TVF pamilo Ukrainą – dėl jos pasirengęs keisti taisykles

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pasirengęs keisti savo taisykles, kad galėtų tęsti finansinę paramą Ukrainai. Paskolas šaliai teikti norima net ir atsiradus galimybei paskelbti Kijevo finansinių įsipareigojimų Rusijai nevykdymą dėl 3 mlrd. JAV dolerių skolos. Tokią informaciją paskelbė laikraštis „The Wall Street Journal“, cituodamas anonimiškai pasisakiusius šaltinius.

Pokyčių TVF nuostatose imtis ketinama jau lapkritį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pokyčių TVF nuostatose imtis ketinama jau lapkritį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2015, 9:29 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 3:06 AM

Pokyčių TVF nuostatose imtis ketinama jau lapkritį. Dabartinė fondo politika draudžia teikti šaliai paskolas, jeigu ši laiku neįvykdė savo įsipareigojimų kitoms valstybėms. Dėl šios priežasties kyla pavojus Ukrainos finansinei paramai, nes šaliai dėl Rusijos pirktų obligacijų gresia nemokumas.

Kijevas gali pristabdyti 3 mlrd. JAV dolerių vertės skolos išmokas Rusijai, jeigu Maskva atsisakys šią skolą restruktūrizuoti bendromis visiems tarptautiniams kreditoriams sąlygomis.

Ukraina dar rugsėjo mėnesį pradėjo juridinę savo valstybės skolos dalies restruktūrizacijos procedūrą, į restruktūrizacijos schemą buvo įtrauktos ir Rusijos 2013 metų pabaigoje įsigytos 3 mlrd. JAV dolerių vertės euroobligacijos. Kijevo pareigūnai šiuos vertybinius popierius laiko komercine, o ne vyriausybine paskola. Savo ruožtu Rusija nelaiko savęs komercine Ukrainos kreditore ir laukia visos skolos išmokos 2015 metų pabaigoje. Jeigu įsipareigojimai įvykdyti nebus, Maskva ketina savo interesus ginti teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.