Naujas ES paramos etapas šaliai atvers plačių galimybių

Drąsiau taikomos inovacijos, konkurencingesnis smulkusis verslas, efektyviau vartojama energija, aukštesnės kvalifikacijos darbuotojai ir labiau visuomenei matomi turistiniai objektai. Tai – svarbiausi tikslai, kuriems pasiekti 2014–2020 m. laikotarpiu bus skiriamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų investicijos pagal Ūkio ministerijos (ŪM) administruojamas priemones.

Drąsiau taikomos inovacijos, konkurencingesnis smulkusis verslas, efektyviau vartojama energija, aukštesnės kvalifikacijos darbuotojai ir labiau visuomenei matomi turistiniai objektai. Tai – svarbiausi tikslai, kuriems pasiekti 2014–2020 m. laikotarpiu bus skiriamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų investicijos pagal Ūkio ministerijos (ŪM) administruojamas priemones.<br>V.Balkūno nuotr.
Drąsiau taikomos inovacijos, konkurencingesnis smulkusis verslas, efektyviau vartojama energija, aukštesnės kvalifikacijos darbuotojai ir labiau visuomenei matomi turistiniai objektai. Tai – svarbiausi tikslai, kuriems pasiekti 2014–2020 m. laikotarpiu bus skiriamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų investicijos pagal Ūkio ministerijos (ŪM) administruojamas priemones.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-11-11 12:21, atnaujinta 2017-10-04 21:46

Viena iš penkių Ūkio ministerijos administruojamų sričių, kuriai artimiausių penkerių metų laikotarpiu bus skirta daugiau nei 362 milijonai eurų ES investicijų yra mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas. Tam ketinama skirti daugiau kaip. Pagal šios srities priemones bus remiamas išradimų patentavimas, įmonių techninių galimybių studijų, reikalingų ruošiantis įgyvendinti mokslinių tyrimų ar eksperimentinės plėtros projektus, atlikimo sąnaudos, teisės naudoti tarptautinius intelektinės nuosavybės objektus įsigijimas, laboratorijų akreditacija, naujų produktų ir technologijų sertifikavimas bei kitos su moksliniais tyrimais, eksperimentine plėtra ir inovacijomis susijusios veiklos.

Antrajai Ūkio ministerijos administruojamai sričiai, skirtai verslo konkurencingumui didinti, bus skiriama daugiau kaip 531 milijonas eurų investicijų. Ūkio ministerijos ES paramos koordinavimo departamento direktorė Rita Armonienė pabrėžė, kad šioje srityje, lyginant su 2007–2013 m. ES finansavimo laikotarpiu, yra esminių pokyčių. „Pagrindinis skirtumas lyginant su ankstesniuoju finansavimo laikotarpiu – pagal šią priemonę paramą gali gauti tik smulkusis ir vidutinis verslas. Tai yra, pareiškėjais galės būti tik labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės“, – aiškino R.Armonienė.

Pramonės įmonės naujuoju finansavimo laikotarpiu galės pretenduoti į paramą energetiniam efektyvumui didinti. ES struktūrinių fondų lėšomis bus skatinama atsinaujinančių energijos išteklių gamyba ir naudojimas. Investicijos pagal  Ūkio ministerijos administruojamą sritį bus skiriamos atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo skatinimui, pramonės įmonių energetinio efektyvumo didinimui, energetinio audito atlikimui. Šioms veikloms numatoma skirti daugiau kaip 25 milijonus eurų. 

Kaip ir ankstesniuoju finansavimo laikotarpiu, pagal Ūkio ministerijos administruojamas priemones tikėtis ES paramos galės ir turizmo sektorius. „Tačiau šiuo finansavimo laikotarpiu parama bus skiriama tik turizmo rinkodarai, turizmo objektų ženklinimui. Vis dėlto turėtume suvokti, kad turizmas yra toks pat verslas kaip ir visi kiti, todėl šio sektoriaus projektai paramą galės gauti per verslo srities priemones“, – pabrėžė ministerijos ES paramos koordinavimo departamento direktorė R.Armonienė. Kultūros ir gamtos paveldo objektų rinkodarai ir ženklinimui iš ES struktūrinių fondų bus skirta apie 35 milijonai eurų investicijų.

Penktoji Ūkio ministerijos administruojama sritis – žmogiškųjų išteklių konkurencingumo didinimas – leis įmonėms ES investicijų pagalba mokyti savo darbuotojus. Pasinaudojus skirtu finansavimu, įmonėse bus galima rengti mokymus taikant „kompetencijų vaučerio“ sistemą arba pameistrystės būdu. Žmogiškųjų išteklių konkurencingumui didinti numatoma investicijų dalis siekia beveik 107 milijonus eurų.

Nors naujasis finansavimo laikotarpis kol kas skaičiuoja tik antrus metus, pagal dalį minėtų priemonių jau skirtas finansavimas bei pasirašytos sutartys su projektų vykdytojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.