Vokiečiai bandys atsijoti išsilavinusius pabėgėlius

Dalis pabėgėlių, plūstančių į Europą, yra įgiję aukštą išsilavinimą ir nesunkiai gaus kvalifikuotus darbus, nes panašios patirties turi Sirijoje, mano Vokietijos migracijos specialistai. Tačiau tokių, žinoma, yra mažuma. Prancūzijoje inžinieriai iš Sirijos tebevežioja picas.

Manoma, kad dalis pabėgėlių iš Sirijos yra įgiję aukštą išsilavinimą ir yra kvalifikuoti.<br>AP nuotr.
Manoma, kad dalis pabėgėlių iš Sirijos yra įgiję aukštą išsilavinimą ir yra kvalifikuoti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2015, 5:42 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:36 PM

Tūkstančiai migrantų ir pabėgėlių iš Sirijos yra baigę universitetus ir turėjo gerus darbus, iki kol Sirijoje neprasidėjo chaosas, pastebi vokiečių portalas „The local“.

Pasak šalies imigracijos specialistų, kurie dirba su pabėgėliais, Sirija prieš karą turėjo vieną geriausių švietimo sistemų regione, tačiau 2011 metais prasidėjęs chaosas išsilavinusius žmones išginė lauk.

„Sirai ieško panašių darbų, kuriuos dirbo prieš konfliktą. – pastebėjo migracijos tyrimų bendrovės „Altai Consulting“, dirbančios su JTO, vadovas Arezo Malakooti. – Sirija prieš karą buvo panaši į Europos valstybę su palyginti aukštu pragyvenimo lygiu, aukštu išsilavinusių žmonių skaičiumi. Žinoma, šalyje buvo daug neturtingų žmonių, bet apskritai Sirija išsiskyrė regione“.

Mohammedas al-Taweel, kompiuterių inžinierius iš Damasko praėjusią savaitę atplaukė į Lesbos salą Graikijoje. „Nebuvo nieko, ką galėjau daryti mano šalyje“, – kalbėjo jis, stovėdamas salos paplūdimyje, 60 kilometrų nuo pagrindinio salos miesto.

24 metų vyras norėtų ir toliau dirbti kompiuterių specialistu, bet pripažino, kad jam reiktų daugiau diplomų nei įgijo Sirijoje.

Vokietijoje surinkti duomenys už 2013 metų sausio-2014 metų rugsėjo mėnesius rodo, kad 78 procentai sirų, atvykusių į šalį, yra kilę iš vidurinio ar aukštesniojo visuomenės sluoksnio ir turi gerą išslavinimą. Tai pabrėžė ir Migracijos ir pabėgėlių tarnyba.

Vokietijos darbo ministras Andrea Nahles turi mažesnius lūkesčius dėl kvalifikuotų sirų, tačiau, pasak jo, „Sirijos gydytojai yra išimtis“. Nors didžioji dalis Sirijos pabėgėlių yra menko išsilavinimo.

Tačiau ne visi su tuo sutinka. Berlyne pabėgėliams atidaryto vertimų centro darbuotojai „The local“ teigė, kad didelė dalis atvykusių sirų yra įgiję aukštą išsilavinimą.

Daugelis afganų Europą pasiekia taip pat per Graikiją. 18 metų Fayigas Abubakaras, taip pat pasiekęs Lesbos krantus, nori vykti į Vokietiją, kur gyvena jo giminės. Jis norėtų studijuoti tarptautinę prekybą ir finansus, nes Afganistane mokėsi „vienoje iš trijų geriausių mokyklų“.

Atvykėlių vargai nesibaigs, kai jie gaus pabėgėlių statusą, sako Prancūzijos asociacijos „Terre d’Asile“, kovojančios už pabėgėlių teises, atstovė Fatiha Mlati.

„Labai sunku pasiekti, kad tavo diplomas būtų pripažintas. Tie, kurie turi aukštą kvalifikaciją, mano, kad bus paprasta rasti darbą Vokietijoje. Tačiau dauguma jų tikrai nedirbs pagal savo kvalifikaciją“, – sakė ji.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje pabėgėliai, savo šalyse dirbę inžinieriais ar buhalteriais, dabar dirba indų plovėjais restoranuose, picų išvežiotojais arba visai neturi darbo.

Ir dar sunkiau bus tiems, kurie turi menką išsilavinimą ir kvalifikaciją, pridūrė organizacijos atstovė. Kalbos problema – viena iš kliūčių.

Bilalas iš Alepo Sirijoje dirbo buhalteriu. Šiandien jis gyvena netoli Paryžiaus, o prieš metus gavo pabėgėlio statusą. „Bet aš vis dar neturiu darbo dėl kalbos barjero“, – skundėsi siras.

Kitas kalbintas pabėgėlis iš Sirijos – Mohammedas Alepo mieste studijavo elektros inžineriją, tačiau dabar restorane dirba virėju. Bet darbu nesiskundžia, ir yra pilnas entuziazmo.

„Europa mums buvo nepasiekiama svajonė prie Basharo režimo. Bet dabar svajonė tapo realybe“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.