Naujo tilto Klaipėdoje dar nėra, bet aistros jau verda

Bastionų tiltas Danės upės krantus Klaipėdoje sujungs tik po 5 metų, bet jis jau kelia emocijas. Dviaukščio namo, kuris bus nugriautas, gyventojai piktinasi, kad niekas nepaaiškina, koks likimas jų laukia.

Taip turėtų atrodyti naujasis Bastionų tiltas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Taip turėtų atrodyti naujasis Bastionų tiltas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Šis namas Bangų gatvėje Klaipėdoje bus nušluotas nuo žemės paviršiaus.
Šis namas Bangų gatvėje Klaipėdoje bus nušluotas nuo žemės paviršiaus.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Nov 19, 2015, 7:27 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 10:05 PM

Ginčai dėl būsimojo tilto vakar buvo įsiplieskę uostamiesčio „Kultūros fabrike“, kur buvo pristatyta Bastionų tilto per Danės upę projekto architektūrinė inžinerinė koncepcija.

Labiausiai sunerimę Bangų gatvės 11-ojo namo, kuris bus nušluotas nuo žemės paviršiaus, gyventojai.

Trūksta informacijos

„Viską sužinojome tik iš spaudos. Pamatėme savo namo nuotrauką ir buvome priblokšti – jis bus nugriautas. Nuo tos dienos jau praėjo nemažai laiko – ir jokios informacijos.

Suprantame, kad pastatas atiteks visuomenės reikmėms – ir viskas: priešinkis, nesipriešink, nieko nepakeisi. Tame name – trys butai viršuje, o apačioje – mūsų įmonė. Niekas neinformavo, kaip ir kas bus, kokios kompensacijos galime tikėtis.

Mes nuomojame patalpas, nuomininkai sunerimę, klausia, gal mums jau kraustytis? Nuoma – mūsų verslas, todėl mums labai svarbu viską žinoti iš anksto“, – piktinosi Petronėlė Pupininienė.

Kita šio namo gyventoja Milda Juščienė mano, kad reikėjo nuodugniau pasvarstyti, kur statyti tiltą. Dabar jis – pačiame senamiestyje, o tolėliau yra tiesiog laisva dykynė.

Ne ką pakilesnės ir greta stovinčio Bangų gatvės tryliktojo namo gyventojų nuotaikos. Iki šiol buvęs įvažiavimas į kiemą taps gatve, vedančia naujojo tilto link.

Sunerimę ir kitapus Danės upės Laivų skersgatvyje stovinčiuose daugiaaukščiuose gyvenantys žmonės.

Valdininkai juos ramino, kad gatvė nebus platinama ir automobilių srautas ja neturėtų smarkiai padidėti.

Galės skųstis teismui

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška mano, kad informacijos buvo pakankamai, tik gyventojai ja kažkodėl nesidomėjo.

Bangų gatvės 11-ojo namo gyventojams išsiųsti registruoti laiškai, bet į susitikimą atėjo tik vienas žmogus.

„Detaliojo plano procedūros dar nėra baigtos, žemės perimti visuomenės reikmėms dar nepradėta. Detaliojo plano koncepcija buvo pristatyta.

Apie naująją transporto trasą kalbama nuolat.

Namas atiteks visuomenės poreikiams. Teisės aktų numatyta tvarka gyventojams bus išmokėtos kompensacijos, pirma atlikus nepriklausomą turto vertinimą. Jei gyventojų jos netenkins, galės skųstis teismui“, – aiškino V.Juška.

Mažins transporto srautus

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino teigimu, specialistai tiltui parinko optimalią vietą, o atsižvelgti į kiekvieno žmogaus nuomonę nėra galimybių. Jis pažadėjo artimiausiu metu susitikti su gyventojais ir viską jiems paaiškinti.

Strateginiame miesto plane šio tilto statyba buvo numatyta jau seniai, ištirti transporto judėjimo srautai.

Anot architekto Edmundo Andrijausko, ši vieta tiltui buvo parinkta prieš keturis dešimtmečius rengiant miesto generalinį planą: „Svarbiausia – sumažinti transporto srautus senamiestyje, nes pastatai čia stovi ant netvirto grunto, todėl važiuodami didesni automobiliai drebina namus.

Tiltas įgis dar didesnę svarbą, kai ateityje netoliese bus pastatyti gyvenamieji namai, kuriuose įsikurs maždaug penki tūkstančiai žmonių.“

Jau girdėti replikų, ar iš tikrųjų reikalingas brangiau kainuojantis pakeliamasis tiltas.

Savivaldybės atstovai tikino, kad ateityje Danės upėje atsiras bent dešimt prieplaukų, jose švartuosis laivai, kuriais, kaip ir kažkada, bus galima nuplaukti net iki Tauralaukio.

Tilto atidarymas – 2020 metais

* Pastatyti tiltą ir sutvarkyti aplinkines gatves kainuos 8,5 mln. eurų. Visi darbai turėtų būti baigti 2020 metais.

* Tilto projektavimo ir projekto vykdymo darbus atlieka bendrovė „Kelprojektas“, Klaipėdos architektų biuras „Andrijauskas ir partneriai“ bei Olandijos projektavimo kompanija „Royal Haskoning DHV“.

* Bastionų gatvės ir tilto projektavimo darbai turėtų trukti maždaug pusantrų metų. Keturių eismo juostų tiltas sujungs Danės ir Bangų gatves. Viena iš dviejų juostų bus skirta tik viešajam transportui.

* Abiejose pusėse bus įrengti šaligatviai pėstiesiems, vienoje – dviračių takas. 20 metrų pločio tiltas drieksis 31 metrą.

* Tiltas bus pakeliamasis, o svirtinis pakėlimo mechanizmas jį perskirs ne per pusę kaip Pilies tiltą, bet pakels iš vienos pusės. Tilto pakėlimo mechanizmas bus įrengtas dviejuose 16 metrų aukščio pilonuose – tilto atramose. Čia bus sumontuoti LED šviestuvai, kurie apšvies visą statinį. Tiltą pakelti tetruks dvi minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?