Ieškote dovanų vaikui? Nenupirkite pavojingo žaislo

Žaislai su magnetais, kurie nuryti gali sudraskyti žarnyną, žaislai, kuriuose yra kenksmingų medžiagų ftalatų, ar tokie, kurie gali užsiliepsnoti ar sprogti. Prekės, kurios atrodytų turėtų būti itin saugios, kartais sukelia pavojų ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Kaskart su tokiais „žaidžia“ ir inspektoriai, vėliau liepiantys prekybininkams nesaugių žaislų atsisakyti.

Tėvai turėtų būti atidūs pirkdami žaislus. Kai kurie jų – pavojingi.<br>123rf nuotr.
Tėvai turėtų būti atidūs pirkdami žaislus. Kai kurie jų – pavojingi.<br>123rf nuotr.
Tėvai turėtų būti atidūs pirkdami žaislus. Kai kurie jų – pavojingi.<br>V.Balkūno nuotr.
Tėvai turėtų būti atidūs pirkdami žaislus. Kai kurie jų – pavojingi.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė

2015-11-15 11:57, atnaujinta 2017-10-04 09:27

Neseniai nuskambėjo istorija, kaip trys šiaulietės paauglės, panorusios auskaro į liežuvį, jį pasipuošė žirnio dydžio magnetais. Vieną pilvo skausmai jau paguldė ant operacinio stalo, dar dvi laukia operacijos.

Nors 15-metė, pagal teisės aktus, jau nebe vaikas, o ir magnetinius apyrankės rutuliukus naudojo ne pagal paskirtį, bėdų dėl žaislų su magnetais yra nemenkai buvę.

ES taikomi griežti reikalavimai žaislams su magnetais. Vienas jų – magnetai turi būti tokio dydžio, kad jų negalima būtų praryti.

2014 m. Lietuvoje iš rinkos pašalinti keturi pavojingų magnetinių žaislų rinkiniai, 2015 m. – vienas.

Žaislai neišlaikė bandymų

Ne vien magnetai žaisluose kelia pavojų mažyliams ir jau ūgtelėjusiems vaikams.

Praėjusiais metais valstybinės ne maisto produktų inspekcijos (VNMPI) inspektoriai tikrino žaislus, skirtus vaikams iki 36 mėnesių. Šis amžius – itin jautrus, mat vaikai iki trejų metų dažniau nuryja smulkias detales, aplaižo jiems duotus daiktus.

VNMPI nustatė 15 tipų pavojingų žaislų. Laboratorijoje mėtymo, tempimo bandymų neišlaikė įvairūs prisukami arba virvele užtraukiami gyvūnėlių išvaizdos žaislai, lėktuvėliai ir mašinytės, stumiamas ant lazdelės drugelis ir už virvelės traukiama kirmėlė, virš lovelės ar vežimėlio kabinamas barškutis, minkštas kimštinis meškiukas.

Atsiskyrusios mažos detalės kėlė pavojų užspringti, susidarę aštrūs kampai ir briaunos – pavojų susižeisti.

Parduotuvėse aptikti triratukai, kurių tiesiogiai pedalais varomuose ratuose buvo didelės išpjovos. Pasak VNMPI specialistės Vitalijos Skrinskienės, tokiose išpjovose gali įstrigti vaiko koja ir jis susižaloti.

Sprogo ir užsiliepsnojo

Pardavėjai siūlė įsigyti pavojingų žaislų, skirtų ir vyresniems nei 3 metai vaikams.

Su jais „pažaidę“ inspektoriai susidūrė su pavojais, kurie grėstų vaikams. Tarkim, žaislams skirtos smūginės kapsulės šaudant sprogo su liepsna, galinčia apdeginti žaidžiantį vaiką. Šių kapsulių ženklinime nebuvo privalomo įspėjimo: „Įspėjimas. Nešaudyti patalpoje arba arti akių ir ausų. Nelaikyti išpakuotų kapsulių kišenėse“.

Pasak V.Skrinskienės, toks įspėjimas labai svarbus, nes yra buvę atvejų, kai kapsulės, sušilusios nuo kūno temperatūros, pradėjo šaudyti kišenėje ir apdegino vaiką.

