.

Dažniausia protą keleiviams sumaišo alkoholis, kuriuo svaigintis ne vienas pradeda dar oro uoste, o tuomet išsitraukia prieš skrydį įsigytą butelį.

Tai paskatino rusų oro bendroves ryžtis dar vienam žingsniui – drausti įsinešti į lėktuvo saloną neapmokestintų prekių parduotuvėse įsigytą alkoholį. Ar tai įsigalios, parodys laikas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.