V. Tutkus meta viešus kaltinimus dėl ginkluotės pirkimo

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija (LGSPA) yra atvira visuomeninė nevyriausybinė organizacija, kurios nariais gali tapti visi ūkio subjektai turintys norą dirbti saugumo ir gynybos pramonės srityje ir taip prisidėti stiprinant šalies saugumą.

V.Tutkaus žiniomis, šiuo metu „Boxer“ naudojamos tik Vokietijos ir Nyderlandų kariuomenėse.<br>T.Bauro nuotr.
V.Tutkaus žiniomis, šiuo metu „Boxer“ naudojamos tik Vokietijos ir Nyderlandų kariuomenėse.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2015, 8:47 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 12:41 AM

Buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, pastaruoju metu vadovavęs Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijai (LGSPA), praėjusią savaitę pranešė, jog traukiasi iš šio posto. Tąsyk nutylėjęs tokio sprendimo priežastis, V.Tutkus pirmadienio rytą išplatino motyvus paaiškinantį laišką.

Jame rašoma:

„Neplėtodamas pasakojimo apie Asociacijos veiklą, norėčiau tiesiai pereiti prie konkretaus pėstininkų kovos mašinų (PKM) įsigijimo projekto. Šiuo konkrečiu atveju Asociacijos nariai ir Lietuvos verslas apskritai, neabejotinai, pagrįstai domisi dalyvavimu tiek pačiame PKM gamybos procese, tiek pilname aptarnavime ateityje.

Šioje vietoje reikia paaiškinti, kad valstybei perkant tokio brangumo ginkluotę įprastinė NATO ir ES patirtis yra tokia: perkant ginkluotę ne mažiau kaip 30 proc. darbų turėtų būti atliekama kartu su vietos pramonės įmonėmis.

Naujausiu pavyzdžiu galėtų būti Danijos atvejis. Danai įsigydami analogišką ginkluotę pasiekė net 100 proc. grąžą. Asociacija vienija pagrindines gynybos pramonės įmones, todėl natūralu, kad jos nariai turi pagrįstą teisę tikėtis dalyvauti bendroje gamyboje ir tikėtis visų Lietuvos valstybės institucijų paramos“.

V.Tutkus aiškina, kad jo, kaip Asociacijos direktoriaus veikla, buvo atstovauti Asociacijos narių ir Lietuvos verslo interesams, pasiūlyti valstybei bei Vokietijos įmonei ARTEC lietuviškos pramonės galimybes.

„Taip, būdamas Asociacijos direktoriumi, veikiau aktyviai ir agresyviai, siekdamas, kad kuo daugiau Lietuvos įmonių, tarp jų – ir ne Asociacijos narių, galėtų dalyvauti procese. Tuo siekiau, kad Lietuva pasirinktų optimaliausią sprendimą, kuris geriausiai atitiktų mūsų valstybės nacionalinių interesų poreikius“- teigiama laiške.

V.Tutkus įsitikinęs, jog tokia jo veikla – naudinga valstybei ir visiškai teisėta.

Buvęs asociacijos vadovas aiškina, kad nei jis, nei Asociacijos nariai niekada nedarė įtakos valstybės institucijoms dėl jų pasirinkimo su kokia užsienio gynybos pramonės kompanija vesti derybas dėl konkrečios ginkluotės įsigijimo.

„Tik tada, kai valstybė apsisprendžia, mes teikiame pasiūlymus dėl Lietuvos verslo galimybių dalyvauti gamybos procese.

Turiu pripažinti, kad šiuo atveju visiškai atlikti savo, kaip Asociacijos direktoriaus pareigų, deja, nepavyko. Todėl pareiškiau apie savo atsistatydinimą“, – laiške dėsto V.Tutkus.

Tačiau tai – ne vienintelė priežastis, dėl kurios jis paliko Asociacijos direktoriaus pareigas.

Iš kai kurių ARTEC kompanijos atstovų pasisakymų V.Tutkus supratęs, kad Lietuvos pramonei gali būti pasiūlytos tik antraeilės aptarnavimo paslaugos (pvz., dažymas, ratų keitimas ir pan.).

„Manau, kad ši ARTEC kompanijos be kompromisinė pozicija yra susijusi su įsitikinimu, kad ji turi visišką politinės Lietuvos vadovybės paramą. Kompanija greičiausiai yra įsitikinusi esanti nugalėtoja, o tai leidžia derėtis iš stipriojo pozicijos.

Man kyla klausimas, kodėl net nediskutuojant buvo atmestos kai kurios Lietuvos įmonės, kurios jau dabar dalyvauja Lietuvos kariuomenės aprūpinimo procese?

Kaip buvęs Lietuvos Kariuomenės vadas ir karinis ekspertas norėčiau pareikšti savo nuomonę apie taip vadinamą „konkursą“.

