Mūšis dėl alaus degalinėse dar nesibaigė

Nors Seimas vos prieš porą savaičių nusprendė, kad nuo sausio 1-osios degalinėse nebebus galima prekiauti jokiu alkoholiu, situacija dar gali pasikeisti.

Gali būti, jog alumi degalinės ir toliau prekiaus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Gali būti, jog alumi degalinės ir toliau prekiaus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Nov 25, 2015, 11:22 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 10:27 PM

Trečiadienį posėdžiavęs Seimo Sveikatos reikalų komitetas degalinių savininkams suteikė vilties. Mat komitetas nutarė Seimui siūlyti vis dėlto leisti degalinėms pardavinėti ne stipresnį nei 15 proc. alkoholį.

Tas pats komitetas taip pat siūlys Seimui bent dviem valandom trumpinti prekybos alkoholiu laiką visose parduotuvėse. Tokiu atveju alkoholio nebūtų galima įsigyti iki 10 val. ryto.

Kaip lrytas.lt sakė komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas, norima pasiūlyti ir dar vieną naujovę parduotuvėms. Bent jau Sveikatos reikalų komitetas siūlo jose visiškai uždrausti alkoholio reklamą.

Paskutinis punktas, dėl kurio sutarė minėtas komitetas – daugiau teisių suteikti savivaldybėms, kad šios pačios, jei reikia, nuspręstų, kur nustatyti zonas, kuriose būtų draudžiama prekiauti alkoholiu ir jį vartoti.

Kada į Seimo darbotvarkę bus įtrauktos šios pataisos, kol kas neaišku.

Rankų dar nenuleidžia

Lietuvos naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė, kalbėdama su lrytas.lt, sakė, jog tikisi, kad Sveikatos reikalų komiteto siūlymai bus greitai išspręsti. Pašnekovė teigė, kad asociacija pritartų, jog degalinėse būtų leista prekiauti alkoholiu iki 15 procentų. Tačiau savo pozicijos nekeičia: ir toliau tiki, kad tokiais draudimais nebus pasiektas tikslas sumažinti alkoholio vartojimą, o konkurencija bus pažeista. „Tikrai nenuleisime rankų – nemanome, kad tai teisinga. Tačiau kol neturime pasitvirtinę savo veiksmų plano, nenorėčiau sakyti, ką darysime ir kaip“, – kalbėjo D.Jokšienė.

Priskaičiuoja milijonus nuostolių

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas kritikuoja komiteto raginimą trumpinti prekybos alkoholiu laiką. Anot jo, tokio siūlymo teikėjai neturi jokių dokumentų, kurie patvirtintų, kad tokia naujovė sumažintų alkoholio vartojimą.

L.Vilimas primena Vyriausybės išvadą, kurioje minima, jog kai Lietuvoje buvo leista alkoholiu prekiauti tik nuo 8 val. iki 20 val., alkoholio pardavimai statistiškai augo. „Tačiau dar yra verslo administracinės naštos ir verslo suvaržymo klausimas. Juk dar dviem valandom sutrumpinus prekybos alkoholiu laiką reikės pritaikyti prekybos vietas, perprogramuoti kasos apartus. Apytiksliai skaičiuojant, vieno tokio aparato sutvarkymas kainuoja apie 2 tūkst. eurų. Visos Lietuvos mastu kalbame apie milijonus nuostolių be jokio pagrindimo“, – lrytas.lt teigė L.Vilimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.