Dėl protų nutekėjimo V.Putinas apkaltino Vakarus

Pastarąjį dešimtmetį Igoris Gladkoborodovas dirbo savo įsteigtose aukštųjų technologijų įmonėse Rusijoje, pradedant interneto puslapių kūrimu ir baigiant startuoliais. Jo interneto startuolis pritraukė 3,5 mln JAV dolerių investicijų.

V.Putino valdymo metais Rusijoje ypač sugriežtėjo interneto kontrolė.<br>Reuters nuotr.
V.Putino valdymo metais Rusijoje ypač sugriežtėjo interneto kontrolė.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 2:41 PM

Tačiau šiandien Igoris gyvena JAV, Kalifornijoje, kur yra Silicio slėnis. Ten jis prisijungė prie didelio būrio iš Rusijos pabėgusių aukštų technologijų meistrų. Interneto reguliavimas ir tarptautinė izoliacija veja proto šviesuolius iš Rusijos.

Su tautiečiais susitinka Kalifornijoje

„Prieš penkerius metus vis dar buvo viltis, kad viskas pasikeis į gera. – naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė 32 metų I.Gladkoborodovas, kuris į JAV išvyko su žmona ir dviem mažamečiais vaikais. – Dabar aišku, kad Rusija susidūrė su ilga sistemine krize“.

Silicono slėnyje jis reguliariai susitinka su tautiečiais, kurie paliko Rusiją dėl panašių priežasčių.

Oficiali statistika rodo, kad Rusijos piliečių, paliekančių savo šalį, didėja. 2014 metais tokių buvo 53 tūkstančiai, arba 11 procentų daugiau nei ankstesniais metais, o tai yra didžiausias skaičius per devynerius metus. Vokietija, JAV ir Izraelis sulaukia daugiausiai prašymų iš Rusijos piliečių gauti imigracijos vizas.

Kremlius oficialiai neigia, kad iš Rusijos vyksta protų nutekėjimas. Tačiau šaliai su giliomis mokslo tradicijomis iškilo protų deficito problema, nes ima trūkti aukštos kvalifikacijos specialistų.

Įsakė sugrąžinti protus

Ypač tai svarbu šaliai dabar, kai siekiama pereiti nuo iškastinių energijos šaltinių prie inovatyvių produktų ir jų kūrimo. Ekonominėje stagnacijoje atsidūrusiai Rusijai tai daryti, regis, sekasi vis sunkiau. Prezidentas Vladimiras Putinas netgi apkaltino Vakarus, kad “dirba lyg siurbliai“, taigi išvilioja geriausius specialistus. Fakto nepaneigsi – protų nutekėjimas vyksta, o tai pripažįsta net ir mokslo autoritetai. Pavyzdžiui, Rusijos mokslų akademijos vadovas Vladimiras Fortovas valstybinei televizijai pripažino, kad akademinio pasaulio emigracija suintensyvėjo per pusantrų metų.

Tiesa, ta emigracija buvo pristabdyta, kai prezidento kėdėje sėdėjo dabartinis premjeras Dmitrijus Medvedevas, kurio valdymo metais interneto verslo reguliavimas buvo gerokai mažesnis, tačiau sugrįžus V.Putinui, viskas dar labiau sugriežtėjo.

Į Izraelį – turtingi ir sėkmingi verslininkai

Eli Gervitzas, Tel Avivo advokatas, kuris padeda Rusijos žydams gauti Izraelio pilietybę, sako, kad prašymų ypač padaugėjo po Rusijos aneksijos Kryme. „Daugiau nei 90 procentų rusų, norinčių gauti Izraelio pilietybę, yra sėkmingi ir turtingi verslininkai“, – sako jis.

Tiesa, emigracija į Izraelį dar nepasiekė 1990 metų lygio, tačiau, pasak E.Gervitzo, skaičiuojant pinigine išraiška, emigracija jau beveik pasiekė tą lygį.

Izraelio absorbacijos ministerijos duomenimis, Rusijos gyventojų prašymų nuo 2000 metų padaugėjo dvigubai, o nuo 2009-ųjų, kai šalis krito į ekonominę recesiją, išaugo dar 30 procentų.

Rusų emigracija paspartėjo, kai Vakarai pradėjo taikyti sankcijas. 32 metų Vitalijus Baikinas dirbo „Gazprombanke, kuriam taip pat taikomos sankcijos, tačiau šį rudenį jis nusprendė stoti į verslo mokyklą Niujorke.

„Kapitalo rinkos Rusijoje iš esmės nebelieka. – sakė jis „Bloomberg“ likus dienai iki jo išvykimo į JAV. – Aš nematau priežasčių, kad situacija galėtų gerėti“.

Pasirinkimas: prieš Vakarus arba eik lauk

Daugėja iš Rusijos bėgančių politinių pabėgėlių, pažymi „Bloomberg“. „Kremliaus politika spaudžia išsilavinusią klasę rinktis: arba tu palaikai karą su Vakarais ar palieki šalį“, – sakė politologas Aleksandras Morozovas, kuris nusprendė nebegrįžti į Rusiją iš laikino apsigyvenimo Čekijoje, bet pasirinko Vokietiją.

Pasak jo, aukštųjų technologijų sektoriuje spaudimas prasideda nuo reikalavimo blokuoti interneto svetaines iki kaltinimų finansiniais nusikaltimais. Pavyzdžiui, taip atsitiko Skolkovo startuolių inkubatoriui, kuris buvo atidarytas su D.Medvedevo palaiminimu.

„Skolkovo centras tapo „emigrantų inkubatoriumi“, – sako vienas iš jo vadovų Maximas Kiseliovas. Čia veikiančio informacinių technologijų klasterio vadovas Igoris Bogačevas turi savo filosofiją, kodėl vyksta toks „protų nutekėjimas“.

„Mes negalime sunaikinti rinkos mechanizmo ir grįžti į Sovietų Sąjungą kur valdžia neleido nacionalinės komandos ledo ritulio žaidėjams žaisti NHL lygoje“, – sako jis.

I.Gladkoborodovas mato mažai perspektyvų savo verslui Rusijoje. Aukštųjų technologijų versle dirbančiam rusui griežtėjanti kontrolė interneto versle jau tampa didelė problema išlikti.

„Kvaila susikoncentruoti tik ties Rusijos vartotojais, nes interneto svetainė gali būti bet kada uždaryta net be teismo sprendimo“, – pastebi jis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.