Skaudi aritmetika: kokią žalą pasauliui padarė teroro išpuoliai?

Ekonomistai suskaičiavo, kad vien praėjusiais metais teroristiniai veiksmai pasaulio ūkiui padarė 52,9 mlrd. JAV dolerių nuostolių. Šie skaičiai viršija 2001 m., kai teroro išpuolių pasaulio ekonomikai padaryta žada siekė rekordinius 51,51 mlrd. JAV dolerių. Praėjusių metų nuostoliai – 61 proc. didesni, nei buvo 2013-aisiais. 

Nuo 2000-ųjų įvyko daugiau nei 61 tūkst. teroro aktų, per kuriuos iš viso žuvo 140 tūkst. žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuo 2000-ųjų įvyko daugiau nei 61 tūkst. teroro aktų, per kuriuos iš viso žuvo 140 tūkst. žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2015, 1:33 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 12:10 AM

Tokie skaičiai paskelbti po tyrimo „Globalus terorizmo reitingas“, kurį paviešino Ekonomikos ir taikos institutas.

Atliekant tyrimą išanalizuota situacija 162 šalyse, kuriose gyvena daugiau nei 99 proc. visos Žemės populiacijos.

Iki galo įvertinti terorizmo daromos žalos neįmanoma. Be pirminės žalos, kuri ir apskaičiuota tyrime įtraukiant prarastų gyvybių skaičių ir per atakas turtui padarytą žalą, yra dar ir netiesioginiai nuostoliai, kurie iš tiesų gali būti dešimt kartų didesni.

Instituto vertinimas daugiausia remiasi Jungtinių Tautų organizacijos, Pasaulio banko, Tarptautinio valiutos fondo ir kitų tarptautinių ir nacionalinių struktūrų žalos vertinimais, atsižvelgiant į tai, kokie nuostoliai padaryti bendruomenei, kiek atsiėjo sužeistųjų gydymas ir dėl negautų pajamų iš nukentėjusiųjų bei žuvusiųjų.

Tačiau į rodiklius neįtraukiamos lėšos, kurias teko išleisti ginkluotei, neįskaičiuoti turistinio sektoriaus nuostoliai ir panašiai.

Per teroro išpuolius 2014 m. Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje žuvo 13 426 žmonės, piečiau Sacharos esančioje Afrikoje – 10 915 žmonių, Pietų Azijoje – 6 713 žmonių, Europoje ir Šiaurės Amerikoje – 53 žmonės, kituose regionuose drauge sudėjus – 1 578 žmonės.

Nuo 2000-ųjų įvyko daugiau nei 61 tūkst. teroro aktų, per kuriuos iš viso žuvo 140 tūkst. žmonių, o per tuos 15 metų teroro pavojaus lygis pasaulyje stipriai išaugo.

Apie tai, kokį poveikį pastarieji išpuoliai Paryžiuje gali turėti turizmo sektoriui, lrytas.lt jau rašė.

Vis dėlto daugelio šalių ūkių teroristų atakos neturi rimto poveikio. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie tiesioginių užsienio investicijų srautus: dažniausiai investuotojų tai neatbaido. Vis dėlto po Rugsėjo 11-osios išpuolių vien Niujorko ekonomikai padaryta 14 mlrd. JAV dolerių žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.