Kaip sukčiauja maistą pardavinėjantys verslininkai?

Po 2013-aiais kilusio arklienos skandalo, kai Airijos ir Didžiosios Britanijos prekybos centrai prekiavo jautienos pusfabrikačiais su dideliu kiekiu arklienos, ES susirūpino maisto klastotėmis. Tąsyk latviškų jautienos konservų, į kurios įdėta arklienos, buvo patekę ir į Lietuvos rinką.

Nors kol kas Lietuvoje nustatyti tik keli maisto produktų klastojimo atvejai, tai nereiškia, kad rinkoje negali būti daugiau klastočių.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Nors kol kas Lietuvoje nustatyti tik keli maisto produktų klastojimo atvejai, tai nereiškia, kad rinkoje negali būti daugiau klastočių.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Salomėja Pranaitienė, LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Nov 17, 2015, 7:58 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:03 AM

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir pernai tyrė mėsos produktus, bet falsifikatų nerado.

Pasak tarnybos, ES daugėja maisto produktų klastojimo atvejų, ypač mėsos produktų ir žuvies, kai brangesnė pakeičiama pigesne. Pavyzdžiui, vietoj menkės siūloma pangasija. Atsižvelgiant į tai, neseniai žuvies ir medaus tyrimai atlikti ir Lietuvoje. Buvo atrinkta 70 įvairios žuvies mėginių iš parduotuvių ir maitinimo įstaigų.

„Mes atlikome šaldytos, rūkytos, vytintos žuvies DNR mėginių tyrimus, bet neradome neatitikimų. Menkė yra menkė, o ne pakeista pigesne pangasija“, – informavo VMVT vyr. specialistė Deimantė Biknerytė.

Taip pat tirta 50 lietuviško ir importinio medaus mėginių. Nustatyti tik du medaus, atvežto iš Lenkijos ir Latvijos, klastojimo atvejai. Tokį medų pardavinėjo keli didieji prekybos tinklai.

„Medus buvo pavadintas liepų žiedų, bet ištyrus paaiškėjo, kad tai – ne liepų, o prastesnės rūšies – bastutinių šeimos augalų – medus. Šis medus pigesnis ir ne toks vertingas kaip liepžiedžių medus. Šių produktų realizacija sustabdyta ir jie atšaukti iš rinkos“, – sakė D.Biknerytė.

Nors kol kas Lietuvoje nustatyti tik keli maisto produktų klastojimo atvejai, tai nereiškia, kad rinkoje negali būti daugiau klastočių. Mat iki šiol tokių itin brangiai kainuojančių tyrimų atlikta mažai. Kitais metais VMVT ketina tirti, ar nėra klastojami mėsos produktai, aliejus.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Danija, Italija kovai su maisto klastotėmis turi specialius padalinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.