Faktą, kad bus pasirinktas vokiškas PKM „Boxer“, aš žinojau jau maždaug prieš metus. Greičiausiai „Boxer“ atstovai, teigdami, kad PKM „Boxer“ pasiūlymas nėra komercinis – yra teisūs. Greičiausiai bręstantis sprendimas bus politinis“, – klausia V.Tutkus.

Jis spėja, kad visiems kitiems gamintojams išsiųsti paklausimai buvo tik dėl akių.

„Nei tada, nei dabar nekvestionuoju šio politinės vadovybės pasirinkimo. Visi suprantame Vokietijos svarbą Europos Sąjungai ir Lietuvai.

Tačiau man nesuprantama, kodėl „Boxer“ kaina galimai net 35 proc. didesnė, negu kitų kompanijų siūlomi PKM.

Politinis sprendimas neturėtų reikšti, kad kaina yra visiškai nesvarbi.

Dar daugiau, galiu pasakyti, kad man nėra visiškai aišku, kiek Lietuvos Kariuomenei papildomai kainuos „Boxer“ aptarnavimas dalyvaujant tarptautinėse karinėse operacijose užsienyje. Kiek man žinoma, Lietuvos įsipareigojimų dalyvauti NATO ir ES tarptautinėse operacijose niekas neatšaukė.

Mano žiniomis, šiuo metu „Boxer“ naudojamos tik Vokietijos ir Nyderlandų kariuomenėse.

Paprastai kalbant, naudojant „Boxer“ karinių operacijų rajone Lietuvai reikėtų savarankiškai dislokuoti pilną remonto bazę. O tai reiškia labai dideles papildomas išlaidas.

Taigi valstybei minėtas įsigijimas tikrai kainuos daugiau nei apie 0,5 mlrd. eurų. Kiek daugiau – priklausys nuo valstybės derybininkų“, – sprendimą trauktis motyvuoja V.Tutkus.

Jis tikina žinantis, jog „Boxer“ kompanijos atstovai Lietuvoje naudodamiesi Lietuvos politinio proceso ypatumais sugebėjo įtikinti aukščiausią šalies politinę vadovybę, mano, kad asociacijos direktoriaus veikla pernelyg agresyvi, ginant Lietuvos ekonominius ir socialinius interesus.

Asociacija  sprendimą  atidėjo

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) valdyba rugsėjo 14 d. neeiliniame posėdyje nusprendė atidėti sprendimą dėl Valdo Tutkaus pasitraukimo iš asociacijos direktoriaus pareigų.

Prašymą apie pasitraukimą iš asociacijos veiklos LGSPA valdybai V.Tutkus pateikė praėjusią savaitę, rugsėjo 10 d.

„V. Tutkus valdybai pateikė išsamią informaciją, kodėl nusprendė trauktis iš asociacijos veiklos. Pateiktos informacijos apimtis gana didelė. Norėdami priimti objektyvų ir teisingą sprendimą dėl direktoriaus V. Tutkaus pareiškimo, valdyba turi įsigilinti ir susipažinti su gauta medžiaga, todėl sprendimą atidėjo vėlesniam laikui“, – sakė LGSPA valdybos pirmininkas Egidijus Skužinskas.

Kadangi valdyba atidėjo sprendimo priėmimą šiuo klausimu, V.Tutkaus prašymu jis išleidžiamas atostogų.

Asociacijos valdyba posėdyje nusprendė laikinai einančios direktorės pareigoms paskirti Robertą Burinskaitę, LGSPA projektų vadovę.

Jau šiuo metu LGSPA vienija per 100 Lietuvos ir užsienio kapitalo įmonių, tokių kaip „Elsis“ (vykdanti NATO užsakymus ir aktyviai bendradarbiaujanti su JAV korporacija „HARRIS“), „Altas“ (gaminanti „Mercedes“ mikroautobusus Lietuvoje), „Adampolis“ (atliekanti MAN karinių automobilių remontą), Vilniaus lokomotyvų depas (surinkinėjantis „Siemens“ šilumvežius Lietuvoje), „Kitron“ (Skandinavijos kapitalo kompanija užsiimanti elektronika), „Brolis Semiconductors“, Lietuvos lazerių asociacija ir daugelį kitų.

J.Olekas: ne pono V.Tutkaus įtaka lems sprendimą 

 Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neigia  LGSPA direktoriaus generolo leitenanto V.Tutkaus teiginius, esą sprendimas dėl konkrečių pėstininkų kovos mašinų (PKM) buvo priimtas prieš metus, rašo naujienų agentūra BNS.

„Čia yra pono V.Tutkaus nuomonė. Šiuo metu vyksta analizė, mes renkamės iš kelių kompanijų“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministras. 

„Aš neturėjau galimybės susipažinti su pono V.Tutkaus pasisakymu, bet tikrai ne pono V.Tutkaus ar kokio nors kito Lietuvos piliečio sprendimas ar įtaka, kokį sprendimą pasirinksime“, – pabrėžė J.Olekas. 

Jis teigė, kad sprendimas dėl konkrečių šarvuočių pirkimo bus priimtas rugsėjo ir spalio sandūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.