Lenkus nuo užsieniečių saugos naujos kliūtys

Lenkijos valstybė, savo rankose išlaikiusi kone pusę šalies bankų ir šimtus kitokių įmonių, toliau stengiasi apsaugoti jas nuo užsieniečių. Lenkija priėmė įstatymą, kuris gerokai apsunkins valstybės valdomų įmonių pardavimą užsieniečiams.

Varšuvai nemažai baimės buvo įvarę rusų mėginimai perimti trąšų gamybos kompanijos „Grupa Azoty“ kontrolę.<br>„Grupa Azoty“ nuotr.
Varšuvai nemažai baimės buvo įvarę rusų mėginimai perimti trąšų gamybos kompanijos „Grupa Azoty“ kontrolę.<br>„Grupa Azoty“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Aug 20, 2015, 9:29 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:25 PM

Naujame investicijų kontrolės įstatyme numatyta, kad strateginę įmonę norintis perimti užsienio investuotojas privalės gauti specialų iždo ministro sutikimą.

Tokį reikalavimą nuspręsta įvesti po to, kai prieš dvejus metus Rusijos verslo grupė „Acron“ panoro perimti didžiausios Lenkijos trąšų gamybos kompanijos „Grupa Azoty“ akcijų kontrolę.

Nors rusams pavyko įsigyti tik penktadalį koncerno akcijų, jų žygis į strateginę valstybės įmonę Varšuvai sukėlė daug nerimo.

Vietos politikai bandė visomis išgalėmis stabdyti rusus. Šiems ėmus siūlyti didžiulius pinigus už „Grupa Azoty“ akcijas, valstybė kreipėsi į jų turinčias Lenkijos įmones ir paprašė neparduoti.

Be to, šią valstybės valdomą bendrovę buvo nuspręsta sujungti su kitomis chemijos gamyklomis ir taip sumažinti rusų įsigytų akcijų dalį.

Naujasis įstatymas leis iždo ministrui blokuoti atvirus ar slaptus strateginių kompanijų perėmimus.

Netrukus bus sudarytas sąrašas privačių ir valstybinių įmonių, kurios negalės būti parduodamos be ministro sutikimo. Į šį sąrašą numatoma įtraukti trąšų gamybos, energetikos, telekomunikacijų ir chemijos pramonės bendroves.

Prieš blokuodamas pardavimą ministras privalės išklausyti naujai įkurto Konsultacinio komiteto nuomonę. Šį komitetą sudarys gynybos bei užsienio reikalų ministrai, žvalgybos ir kontržvalgybos vadovai.

Jeigu užsienio investuotojas nepaisys įstatymo ir slapta perpirks strateginę įmonę, jam grės kalėjimas iki penkerių metų ir bauda iki šimto milijonų zlotų (24 mln. eurų).

Kai kurių verslo analitikų nuomone, įstatymas suteikia per daug galių iždo ministrui, tad jo subjektyvūs draudimai gali atbaidyti užsienio investuotojus.

Tačiau dauguma Lenkijos verslo visuomenės atstovų gyrė sprendimą labiau ginti savo ekonominę erdvę ir priminė, kad panašūs įstatymai galioja JAV, Kanadoje, Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.