Graikija gali lengviau atsikvėpti: Europa jai padės

Euro zonos finansų ministrai

Finansų ministrai pritarė paramos Graikijai programai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Finansų ministrai pritarė paramos Graikijai programai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-14 23:17, atnaujinta 2017-10-20 13:39

Rimanto Šadžiaus teigimu, šis pervedimas iš Europos stabilumo mechanizmo yra svarbiausias paramos Graikijai programoje. Jis taip pat pabrėžė, kad norint sėkmingai įgyvendinti programą, Graikijai reikia daugiau pastangų įdėti surenkant mokesčius. 

„Euro grupė pritarė įvykusių derybų rezultatams ir atitinkamai pritarė pasiūlymams, kad būtų pasirašyta finansinės pagalbos Graikijai programa. Tai yra politinis pritarimas ir dėl to visos šalys dabar turės praeiti nacionalines procedūras, kad jų atstovai trečiadienį (rugpjūčio 19 dieną – BNS) galėtų Europos stabilumo mechanizmo valdytojų posėdžio metu pritarti ir programai, ir pirmam paramos pervedimui, kuris būtų atliktas rugpjūčio 20 dieną. Iš to bendro limito (maždaug 85 mlrd. eurų – BNS), 26 mlrd. eurų būtų pirmas mokėjimas“, – BNS penktadienio naktį sakė R.Šadžius. 

Pasak ministro, maždaug iki spalio parama Graikijai sieks apie 26 mlrd. eurų. Dalis lėšų būtų nukreipta šalies bankams stiprinti, o kiti pinigai patektų į Graikijos biudžetą. 

„Pirmasis pervedimas būtų iš karto išskirtas, kad nebūtų Graikijai pervestas. Tai būtų 10 mlrd. eurų ir ta suma būtų deponuota Europos stabilumo mechanizme Graikijos bankų galimam rekapitalizavimui, kapitalo stiprinimui. Kadangi numatoma skubiai atlikti Graikijoje veikiančių bankų kapitalo kokybės tikrinimą, tai padarys Europos centrinis bankas, tai galimam kapitalo stiprinimui, matyt, tų lėšų prireiks, kadangi Graikijos bankuose yra nemažai neveiksnių paskolų ir jų kapitalo pozicija yra susilpnėjusiai. Pačiai Graikijai būtų pervesta 13 mlrd. eurų atsiskaityti pagal skubius mokėjimus, įskaitant ir rugpjūčio 20 dienos mokėjimą Europos centriniam bankui“, – aiškino R.Šadžius. 

Ministras taip pat akcentavo, kad iš pastarosios dalies (13 mlrd. eurų – BNS) 7 mlrd. eurų dar reikės apmokėti laikinąją paramą Graikijai, kuri Atėnams buvo skirta iš Europos Sąjungos biudžeto liepą, kad šalis atsiskaityti su Europos centriniam banku ir grąžintų skolas Tarptautiniam valiutos fondui. 

Dar 3 mlrd. eurų Graikijai būtų išmokėti per porą mėnesių, šaliai atsiskaityti pagal kitus mokėjimus, kurių terminai sueina iki spalio. 

A.Šadžiaus teigimu, šis pirmasis pervedimas Atėnams yra svarbiausias paramos Graikijai programoje. 

„Čia pirmasis pervedimas Atėnams, pirmajam programos vykdymo etapui, kuris yra beje pas svarbiausias šioje paramos programoje, nes per pirmą etapą, kuris turėtų baigtis iki šių metų spalio pabaigos, Graikija turi atlikti tam tikrus veiksmus, įgyvendinti kai kurias reformas, kurių įgyvendinimas bus patikrintas ir tik atsiskaičius už tų pirmųjų reformų įgyvendinimą, būtų svarstomi kiti pinigų pervedimai“, – teigė Lietuvos finansų ministras. 

Pasak A.Šadžiaus euro zonos finansų ministrų diskusija dėl paramos Atėnams buvo „labai geranoriška ir pirmiausia todėl, kad iš esmės pasikeitė Graikijos požiūris į bendravimą su euro zonos šalimis, ir su Europos Sąjungos institucijomis“. 

„Galėjo tokio sprendimo ir nebūti, bet kai yra gera valia iš vienos pusės, atsiranda gera valia ir iš kitos pusės“, – teigė R.Šadžius, paklaustas, kaip jis vertina penktadienio euro zonos finansų ministrų sprendimą dėl Graikijos. 

Jis sako, kad norėdama efektyviai įgyvendinti visas šešias dešimtis priemonių, kurios Graikijai turėtų padėti „atsistoti ant kojų“, reikia daugiau dėmesio skirti mokesčių mokėjimui ir surinkimui. „Pagrindinė aktualija, kuri ir Lietuvoje yra aktualija, – būtina normalizuoti mokesčių mokėjimą ir jų surinkimą, nes mokestiniai sukčiavimai, mokesčių vengimas – didžiulė Graikijos visuomenės ir ekonomikos rykštė“, – BNS teigė R.Šadžius. 

Euro zonos finansų ministrams penktadienio vėlų vakarą susitarus dėl pagalbos Atėnams programos, pirmadienį klausimą R.Šadžius pristatys Vyriausybei per Ministrų kabineto pasitarimą. „Man reikės gauti įgaliojimus, kaip trečiadienį balsuoti Europos stabilumo mechanizmo valdytojų posėdyje – ar pritarti paramos Graikijai programai ir pirmam pinigų pervedimui“, – teigė R.Šadžius ir tvirtino Vyriausybei siūlysiąs priimti „pozityvią poziciją“. 

Antradienį Vyriausybės poziciją aptars Seimo Europos reikalų komitetas.   

Galutinis terminas Graikijai  susitarti dėl jau trečiosios finansinės pagalbos programos yra rugpjūčio 20 diena, kai šalis turės grąžinti Europos centriniam bankui 3,4 mlrd. eurų. 

Visą paramą –  maždaug 85 mlrd. eurų Graikiją turėtų gauti iki 2018 metų rugpjūčio 20-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.