Daugiabučiai bus atnaujinami ne po vieną, bet kvartalais

Aplinkos ministerija teigia

Remiantis vokiečių ekspertų patirtimi, kvartalo atnaujinimas gali užtrukti apie 10-15 metų, tačiau tai priklausys ir nuo jo dydžio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Remiantis vokiečių ekspertų patirtimi, kvartalo atnaujinimas gali užtrukti apie 10-15 metų, tačiau tai priklausys ir nuo jo dydžio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 25, 2015, 3:31 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 7:30 PM

Pasak aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, renovacijos procesas jau stipriai įsibėgėjęs, per dieną šiam procesui skiriama apie milijoną eurų.

„Renovacija nesustojo ir nesustos – nei technine, nei finansine prasme“, – sakė ministras.

Jo teigimu, dabar imamasi naujo iššūkio. „Norime pereiti į kitą kokybę ir, padedami kolegų iš Vokietijos, ėmėmės trijų demonstracinių projektų Šiaulių, Utenos ir Birštono savivaldybėse. Bus atnaujinti ne tik gyvenamieji namai, bet ir kiemai, infrastruktūra“.

Ministro nuomone, šių bandomųjų projektų patirtis bus naudinga ir kitoms savivaldybėms, mat atrinkti itin skirtingi kvartalai. Šiauliuose bus renovuojamas Draugystės prospekto kvartalas, kuriame nemažai viešųjų erdvių, Utenoje – tankiai apstatytas gyvenamųjų namų kvartalas, o Birštone – centrinė kurorto dalis. Lemiamą vaidmenį vykdant programą vaidins savivaldybės, o projektus įgyvendinti padės vietos paramos grupės, į kurias planuojama įtraukti vietos bendruomenę, verslo, savivaldos atstovus.

Pasak aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, „jeigu sistemingai dirbsime, nuo kitų metų pasieksime didesnę pažangą kvartaliniame miestų vystyme“.

Remiantis vokiečių ekspertų patirtimi, kvartalo atnaujinimas gali užtrukti apie 10-15 metų, tačiau tai priklausys ir nuo jo dydžio.

Pasak Būsto energijos taupymo agentūros vadovo Valiaus Serbentos, Utenos savivaldybės atrinktam kvartalui reikėtų maždaug 8 mln. eurų investicijų, kurios atsipirktų per 20 metų.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad kvartale yra ne tik gyvenamųjų namų, bet ir kitų objektų: viešųjų pastatų, inžinerinės infrastruktūros, šilumos gamybos sektoriaus“, – sakė V.Serbenta.

Šiuo metu šalyje atnaujinama beveik 1300 namų, dar dėl daugiau kaip 200 namų atnaujinimo vyksta rangos darbų pirkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.