Nuo režimo pabėgę rusai Lietuvoje prašo tik vieno dalyko

Nuo režimo ir persekiojimo bėgantys Rusijos piliečiai – vis dažnesni svečiai Lietuvoje. Į čia jie perkelia arba steigia verslus. Tačiau atvykėliai stebisi, kad jie privalo įdarbinti bent tris lietuvius – tokia tvarka galioja nuo šių metų pradžios. Todėl jie kreipėsi į Seimą ir prezidentę su prašymu pakeisti įstatymą.

J.Bašinova Rusijoje buvo žinoma kovoja už žodžio laisvę, tačiau jai teko sprukti į Lietuvą, kur čia įkūrė vaikų darželį.
J.Bašinova Rusijoje buvo žinoma kovoja už žodžio laisvę, tačiau jai teko sprukti į Lietuvą, kur čia įkūrė vaikų darželį.
Netoli stoties įkurtą darželį lanko iš Rusijos pabėgusių verslininkų vaikai.
Netoli stoties įkurtą darželį lanko iš Rusijos pabėgusių verslininkų vaikai.
J.Bašinova stebisi, kad Lietuvoje galioja reikalavimas rusams įdarbinti tris lietuvius.
J.Bašinova stebisi, kad Lietuvoje galioja reikalavimas rusams įdarbinti tris lietuvius.
J.Bašinova Maskvoje dalyvaudavo įvairiose protesto akcijose, tačiau dėl persekiojimo jai teko palikti savo gimtą šalį.
J.Bašinova Maskvoje dalyvaudavo įvairiose protesto akcijose, tačiau dėl persekiojimo jai teko palikti savo gimtą šalį.
Daugiau nuotraukų (4)

Marius Jokūbaitis

Nov 10, 2015, 2:56 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:28 AM

Vilniuje kyšių nereikėjo

Julija Bašinova dar prieš dvejus metus Rusijoje buvo žinoma aktyvistė, žurnalistė, kovotoja už žodžio laisvę ir demokratiją. Ji dalyvaudavo protesto akcijose, mitinguose. Maskvoje gyvenusi moteris rašė opoziciniam naujienų portalui, kurį valdžia galiausiai užblokavo.

Šiandien J.Bašinova gyvena ir dirba Vilniuje, kaip ir dar dešimtys nuo režimo pabėgusių Rusijos piliečių. Praėjusių metų pavasarį atvykusi į Vilnių moteris įsteigė privatų darželį „Sniego liūtas“, kurį lanko iš Rusijos pabėgusių tautiečių vaikai. Šie darželyje mokinami ir lietuvių kalbos.

„Maskvoje įkurti tokį darželį reikėtų tūkstančių kyšiams, o čia to nereikėjo. Mano principas – niekam kyšių nemokėti“, – lrytas.lt pasakojo buvusi žurnalistė.

Susitikome su ja vienoje netoli stoties esančioje picerijoje. Rajonas – ne pats patraukliausias, bet būtent čia veikia rusės ir jos vyro įsteigtas darželis. Nuolat besišypsanti J.Bašinova sako, kad šypsotis išmoko Vilniuje. Pora augina tris vaikus, sostinėje ir gyvena.

„Netiesa, kad lietuviai yra paniurėliai. Atvažiuokite į Maskvą ir pamatysite, kaip atrodo tikrai susiraukę ir pikti žmonės. Lietuviai kaip tik labai mėgsta šypsotis“, – beria žodžius buvusi Maskvietė, Vilniuje gyvenanti jau daugiau nei metus.

Turi įdarbinti lietuvius

Tačiau kai kas Lietuvoje ją stebina. Ir ne tik ją. Pavyzdžiui, reikalavimas įdarbinti bent tris lietuvius. Tai numato įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisa, įsigaliojusi nuo šių metų sausio mėnesio.

Taigi jei Lietuvoje bendrovę įkuria trečios šalies piliečiai (nepriklausantys ES šalims), jie turi įdarbinti tris Lietuvos piliečius. Arba nuolat čia gyvenančius užsieniečius, turinčius teisę gyventi.

„Mūsų verslui toks įstatymas labai kenkia. Dabar mes esame pricversti įdarbinti tris Lietuvos piliečius ir mokėti jiems minimalią algą. Tačiau mums jų nereikia, nes žmonėms nereikia dirbti visą dieną“, – aiškino rusė.

Pavyzdžiui, kai kurie jos privataus darželio darbuotojai dirba ne visą dieną, tačiau jiems privalu mokėti kaip už visą dieną. Rusė norėtų įdarbinti įvairius specialistus, kuriems atsiskaitytų už valandas. Tačiau ir to negali padaryti.

„Atvažiavome į laisvą šalį ir mums čia malonu gyventi ir kurti verslą, tačiau tokia taisyklė labai trukdo. Toks reguliavimas tokiai laisvai šaliai kaip Lietuva neprideda privalumų“, – skundėsi J.Bašinova.

Kreipėsi į šalies valdžią

Skundžiasi ne tik tik ji, bet ir visas būrys Rusijos piliečių, gyvenančių Lietuvoje. Tai daugiausiai versininkai, perkėlę verslus iš Maskvos, tačiau Vilniuje susiduria su reikalavimu įdarbinti lietuvius.

Jie surašė peticiją, kurią įteikė Seimo nariams. Netrukus jų kreipimąsi gaus ir prezidentė. Rusijos piliečiai siekia, kad šis reikalavimus būtų pakeistas.

Lietuvoje gyvenantys ir dirbantys Rusijos piliečiai rezoliucijoje perspėja mūsų šalies valdžią, kad tokia pataisa išgins užsieniečius iš Lietuvos. Šie esą rinksis verslui ir gyvenimui kitą šalį, o ne Lietuvą.

„Mes svarstome galimybę uždaryti čia verslus ir išvažiuoti į kitą šalį“, – laiške Lietuvos valdžiai rašo Rusijos piliečiai.

Sako, kad sumoka daug mokesčių

Jie puikiai žino, kodėl ši pataisa atsirado. Seimas ją priėmė praėjusių metų spalio 7 dieną, kai paaiškėjo, kad rusai ir baltarusiai Lietuvoje pristeigė daug fiktyvių bendrovių, ir taip gavo leidimą čia laikinai gyventi.

„Tai nesustabdys fiktyvių įmonių steigimo. Yra daug būdų Lietuvoje atsidurti legaliai ir padaryti jai žalos net neturint leidimo čia gyventi“, – rašoma Rusijos piliečių, gyvenančių Lietuvoje, peticijoje.

Atvykėliai paskaičiavo, kad per metus jie mokesčiais Lietuvai skiria 80 milijonų eurų, o įstatymo pataisa paveikė 20 tūkstančių šalies gyventojų.

Jei ši tvarka ir toliau galios, valstybė esą praras mokesčius ir darbingo amžiaus žmones, kurie Lietuvą pasirinko kaip šalį, kurioje galima kurti verslą, perspėja rusai.

Po peticija pasirašė Vilniuje, Visagine, Ukmergėje ir įvairiuose rajonuose dirbantys ir gyvenantys Rusijos piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.