Rusai valgys mažiau – paskelbė dar vieną embargą

Nuo Naujųjų metų Rusija įveda maisto produktų embargą Ukrainai. Bus draudžiamas kiaulienos, stambių raguotų galvijų mėsos, mėsos subproduktų, daržovių, aliejaus, pieno, sūrių, daržovių ir riešutų importas.

Rusija į rinką patekusius produktus iš draudžiamų šalių tiesiog naikino.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija į rinką patekusius produktus iš draudžiamų šalių tiesiog naikino.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai lrytas.lt, Maskva

Nov 20, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 4:28 PM

Yra toks rusiškas anekdotas. Tėvas grįžta namo blogos nuotaikos, mat pabrango degtinė. „Vadinasi, tu mažiau gersi“, – klausia sūnus. Tėvas atsako: „Ne, tai jūs su mama mažiau valgysit“.

Analogiška situacija laukia ir Rusijos, įvedančios embargą ukrainietiškiems produktams.

Žinoma, nuo to nukentės ir Ukraina.

Kaip skaičiuoja Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas, per 2016 metus Ukrainos nuostoliai dėl Rusijos sankcijų sieks apie 600 mln. dolerių.

„Mes ruošiamės tam, kad Rusija įves prekybos ribojimus Ukrainos atžvilgiu“, – sakė A.Jaceniukas.

Kad embargas bus įvestas, abiem pusėms buvau aišku jau seniai. Dar rugpjūčio 13 dieną Rusijos vyriausybė išplėtė sąrašą šalių, kurioms taikomas produktų embargas. Be ES valstybių, į sąrašą pateko Albanija, Juodkalnija, Islandija, Lichtenšteinas. Ukraina taip pat buvo įrašyta, tačiau ypatingomis sąlygomis: jei pasirašys sutartį su ES.

Lapkričio 17 dieną Ukrainos prezidentas Petras Porošenka paskelbė, kad Ukrainos ir ES laisvosios prekybos zona pradės veikti nuo 2016-ųjų. Lapkričio 18-ąją Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas pranešė, kad Rusija nuo 2016 metų sausio 1 dienos įveda embargą Ukrainai.

Rusijos opozicijos politikas Vladimiras Ryžkovas pavadino tokį sprendimą absurdišku ir nelogišku. „Jei tikslas – nuvaryti Ukrainą, tai kokio velnio prieš tris dienas prailgino 3 mlrd. dolerių išmokėjimą, kuriuos ji mums skolinga?“ – klausė jis.

Maskvos tarptautinės prekybos centras, remdamasis Rusijos muitinės statistikos duomenimis, suskaičiavo, kad per 9 šių metų mėnesius Ukraina padidino kiaulienos eksportą 2000 procentų – iki 20,5 mln. tonų. Išaugo ir jautienos tiekimas – 16 proc. iki 15,3 mln. tonų. Be to, Ukraina į Rusiją įvežė beveik 7 mln. tonų daržovių, 874 tūkst. tonų varškės, 40 tūkst. tonų pieno, 20 tūkst. tonų – grietinėlės. Dabar šis produktų konvejeris bus sustabdytas.

„Aš stebiuosi mūsų vyriausybe: lyg kirviu per galvą mus daužo kasdien, – kalbėjo V.Ryžkovas. – Štai Aleksejus Uliukajevas bent jau būtų kokius skaičiavimus atlikęs, kiek Rusija dėl to praras, kiek praras Ukraina, kiek susitrauks produktų prekyba, kaip išaugs kainos?

O juk aišku, kad mūsų parduotuvių lentynos dar labiau ištuštės, kainos išaugs taip pat. Tai yra, embargas Ukrainai, o smūgis – mažai uždirbantiems Rusijos piliečiams.

Šiandien turime 21 mln. žmonių, kurie gyvena už skurdo ribos, šiais metais vargšų skaičius išaugo 3 milijonais. Embargas Ukrainai, prognozuoju aš, padidins tokių žmonių skaičių dar milijonu ar pusantro.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.