„Vilniaus prekyba“ dar papildė savo „Baltąją knygą“

„Vilniaus prekybos“ įmonių grupė skelbia atnaujinusi ir papildžiusi anksčiau visuomenei pristatytą „Baltąją knygą“, kurioje atskleidžiama, kaip grupės įmonėms skolinami pinigai. Taip pat pateikiama informacija apie įmonių grupės akcininkų konflikto tęsinį teismuose, pristatomas didžiausio grupės investuotojo Nerijaus Numavičiaus asmeninio verslo valdymas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2015, 2:26 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 11:13 PM

Vilniaus prekyba“ jau anksčiau žadėjo, kad „VP baltoji knyga“ bus pildoma ir taisoma. Papildytame knygos leidime pateikiame ir labdaros fondo „Spindulys“ PVM susigrąžinimo istoriją, kurią didžiausias įmonių grupės investuotojas Nerijus Numavičius pavadino „vienu skaudžiausių įmonių grupės puslapių.“

Gerokai papildyta ir pataisyta „VP baltosios knygos“ redakcija yra istorinės UAB „Vilniaus prekyba“ ir su ja susijusių įmonių atvirumo kampanijos dalis, skelbia bendrovė.

Praėjusią savaitę visuomenei pristatyti virtualūs vartai www.vpatvirai.lt bei baltoji įmonių grupės knyga.

Įmones valdo per Nyderlandus

„Baltojoje knygoje“ rašoma apie tai, kaip turtingiausias Lietuvos žmogus N.Numavičius valdo savo turimo verslo dalį per užsienio jurisdikcijas.

  „Prieš kelerius metus įvyko N. Numavičiaus asmeninio turto valdymo pertvarka: Kiurasao saloje, buvusioje Olandijos kolonijoje, buvo įsteigtas finansinis holdingas Stichting Trivialis B.V. bei patikos fondai – trastai.   Netrukus Olandijoje įkurtas dar vienas holdingas – METODIKA B.V., į kurį buvo perkeltos trijų, N. Numavičiaus 100% priklausiusių, įmonių PATRA HOLDINGS, UAB, WELLAS, UAB ir MAISTPREKYBA, UAB akcijos.  

Per šias įmones p. Numavičius netiesiogiai valdo didelę dalį UAB „Vilniaus prekyba“ ir UAB „NDX energija“, – rašoma interneto svetainėje publikuojamoje knygoje.  

2015 m. Bermuduose buvo įsteigta N. Numavičiaus bendrovė One Family Trust Company ir dar vieni patikos fondai. Čia buvo perkeltos N. Numavičiaus turėtos akcijos susijusių su UAB „Vilniaus prekyba“ įmonių: AGILE FINANCE S.A. (Liuksemburgas) (58,89%), EQUIPARK LIMITED (Kipras) (66,12%) bei FRANPARK LIMITED (Kipras) (66,12%).    

AGILE FINANCE S.A. valdo mažmeninės prekybos tinklą „Supersol“ Ispanijoje, EQUIPARK LIMITED ir FRANPARK LIMITED valdo kitą turtą, pavyzdžiui, iš vadinamojo „VP dešimtuko“ supirktas smulkiųjų akcininkų akcijas.   N. Numavičius yra ir pagrindinis naudos gavėjas Kipro įmonėje Miglione Investments Limited, per dukterines įmones valdančioje maisto prekių parduotuvių tinklą „SANO“ Lenkijoje.

Vieną pagrindinių N. Numavičiaus holdingų METODIKA B.V. valdo Nyderlandų holdingas Stichting Trivialis B.V. kartu su Kiurasao patikos fondais. Stichting Trivialis B.V. priklauso A klasės akcijos, suteikiančios valdymo teises, o Kiurasao patikos fondams priklauso B klasės akcijos, suteikiančios teisę gauti dividendus.

Pasirinko kitų investuotojų kelią

 “Tokia teisinė forma leidžia apsaugoti verslą, nes atskiria bendrovių valdymą nuo naudos gavimo.   Pavyzdžiui, JAV toks sprendimas pasirenkamas tada, kai žmogus, siekdamas išvengti interesų konflikto, perduoda savo akcijas patikėtojui, valdančiam turtą jo ir jo šeimos naudai“.  

 Taip pat pat teigiama, kad „galimybės Lietuvoje steigti trastus nėra – to nenumato mūsų šalies įstatymai. Trastai apskritai yra anglosaksiškos teisės produktas, ES juos galima sutikti nebent Kipre, Maltoje, bet net ir šios šalys dar nėra pasiekusios tokio įstatymų leidybos, teisinės praktikos lygio, kaip, pavyzdžiui, Bermudai.    

Čia savo bendroves ar trastus yra įsteigę tokie investuotojai kaip Warrenas Buffetas, Billas Gatesas ir kiti.  

Toks turto perkėlimas buvo vykdomas įvertinus verslo rizikas ir pasirinktas toks sprendimas, kuris leidžia užtikrinti verslo tęstinumą bei N. Numavičiaus šeimos finansinį saugumą.  

Mokesčių inspekciją informavo iš anksto

Knygoje teigiama, kad apie N. Numavičiaus asmeninio verslo valdymo pertvarką iš anksto buvo informuota Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).  

