Iš užsienio trumpam grįžę lietuviai šturmuoja gamyklas

Tarp jų – ne tik Europos universitetų, bet ir Pietų Korėjos, Amerikos aukštųjų mokyklų studentai.

22 metų A.Dapkus, baigęs praktiką Gargžduose esančioje „Mars“ gamykloje, išskris tęsti studijų į Pietų Korėją. Tenykščiame technologijos universitete lietuviui šie studijų metai – paskutiniai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
22 metų A.Dapkus, baigęs praktiką Gargžduose esančioje „Mars“ gamykloje, išskris tęsti studijų į Pietų Korėją. Tenykščiame technologijos universitete lietuviui šie studijų metai – paskutiniai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
J.Mielkus praktikos iš Danijos grįžo į Lietuvą.
J.Mielkus praktikos iš Danijos grįžo į Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 11, 2015, 8:10 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:54 AM

Tarp jų – ne tik Europos universitetų, bet ir Pietų Korėjos, Amerikos aukštųjų mokyklų studentai.

Grįžo iš tolimos šalies

22 metų Arnoldas Dapkus, baigęs praktiką Gargžduose esančioje „Mars“ gamykloje, išskris tęsti studijų į Pietų Korėją. Tenykščiame technologijos universitete lietuviui šie studijų metai – paskutiniai.

Būsimasis mechanikos inžinierius įsitikinęs, kad tiek neprastai pramokta ir toliau tobulinama korėjiečių kalba, tiek kitokios verslo kultūros, kuri gaji Pietų Korėjoje, išmanymas jam bus naudinga kurioje nors tarptautinėje bendrovėje.

Nors A.Dapkus mano, kad pirmasis jo darbas bus Pietų Korėjoje, ilgainiui jis tikisi grįžti į Lietuvą: „Lietuvoje aš užaugau, jaučiu ryšį su gimtine, čia gyvenančiais žmonėmis. Jie – ambicingi.

Tad kodėl neturėčiau rinktis ateities Lietuvoje? Juolab kas pas mus labai gražu ir lengva gyventi.“

Tai tapo svarbiu argumentu ir renkantis praktikos vietą – vaikinas norėjo išmėginti darbą tarptautinės bendrovės filiale Lietuvoje. Du mėnesius klaipėdietis kasdien važinėjo į Gargžduose įsikūrusią įmonę „Mars Lietuva“.

Kad mėgins prisibelsti į šios įmonės duris, jis nutarė pasiklausęs draugų atsiliepimų: vieni ten buvo atlikę praktiką, kiti tiesiog lankėsi ekskursijoje.

„Man pasisekė. Visi įmonėje atviri, jei klausiu ko nors du tris kartus, nežiūri į mane kaip į neišmanėlį. Kadangi dirbau tai, ką ir studijuoju, galėjau pritaikyti savo žinias. Tačiau, be jokios abejonės, įmonė man davė daugiau nei aš jai. Juk kaip nustatyti gedimą, mane mokė tikri profesionalai.

Tik paskutinėmis savaitėmis jutau, kad duodu kompanijai, ne tik imu“, – kritiškai apie save kalbėjo A.Dapkus. O atlygis už praktiką, kurio jis nesitikėjo, buvo maloni staigmena.

Jis neslėpė kasdien svarstęs, ar tai galėtų būti ta vieta, kurioje norėtų dirbti ir ateityje. „Atsakymas linko į „taip“, – sakė jaunasis inžinierius.

Ieško ir būsimo darbo

Kopenhagos verslo mokykloje studijuojantis 21-erių Jonas Mielkus 3 mėnesių praktiką atlieka bendrovėje „Omnitel“ Lietuvoje.

Verslo administravimą ir paslaugų vadybą studijuojančiam lietuviui baigus antrąjį kursą nebuvo privalu savo jėgas išmėginti dirbant, bet jis nutarė negaišti laiko.

„Svarsčiau galimybę Danijoje susirasti praktikos vietą, tačiau Lietuva nugalėjo. Labiausiai todėl, kad čia galėsiu kalbėti lietuviškai, be to, ketinu baigęs studijas grįžti į Lietuvą, tad jau dairausi galimybių“, – kalbėjo dabar jau trečiakursis Danijos studentas.

