Naujasis gatvių nusikaltėlių verslas – migrantų gabenimas

Migrantų krizė Europoje demonstruoja kontrabandininkų žiaurumą ir beviltišką jų klientų situaciją, rašo „The New York Times“.

Kai kurie migrantai patvirtino, kad sumokėjo nusikaltėliams avansą – iki 4500 dolerių už tai, kad tie padėtų jų giminaičiams kirsti sieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kai kurie migrantai patvirtino, kad sumokėjo nusikaltėliams avansą – iki 4500 dolerių už tai, kad tie padėtų jų giminaičiams kirsti sieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-20 11:31, atnaujinta 2017-10-09 00:03

Straipsnio autoriai primena, kad šių metų rugpjūtį 71 migrantas užduso furgone, kuris juos gabeno į Austriją.

Šiuo metu daugiau kaip dešimties žuvusiųjų artimieji yra pareiškę, kad jų giminaičiai nebuvo „bejėgiai ir naivūs“, daugelis jų buvo pakankamai turtingi ir išsilavinę. Jie sumokėjo kontrabandininkams, kad išvengtų įvairių rizikų, susijusių su pervažiavimu.

Leidinio apžvalgininko nuomone, istorija su sunkvežimiu iliustruoja tai, kaip kontrabandininkai išsigudrina paveikti migrantų psichologiją, versdami juos beviltiškais ir pažeidžiamais.

30-metis siras Hasanas Halidas, kurio giminaičiai žuvo perpildytame furgone, pasakė, kad jo brolis Huseinas buvo archeologijos aspirantas ir norėjo patekti į Vokietiją, kad gautų daktaro laipsnį.

„Jis buvo labai išsilavinęs ir labai atsargus. Prieš kelionę jis pasikalbėjo su daugybe žmonių, ir visi jie manė, kad neverta lipti į sunkvežimį“, – pasakojo H.Halidas.

Pranešama, kad Huseinas Halidas be niekieno pagalbos pasiekė Belgradą ir paskambinęs patikino artimuosius, kad nesiruošia turėti reikalų su kontrabandininkais. Vienok, po kiek laiko jis sumokėjo kontrabandininkams apie 1800 dolerių, siekdamas išvengti susidūrimo su Vengrijos policija ir sutiko keliauti perpildytu sunkvežimiu.

Kai kurios žuvusiųjų šeimos patvirtino, kad sumokėjo nusikaltėliams avansą – iki 4500 dolerių už tai, kad tie padėtų jų giminaičiams kirsti sieną.

Pažymima, kad migrantų krizė ekonomiškai naudinga gatvės nusikaltėliams, kurie anksčiau užsiiminėjo vagystėmis, o dabar nusprendė užsidirbti gabendami migrantus. Policija pareiškė, kad kontrabandininkai dengia sunkvežimių vairuotojų veidus, kad šie galėtų bet kuriuo metu palikti transportą ir nesibaiminti, kad bus surasti.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.