 Inspekcija pateikė išaiškinimą, jog net ir perleidus asmeninį turtą minėtiems fondams, N. Numavičius išliko mokesčių mokėtoju Lietuvoje.   Todėl net ir iš fondų valdomo turto gavęs dividendus ar bet kokias kitas pajamas, jas privalėtų deklaruoti ir sumokėti visus mokesčius. „Šio VMI išaiškinimo N. Numavičius nuosekliai ir laikosi“, – rašoma knygoje.

Apie akcininkų santykių aiškinimąsi teismuose  

Smulkusis „Vilniaus prekybos“ akcininkas neseniai apkaltino N. Numavičių, buvusius ir esamus grupės įmonių Estijoje valdybos narius, kad šie, valdydami turtą, veikė neatsakingai.

Todėl teismo keliu privalo kompensuoti nuostolius dėl galimai iššvaistyto turto.

„Baltojoje knygoje“ pateikiama „Vilniaus prekybos“ pozicija dėl šių kaltinimų.  

„Mindaugo Marcinkevičiaus kreipimasis į teismą yra klasikinis į aklavietę save įvariusio akcininko atvejis.     Pirma, buvo sukeltas didžiulis triukšmas žiniasklaidoje, antra, buvo apeliuojama į valstybės institucijas, o dabar seka trečias žingsnis – ieškinių teismuose lavina“, – rašoma knygoje.  

„Stebina tik tai, kad p. Marcinkevičius pasirinko tokius keistus aistros bylinėtis taikinius: „Leksita“ nėra ir nebuvo suteikusi jokios kredito linijos bendrovei CARSON Sarl, lygiai kaip ir pastarajai FRANMAX, UAB pardavė tikrai ne KLARUS GROUP HOLDINGS OU, kurios vadovus jis bando psichologiškai spausti ieškiniais.  

Toks p. Marcinkevičiaus elgesys, atsižvelgiant į pastaruosius įvykius, buvo lauktas ir tikėtinas, todėl belieka pastebėti, kad jo kaltinimai teisiškai neraštingi ir sužlugs bet kuriame teisme“, – skelbiama „Baltojoje knygoje“.  

Pabrėžiama, kad UAB „Vilniaus prekyba“ ir susijusios įmonės visada veikia ir veiks visų akcininkų labui, o sandoriai tarp įmonių buvo ir bus sudaromi tiktai rinkos sąlygomis.  

Grupė žiniasklaidai ir atsakingoms institucijoms pateikusi atitinkamus dokumentus bei faktus, skelbia, kad jau įrodė, kad niekuomet neslėpė mokesčių ir geranoriškai bendradarbiavo su Valstybine mokesčių inspekcija. Šį bendradarbiavimą grupė žada tęsti ir ateityje.

Apie „Spindulio“ istoriją: skambi ir įžūli operacija   „Vilniaus grupė“ griežtai neigiamai vertina skandalingąją „Spindulio“ istoriją, kuri įvyko prieš daugiau ne dešimtmetį. Ir iš to esą negavo jokios naudos.    

„Dabartinė grupės vadovybė sprendimą atlikti šią teisėtą, tačiau moraliai abejotiną operaciją vertina griežtai neigiamai.

 Ši skambi ir įžūli operacija neatnešė mums jokios naudos, tačiau grupei ir jos akcininkams padarė daug žalos. Ji yra tiek materiali, tiek nemateriali. Pirmiausia, norėdamas padėti „Spinduliui“ susigražinti PVM tuometinis „VP Market“ sumokėjo 24 milijonus litų baudų, kurių jis iš „Spindulio“ neatsiėmė.     Visi 76 milijonai atiteko labdaros ir paramos fondui, iš kurių 11,4 milijonai iškart kaip pelno mokestis buvo pervestas valstybei“, – rašo knygos sudarytojai.

Antra, skelbiama „Baltojoje knygoje“, „Optimalios investicijos“ perleidimas ir neliečiamojo kapitalo suformavimas neatnešė tiesioginės naudos grupės įmonėms: iš „Vestodijos“ grupės įmonės skolinosi rinkos sąlygomis, o jos uždirbtą pelną ir dalį atgauto PVM fondas išdalino labdarai.      

 Nuo 2008 metų „Vestodija“ absoliučią daugumą neliečiamojo fondo lėšų investavo į su „Vilniaus prekyba“ ir kitų grupės akcininkų bendrai valdomomis įmonėmis ar kitais jų verslais nesusijusius projektus.      

Tačiau atsakomybė už investicinę fondo įmonių veiklą ir toliau tenka įmonės dalininkams.  

Trečia, ir svarbiausia – „Spindulio“ istorijos mestas nepasitikėjimo šešėlis iki šiol persekioja ir, matyt, toliau persekios mus visoje mūsų veikloje.  

„Taip elgtis mums tikrai nederėjo ir naudodamiesi proga Nerijus Numavičius ir „Vilniaus prekyba“ dėl to nori atsiprašyti Lietuvos, jos visuomenės, Valstybinės Mokesčių inspekcijos ir neįgaliųjų organizacijų“, – rašoma knygoje.    

„Vienintelis mūsų pasiteisinimas tai, kad pinigai niekur nedingo, o 16,5 milijonų litų buvo išdalyti išties prasmingai paramai – padėjome rengtis Lietuvos olimpiečiams, rėmėme kultūrinius renginius, vaikų ugdymo įstaigas, neįgaliuosius“, – pabrėžia „Vilniaus prekyba“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.