Jis neslepia, kad iš pradžių teko labiau semtis žinių iš patyrusių kolegų, o pats galėjo rimčiau prisidėti tik praktikos pabaigoje, tačiau viliasi, kad jo darbas „Omnitel“ nebuvo tuščias reikalas.

Pakeitė požiūrį

„Šviežias kraujas“, – šitaip porai mėnesių kolektyvo nariais tampančius studentus vadina įmonių personalo specialistai.

Ir nors tenka nemenkai paaukoti kantrybės ir nervų mokant jaunus neįgudusius kolegas, o naudos duoti jie pradeda tik paskutinėmis praktikos dienomis, bendrovių vadovai tikina, kad požiūris keičiasi: šitaip galima užsiauginti sau darbuotoją.

Personalo specialistai sako, kad iš užsienio grįžtantys studentai kasmet vis kilsteli kartelę ir studijuojantiems Lietuvoje tampa vis didesniu iššūkiu su jais konkuruoti ir dėl norimos praktikos vietos.

O ir bendrovės perkainoja vertybes: siekia prisivilioti įdomias asmenybes, o ne praktinėmis ar bent teorinėmis žiniomis pasikausčiusius jaunuolius. Tie, kurių vertybės atitinka įmonės puoselėjamas, ilgainiui išmoks praktinių dalykų. O tiems, kurių požiūris skiriasi, net ir geri įgūdžiai nepadės pritapti.

Grįžta į Gargždus

„Mars Lietuva“ kasmet praktiką atlieka po 9 ar 10 studentų. Šiemet jų gretos buvo retesnės – šeši. Dėl vietos teko gerokai pakovoti, mat pretendentų buvo beveik šimtas.

Šiemet Gargžduose įsikūrusioje gamykloje praktiką atliko 3 lietuviai, grįžę įgūdžių pasisemti iš užsienio aukštųjų mokyklų. Du iš jų mokosi Didžiojoje Britanijoje, vienas – A.Dapkus – Pietų Korėjoje.

„Visi pretendentai atlikti praktiką – kūrybingi žmonės, savo gyvenimo aprašymuose jie galėjo pasigirti ne tik gerais pažymiais, laimėjimais olimpiadose, bet ir veikla nevyriausybinėse organizacijose. Atsirinkti praktikantus mums padėjo pokalbis – arba gyvas, arba internetu“, – pasakojo „Mars Lietuva“ atstovas Mindaugas Rupšys.

Įmonėje „Mars Lietuva“ praktiką atlieka tiek būsimi ekonomistai, tiek inžinieriai, tiek personalo, logistikos specialistai.

„Nauda abipusė. Jie atneša mums idėjų, įžvalgų. Šiuolaikiniai praktikantai žino, ko nori. Studentai vis veiklesni, kai kuriems mes nebuvome pirma darbovietė“, – pasakojo M.Rupšys.

Ne vienas praktikantas, baigęs studijas, grįžo į Gargždus. „Galėčiau išvardyti septynis aštuonis atvejus, kai buvę praktikantai vėliau tapo visateisiais kolektyvo nariais“, – sakė bendrovės atstovas.

Gatavo produkto nebenori

Šiemet praktiką bendrovėje „Omnitel“ atliko 14 jaunuolių, 7 iš jų sugrįžo vasarai iš studijų užsienyje – Latvijoje, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Olandijoje ir Kanadoje. Praktikantus įmonė atsirinko iš 150 pretendentų.

Iki šiol bendrovė daug dėmesio kreipė į jų žinių bagažą, svarbu buvo ir tai, kad studentas universitete būtų baigęs bent 2–3 kursus.

„Šiemet labiausiai paisėme jaunų žmonių požiūrio. Naujoji strategija pasiteisino – atsirinkti žmonės yra labai motyvuoti, kryptingai siekiantys tikslo, suprantantys, kad, norėdami ką nors gauti, pirmiausia patys turi ką nors duoti. Mes nelaukiame gatavo produkto, o jei studentas yra motyvuotas, ilgainiui iš jo išaugs geras darbuotojas“, – kalbėjo „Omnitel“ personalo vadovė Saulė Balčiūnienė.

Kadangi „Omnitel“ šiemet nereikalavo, kad praktikantas būtų baigęs bent du kursus, sulaukė staigmenų. Į praktikos vietą pretendavo ne tik vos pirmą kursą baigę jaunuoliai, bet ir vienas abiturientas, o viena mergina tik šiais mokslo metais tapo dvyliktoke.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.