Naujas vajus: Maskvoje ir Sankt Peterburge – jokio alkoholio?

Kai kurie Rusijos valdininkai drįsta galvoti apie, rodos, neįsivaizduojamą dalyką degtinės šalyje – kaip uždrausti alkoholio prekybą kartą per savaitę dviejuose didžiausiuose šalies miestuose, rašo „Associated Press“ korespondentas Jimis Heintzas.

Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo pastangos sumažinti alkoholizmą praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, apribojant jo gamybą ir smarkiai pakeliant kainas, buvo bevaisės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo pastangos sumažinti alkoholizmą praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, apribojant jo gamybą ir smarkiai pakeliant kainas, buvo bevaisės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 3:15 PM

Nors ši iniciatyva yra dar tik pradiniame etape, tiek nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovė, tiek ir Bendruomenių rūmų – Kremliaus patariamojo organo – aukštas pareigas užimantis narys trečiadienį labai susidomėjo šia idėja, o žiniasklaida praneša, kad Maskvos ir Sankt Peterburgo miestų valdžia į šią perspektyvą žiūri labai rimtai.

Didelis žiniasklaidos dėmesys išryškino Rusijos paradoksą su alkoholiu – nepaisant to, kad jį galima laikyti šios šalies identiteto dalimi kaip sniegą ir Puškino poemas, jis yra ir labai rimta problema. Besaikis girtavimas įvardijamas kaip viena iš pagrindinių didelio Rusijos gyventojų mirtingumo priežasčių. Kaip teigiama Jungtinių Tautų vystymo programos ataskaitoje, 2006 metais gimusių Rusijos berniukų tikėtina gyvenimo trukmė yra tik 61 metai.

Paskutiniojo Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo pastangos sumažinti alkoholizmą praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, apribojant jo gamybą ir smarkiai pakeliant kainas, buvo bevaisės.

Pirmaisiais posovietinės Rusijos metais alkoholio galėjai nusipirkti bet kuriuo paros metu kioskuose, stovėjusiuose bemaž kiekvienoje gatvėje, ir išmaukti čia pat už kampo ant šaligatvio ar metro vagone. Nuo 2013 metų prekiauti alkoholiu kioskuose buvo uždrausta, jo pardavimas bakalėjos parduotuvėse apribotas nuo 8 valandos ryto iki 11 valandos vakaro, taip pat uždrausta vartoti alkoholį viešose vietose.

Dabar imta kalbėti apie dar vieną radikalų žingsnį.

Sankt Peterburgo teisėkūros asamblėjos deputatas Andrejus Anochinas šią savaitę atkreipė į save dėmesį sakydamas, kad miesto taryba svarstys prekybos alkoholiu uždraudimą kiekvieną trečiadienį ištisą parą. Vėliau, kaip buvo teigiama, vienas Maskvos tarybos deputatas pasakė, kad Rusijos sostinė svarstys klausimą dėl analogiškų veiksmų. Tas įstatymų leidėjas, Aleksejus Mišinas, vėliau sakė, kad jo žodžiai buvo neteisingai interpretuoti, jis tik siūlęs „abstinencijos dienai“ tinkamesnį laiką – penktadienį, kada rusai ruošiasi savaitgalio malonumams. Joks tokio pobūdžio pasiūlymas nepateiktas svarstyti Maskvos miesto tarybai, sakė jis.

Tačiau iki to laiko ši idėja pasklido žaibiškai.

„Žinoma, mes palaikėme šią idėją. Ir mes ją palaikysime, kol ji bus įgyvendinta“, sakė vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovė Anna Popova, kurią cituoja naujienų agentūra „TASS“.

Benduomenių rūmų narys Dmitrijus Čiugunovas taip pat pasisakė už draudimą Maskvoje prekiauti alkoholiu penktadienį ir teigė, kad turi būti einama dar toliau. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad penktadienis yra ta diena, kai daugelis maskviečių vyksta į savo vasarnamius užmiestyje.

„Prekybos alkoholiu apribojimas neturės šimtaprocentinio poveikio, kol nebus griežtai uždrausta juo prekiauti kituose regionuose“, – cituoja jį agentūra „TASS“.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.