Jau ir Kremlius nežino, iš kur rusai ims pieno

Embargo ženklais apsikarsčiusi Rusija nebesugeba apsirūpinti pienu ir jo produktais. O vietos gamintojai įspėjo, kad kitąmet bus dar blogiau. Rusijoje primelžiamo pieno pakanka patenkinti tik 77–80 proc. šalies poreikių. Tai pripažino vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

Kai kuriuose Rusijos regionuose net iki trečdalio karvių serga leukoze.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kai kuriuose Rusijos regionuose net iki trečdalio karvių serga leukoze.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

2015-11-25 15:23, atnaujinta 2017-10-02 20:53

Nagrinėjant kitų metų biudžeto projektą buvo aiškiai pabrėžta, kad galima sulaukti pieno produktų deficito ir didesnių jų kainų.

Tiesa, deficitas Rusijoje jau kaip ir įprastas: šios šalies Mokslų akademijos duomenimis, dabar vienam gyventojui per metus tenka iki 250 kilogramų pieno įvairiais pavidalais, nors mokslininkai rekomenduoja suvartoti ne mažiau kaip 330 kilogramų.

ES šalims ir kai kurioms kitoms valstybėms Maskvos paskelbtas pieno produktų embargas padėtį dar labiau pablogino.

Tiesa, Kremlius ambicingai pareiškė, kad Rusijos gamintojai patys galės aprūpinti vietos vartotojus. Buvo tikimasi, kad šalyje pieno gamyba per šiuos metus išaugs bent 3 procentais. Tačiau jau dabar aišku, kad geriausiu atveju ji ūgtelės 0,8 proc.

Negana to, žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačiovas viešai pripažino: jei pieno sektorius kitąmet negaus maždaug 20 mlrd. rublių (290 mln. eurų) injekcijų, gamyba sumažės 3–4 proc.

Nuo sausio 1-osios Rusijoje įsigalios naujas ir gerokai griežtesnis maisto produktų reglamentas, pagal kurį bus smarkiai apribotos galimybės naudoti leukoze sergančių karvių pieną.

Ūkininkų teigimu, kai kuriuose regionuose dėl to tektų išskersti bemaž trečdalį bandų, nes ši liga Rusijoje gana paplitusi.

Organizacijos „Sojuzmoloko“, tarp kurios narių yra „PepsiCo“, „Danone“ ir kiti žinomi gamintojai, vadovas Andrejus Danilenka paaiškino, kad dėl tokio ribojimo karvių sumažės 7–8 proc. – maždaug 300 tūkstančių. Akivaizdu, jog tokiu atveju Kremliaus planai aprūpinti rusišku pienu visus gyventojus visiškai žlugs.

Kai kur padėtis iš viso kritinė. Antai Vladimiro srityje leukozės židinių nėra tik 43 ūkiuose iš 118. Panašūs rodikliai ir Tiumenės, Astrachanės, Leningrado srityse.

Todėl gamintojai ragina valdžią atšaukti griežtus reikalavimus ir leisti toliau pasterizuoti bei perdirbti sergančių karvių pieną, kaip daroma iki šiol.

Žinoma, yra ir kita išeitis – atšaukti embargą.

Bet atrodo, kad Kremlius greičiau leis rusams toliau gerti sergančių karvių pieną, nei atvers vartus importinei produkcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.