Ne už kalnų – metų sandoris: rikiuojasi „Bitės“ pirkėjai

Privataus kapitalo investicijų bendrovė „Mid Europa Partners“ (EP) artimiausiu metu turėtų baigti mobiliojo ryšio bendroves Lietuvoje ir Latvijoje valdančios grupės „Bite Finance International“ pardavimą. Apie tai skelbiančios naujienų agentūros BNS kalbinti šaltiniai tvirtina, kad pasiūlymų dėl „Bitės“ grupės pateikimo terminas baigiasi maždaug po mėnesio. 

Bandymų parduoti „Bitės“ grupę jau buvo 2012–2013 m., procesą tuomet taip pat organizavo pasaulyje žinoma finansų patarėjų kompanija „Lazard“, tačiau tąkart jie buvo nesėkmingi.<br>T.Bauro nuotr.
Bandymų parduoti „Bitės“ grupę jau buvo 2012–2013 m., procesą tuomet taip pat organizavo pasaulyje žinoma finansų patarėjų kompanija „Lazard“, tačiau tąkart jie buvo nesėkmingi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 14, 2015, 2:51 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 2:07 AM

Anot jų, pardavimo finansinę pusę kontroliuoja JAV bankas „Goldman Sachs“. 

Vienas didžiausių sandorių

Darius Klimašauskas, audito, mokesčių ir konsultavimo paslaugų UAB „KPMG Baltics“ asocijuotasis direktorius šiųmetiniame Latvijos leidinyje apie įsigijimų ir susijungimų rinką „Mergers and acquisitions“ rašė, kad investicijų bendrovės „Mid Europa“ pasitraukimas iš „Bitės“ akcininkų gali būti vienas iš didžiųjų sandorių Lietuvos įmonių įsigijimų ir susijungimų rinkoje 2015 metais.

Galimi pirkėjai

Kol kas nėra aišku, kas pateikė įsigijimo pasiūlymus, tačiau rinkoje linksniuojami bent keli potencialių pretendentų įsigyti „Bitę“ vardai. Pasak vz.lt , tai – Švedijos investicijų bendrovė „East Capital“, Suomijos telekomunikacijų bendrovė „Elisa“ ir keli privataus kapitalo fondai, besispecializuojantys investicijose į telekomunikacijų įmones.

Iš „Bitės“ įsigijimo daugiausiai naudos, spėjama, turėtų Baltijos šalyse turtą šluojanti „East Capital“. Pieš porą metų Estijoje ji įsigijo vietos televizijos, interneto ir telefonijos bendrovę „Starman“ ir į jos infrastruktūrą vien 2014 m. investavo 8 mln. eurų.

Apsipirko

Per pastaruosius porą metų ši bendrovė nemenkai apsipirko Lietuvoje. Iš „Swedbank“ grupės įsigijo sostinės prekybos centrą „Gedimino 9“, kuris vėliau pakeitė pavadinimą į GO9. Sandorio vertė – 21 mln. eurų.

Pernai gegužę “East Capital“ iš įmonės „SPV Nekilnojamojo turto gama“ įsigijo A klasės sostinės biurų kompleksą „Vilniaus verslo uostas“, kuris vėliau pakeitė pavadinimą į „3 burės“. Buvo skelbiama, kad preliminari sandorio vertė – 22 mln. eurų.

Gruodį iš SEB banko grupės įmonių ir kitų investuotojų įsigijo interneto, TV ir fiksuotojo ryšio bendrovę „Cgates“. Pastaroji įmonė sudarant sandorį buvo įvertinta 56 mln. eurų. Tai pat „East Capital“ oficialiai paskelbė, kad Vilniuje, šalia Konstitucijos prospekto, statys 23 aukštų biurų pastatą, kuriame bus 13 tūkst. kv.m. nuomojamų A klasės biuro patalpų.

Pastatas bus pastatytas šalia „East Capital“ jau turimo biurų komplekso „3 burės“.

„Nutarėme investuoti Baltijos šalyse, nes jos mums patinka, manome, kad tai yra mūsų namų rinka. Šiose šalyse palankios sąlygos plėtoti verslą“, – žiniasklaidai yra teigęs Gertas Tiivas, „East Capital“ padalinio „East Capital Baltic“ vadovas.

Lrytas.lt primena, kad vienu didžiausių „East Capital“ akcininkų buvo laikomas Aivaras Abromavičius, dabartinis Ukrainos ekonomikos ministras.

Jau būta bandymų parduoti

Bandymų parduoti „Bitės“ grupę jau buvo 2012–2013 m., procesą tuomet taip pat organizavo pasaulyje žinoma finansų patarėjų kompanija „Lazard“, tačiau tąkart jie buvo nesėkmingi. Anksčiau rinkoje buvo spekuliuojama, kad sudarant sandorį „Bitė“ galėtų būti įvertinta apie 300 mln. eurų.

Jei pastaraisiais metais koją „Bitės“ pirkėjų paieškoms kišo prasta padėtis telekomunikacijų sektoriuje, tai šiuo metu bendrovės finansiniai rodikliai sparčiai gerėja.

Rezultatai geri kaip niekad

Šių metų liepą „Bitė Lietuva“ vadovas Fredas Hrenchukas viešai pareiškė, kad jo vadovaujamos bendrovės finansiniai rezultatai yra geri kaip niekada jo darbo šioje įmonėje laiku. 

Pirmąjį šių metų ketvirtį „Bitė Lietuva“ pajamos augo 11 proc. ir siekė 29,7 mln. eurų, palyginti su 26,8 mln. eurų tą patį laikotarpį 2014 metais. Bendrovės EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) šiuo laikotarpiu padidėjo 1,6 proc. ir siekė 7,7 mln. eurų (2014 m. pirmąjį ketvirtį – 7,5 mln. eurų). 

Antrąjį šių metų ketvirtį bendrovės pajamos buvo dar geresnės. Jos išaugo 16 proc. lyginant su tuo pačiu ketvirčiu pernai, nuo 28,3 iki 32,8 mln. eurų. „Bitės“ EBITDA augo 13 proc. – nuo 8,7 iki 9,8 mln. eurų.

Dabartiniai savininkai privataus kapitalo investicijų įmonė „Mid Europa Partners“ MEPoperatorę „Bitę“ įsigijo prieš pat finansų krizę 2007-aisiais, Danijos mobiliojo ryšio operatoriui TDC už ją, analitikų vertinimu, sumokėjo gana nepigiai – 450 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.