Dėl konkurso sąlygų – nesibaigiantys ginčai

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) nesutaria, kaip vertinti pernai skelbto viešinimo paslaugų pirkimo konkurso sąlygas. Dėl to ūkininkams informacijos apie Europos Sąjungos paramą gali tekti ieškoti patiems, rašo „Lietuvos rytas“.

VPT užsispyrė nutraukti sutartį, kuriai teisininkai neturi jokių priekaištų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VPT užsispyrė nutraukti sutartį, kuriai teisininkai neturi jokių priekaištų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 11:13 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:02 PM

Birželį VPT kreipėsi į NMA ir rekomendavo nutraukti vasarį pasirašytą sutartį su bendrove „Viešųjų ryšių partneriai“ dėl paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtros programos viešinimo paslaugų. Abiejų institucijų susirašinėjimas nedavė vaisių ir gali baigtis teisme.

NMA įsitikinusi, kad konkurso sąlygos parengtos kokybiškai, atsižvelgiant į pačios VPT išaiškinimus. Tačiau VPT šiuos argumentus atmetė ir pareikalavo, kad NMA priimtų sprendimą pirkimą panaikinti ir nutraukti sutartį.

Į pastabas atsižvelgė

VPT įžvelgė kelis tariamus pažeidimus, susijusius su pirkimo apimtimi, laimėtojo, kuriuo tapo didžiausia Lietuvos komunikacijų agentūra „Viešųjų ryšių partneriai“, patirtimi ir žiniasklaidos priemonių galimybėmis tapti subtiekėjais.

Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius Erikas Bėrontas teigė, kad NMA, gavusi VPT pastabas dėl galimų pažeidimų, dar kartą išnagrinėjo įvykdyto pirkimo sąlygas ir teisės aktų reikalavimus, tačiau jokių pažeidimų nenustatė.

Todėl agentūra sutarties nutraukti neketina, nes pagal teismų praktiką, VPT sprendimai yra aiškinamojo ir rekomendacinio pobūdžio, o pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, pati VPT turėtų pradėti sutarties nutraukimo procedūras.

„Viešųjų pirkimų tarnyba pati pernai detaliai įvertino 2014 metų rugsėjį paskelbto minėto pirkimo sąlygas.

Į visas VPT pateiktas rekomendacijas atsižvelgėme ir 2014 m. lapkritį gavome leidimą tęsti pirkimo procedūras.

Todėl labai keista, kad, jau pasirašius sutartį su konkurso laimėtojais, tik šįmet kovo 13 dieną VPT dar kartą pradėjo pirkimo vertinimą, o birželį pateikė rekomendaciją pirkimą panaikinti ir nutraukti jau sudarytą sutartį“, – stebėjosi E.Bėrontas.

Pakeitė savo nuomonę

Ginčai tarp VPT ir NMA kilo dėl skirtingo pirkimo sąlygų interpretavimo. „VPT kai kurias pirkimų procedūras anksčiau aiškino vienaip, dabar kitaip.

Dėl visų tariamų pažeidimų pateikėme argumentus, paremtus ankstesniais pačios VPT išaiškinimais.

Jeigu VPT nuomonė pasikeitė, galime apie tai ir kalbėti, tačiau neįmanoma naujo išaiškinimo taikyti atgaline data, kai pirkimo procedūros jau baigtos“, – skėsčiojo rankomis E.Bėrontas.

Pavyzdžiui, pati VPT 2013 metų pradžioje išaiškino, kad dienraščiai, radijo ir televizijos kanalai nelaikomi subtiekėjais.

Tačiau dabar VPT priekaištauja NMA, kad ji iš konkurso dalyvių nereikalavo pateikti dokumentų, įrodančių, jog subtiekėjai – žiniasklaidos priemonės – galės vykdyti įsipareigojimus.

„Jeigu VPT mano, kad ginčas turi persikelti į teismą – esame tam pasirengę. Teismui priėmus sprendimą, nebeatsiras naujų interpretacijų ateityje.

Taip pat mums svarbu įrodyti, kad teisės aktų nepažeidėme“, – sakė E.Bėrontas.

Teismas – neišvengiamas?

Pasak VPT atstovės Vytautės Šmaižytės, birželio pabaigoje tarnyba nustatė, kad perkančioji organizacija, vykdydama pirkimo procedūras, šiurkščiai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą – neužtikrino racionalaus pinigų panaudojimo.

Be to, nebuvo laikomasi viešųjų pirkimų konkurso sąlygų dėl tiekėjų kvalifikacijos, pažeistos pačios kvalifikacijos vertinimo procedūros.

„VPT nuomone, perkančiosios organizacijos pateikti papildomi dokumentai neįrodo, kad įmonė „Viešųjų ryšių partneriai“, su kuria sudaryta paslaugų teikimo sutartis, atitinka pirkimo sąlygas.

Kadangi perkančioji organizacija priėmė sprendimą nenutraukti sutarties, VPT kreipsis į teismą dėl viešojo intereso gynimo“, – kalbėjo tarnybos atstovė V.Šmaižytė. (LR)

Sutartis – tinkama

Tai būtų ne pirmas kartas, kai teismai sprendžia, ar VPT rekomendacijos nutraukti sutartį su paslaugų tiekėju yra pagrįstos.

„Pagal esamą teismų praktiką, perkančioji organizacija, vertindama tiekėjų pasiūlymus, privalo laikytis savo pačios paskelbtų pirkimo sąlygų ir nekeisti pažodinės jų reikšmės.

Be to, teismai yra išaiškinę, kad subtiekėjais yra laikomi tik tokie ūkio subjektai, kurie aktyviai prisideda prie pirkimo sutarties vykdymo, o ne tie, kurie tik suteikia sutarčiai įvykdyti reikalingus „įrankius“.

Todėl manome, kad šiuo atveju NMA nenukrypo nuo suformuotos teismų praktikos ir tinkamai sudarė viešinimo paslaugų pirkimo sutartį“, – teigė advokatų kontoros „Valiūnas ir partneriai Ellex“ asocijuotoji partnerė advokatė Laura Ziferman, kurios sritis – viešųjų pirkimų teisė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.