Inspektoriai išbandė ir pavojingais paskelbė kelių tipų žaislus su svaidiniais, mat nuo svaidinių lengvai nusiplėšė apsauginė medžiaga. Šaudant svaidiniais be apsauginės medžiagos kyla pavojus šalia šaudančiojo esantiems vaikams ir gyvūnams.

Pašalinti iš rinkos ir 4 tipų pavojingi magnetiniai rinkiniai. Nedidelių žaislų rinkinyje naudojamų magnetų magnetinio srauto indeksas yra ribojamas (magnetas neturi būti stiprus). Esant dideliam magnetinio srauto indeksui, vaikui prarijus 2 magnetus, gali būti suplėšytas vaiko žarnynas.

Taip pat parduotuvėse aptiktos 25 tipų lėlės, kuriose kenksmingos medžiagos ftalatai viršijo leistiną ribą. 7 tipų lėlės pašalintos inspekcijos sprendimu, 18 tipų lėlių pašalino importuotojas savanoriškai.

Kėlė cheminį pavojų

Šiemet VNMPI specialistai kartu su Europos Sąjungos kolegomis išbandė 75 tipų žaislus, dar 60 žaislų išbandyti Lietuvoje. Iš visų jų 62 tipai neatitiko saugos reikalavimų ir buvo pašalinti iš rinkos.

40 tipų žaislai išbandyti dėl ftalatų. 15 iš jų neatitiko reikalavimų. Ftalatų kiekis viršijo leistiną lygį, todėl kėlė cheminį pavojų vaikams. Dėl mechaninių savybių išbandyti 70 tipų žaislai, 49 tipų žaislai neatitiko reikalavimų ir kėlė užspringimo arba susižalojimo pavojų.

Dėl žaislų saugos gautas tik 1 vartotojo skundas, kuris pasitvirtino. Į neapsaugotą paspirtuko rankeną vaikas susižalojo veidą. Išbandžius laboratorijoje analogiškos rankenų konstrukcijos paspirtuką, nustatyta, kad apsauga nepakankama ir neatitinkanti reikalavimą. Paspirtukas neapsaugotomis rankenomis kelia susižalojimo pavojų. Kaip sakė V.Skrinskienė, Lietuvoje nėra žaislus tiekiančios į rinką įmonės, kurioje nebūtų rasta pavojingų žaislų, tačiau, pabrėžė ji, tai nereiškia, kad Lietuvoje daug pavojingų žaislų. Žaislus bandymams atrenka inspektoriai, puikiai žinantys žaislų saugos reikalavimus.

Kaip išrinkti žaislą vaikui

1. Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Įsitikinkite, ar sudėtingas žaislas turi naudojimo instrukciją.

2  Perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus. Pagalvokite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių.

3. Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kur galėtų įstrigti pirštas.

4. Įvertinkite, ar triratukas, automobiliukas ar kitas žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra pakankamai tvirtas ir stabilus. Irstančios konstrukcijos gali sukelti pačias blogiausias pasekmes.

5. Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais yra pavojingi.

6. Timpos pavojingos netgi tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Vaikas visada gali panaudoti kitą svaidinį, pavyzdžiui, akmenuką.

7. Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelių antgaliai) kelia pavojų užspringti ir vyresnių nei 3 metų amžiaus vaikams.8. Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus du ar daugiau. Jie gali užkimšti žarnyną arba jį net perplėšti.

9. Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

10. Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

11. Žaislo korpusas turi būti pakankamai tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.

12. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pavojų pasismaugti.

13. Kartkartėmis reikėtų patikrinti žaislus ir išmesti sulūžusius. Apsaugosite vaikus nuo užspringimo ir susižeidimo.

14. Žaislo pakuotę – plono plastiko maišelį – vaikas gali užmauti ant galvos. Tai – pavojinga, jei maišelis neturi skylučių.

15. Saugokite žaislo ženklinimo etiketę ir pirkimo kvitą. Tai suteiks galimybę patenkinti pretenziją dėl žaislo saugos ar kokybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.