Sukčiai užburia didelių įmonių buhalteres

Kontrabandininkai per mūsų ir kitų valstybių sienas bando pervežti pinigus, įgytus iš neteisėtos veiklos, taip pat ir sukčiavimo. O sukčiai tampa vis išradingesni.

Tariamas valdybos pirmininkas buhalterei pranešė, kad planuoja pertvarkyti įmonę, o tam reikia pinigų. Ji patikėjo.<br>V.Balkūno nuotr.
Tariamas valdybos pirmininkas buhalterei pranešė, kad planuoja pertvarkyti įmonę, o tam reikia pinigų. Ji patikėjo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

2015-11-26 20:42, atnaujinta 2017-10-02 15:45

„Kiekvieną dieną stebime naujas schemas, pavyzdžiui, trikampės prekybos, kai juda daug pinigų, o mažai prekių. Įkuriamos grandinės įmonių, kurios skirtos tik pinigams peršokinėti.

Pastaruoju metu nemažai didelių bendrovių mūsų šalyje ir užsienyje nukentėjo nuo vadinamosios socialinės inžinerijos, kai užburiama ir apgaunama įmonės vyriausioji buhalterė“, – paaiškino FNTT Pinigų plovimo prevencijos skyriaus viršininkas Sigitas Šileikis.

Sukčiai gerai ištiria įmonės struktūrą, jos valdymą. Jie iš pradžių išsiaiškina, kas yra pagrindinė bendrovė ir jos vadovai, valdybos nariai. Tik tada apgavikai skambina buhalterei ir laisvai žongliruoja jai svarbiomis pavardėmis.

„Laba diena, esu jūsų pagrindinės įmonės valdybos pirmininkas. Noriu su jumis konfidencialiai pakalbėti“, – neseniai paskambinęs vienos labai didelės mūsų šalies įmonės vyriausiajai buhalterei pranešė vyriškis.

Moteris išsigando – juk jai skambina pats svarbiausias vadovas!

Tariamas valdybos pirmininkas pranešė, kad planuoja slapta pertvarkyti įmonę, o tam reikia pinigų.

„Norime viską padaryti tyliai. Perveskite 300 tūkst. eurų į mano nurodytą sąskaitą. Ir niekam nesakykite“, – paprašė vyriškis.

Buhalterė tarsi užburta pakluso ir pervedė nurodytą sumą į sąskaitą viename iš Moldavijos bankų. Kai kurie sukčiai Lietuvoje įsteigia įmonę, kuri jokios veiklos nevykdo, o būna skirta tik pinigų tranzitui.

„Kartais mes pinigus pagauname greičiau, nei ta buhalterė atsitokėja ir suvokia pakliuvusi į sukčių pinkles“, – teigė S.Šileikis.

Apgavę bendrovių buhalteres sukčiai pinigus perveda į Vietnamą, Honkongą arba bando išgryninti Lietuvoje ir slapta išvežti į tolimas šalis.

Kartais jų grobis siekia net pusę milijono eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.