Ekologiniams ūkiams – gera žinia dėl juodojo pūdymo apsėjimo

Su plotu susijusiose Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonėse dalyvaujantys ūkininkai kviečiami atkreipti dėmesį į atnaujintus Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimus. Bene svarbiausias pokytis – vėl netaikomas reikalavimas iki lapkričio 1 d. apsėti juodąjį pūdymą ekologinių laukų apsaugos juostose.

Bene svarbiausia naujiena, kad dabar ekologinių ūkių valdytojams, kaip ir praėjusiais metais, nereikia iki lapkričio 1 d. apsėti juodojo pūdymo ekologinių laukų apsaugos juostose.<br>shutterstock.com
Bene svarbiausia naujiena, kad dabar ekologinių ūkių valdytojams, kaip ir praėjusiais metais, nereikia iki lapkričio 1 d. apsėti juodojo pūdymo ekologinių laukų apsaugos juostose.<br>shutterstock.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-11-27 13:00, atnaujinta 2017-10-02 12:36

GAAB reikalavimai taikomi KPP priemonių „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitokių specifinių kliūčių“, „Su „Natura 2000“ ir Vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“, ir priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Miško veisimas“ dalyviams.

Jie aktualūs ir pareiškėjams, kurie siekia gauti tiesiogines išmokas už deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus, taip pat tęsiantiems įsipareigojimus pagal ankstesniojo programinio laikotarpio priemones.

Atnaujinti trys reikalavimai

Iš viso pakeisti trys GAAB reikalavimai. Bene svarbiausia naujiena, kad dabar ekologinių ūkių valdytojams, kaip ir praėjusiais metais, nereikia iki lapkričio 1 d. apsėti juodojo pūdymo ekologinių laukų apsaugos juostose. Ši išimtis praėjusiais metais buvo taikoma ankstesniojo programinio laikotarpio priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programų „Ekologinis ūkininkavimas“ ir „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ dalyviams. Nuo šių metų pradžios išimtis buvo panaikinta, o dabar sugrąžinta, bet taikoma tik ekologinių ūkių valdytojams. Tai reiškia, kad jiems ekologinių ūkių valdytojams, iki š. m. lapkričio 1 d. neapsėjusiems apsauginėse laukų juostose esančio juodojo pūdymo, nebus taikomos sankcijos.

Naujojo 2014–2020 m. programinio laikotarpio priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklos „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ dalyviams išimtis netaikoma dėl to, kad jiems nebėra reikalavimo turėti apsaugos juostas.

Septyni GAAB reikalavimai

Iš viso nustatyti septyni GAAB reikalavimai. Žemdirbiai kviečiami susipažinti su naujausia jų redakcija ir nesudėtingai išvengti galimų sankcijų už šių reikalavimų pažeidimus.

Pirmuoju GAAB reikalavimu pareiškėjams draudžiama vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose paskleisti mėšlą ar srutas.

Antruoju reikalavimu žemės ūkio veiklos subjektai įpareigojami laikytis sąlygų, nustatytų paviršinių vandens telkinių naudojimo vandeniui išgauti (jos nurodytos Paviršinių vandens telkinių naudojimo vandeniui išgauti tvarkos apraše). Šiais reikalavimais ribojamas leidžiamas per parą paimti vandens kiekis.

Trečiasis reikalavimas pareiškėjams draudžia pavojingomis medžiagomis užterštas nuotekas tiesiogiai ar netiesiogiai išleisti į požeminį vandenį (kuris yra po žemės paviršiumi ir tiesiogiai liečiasi su dirva ar podirviu). Pareiškėjas turi užtikrinti, kad pavojingų medžiagų talpyklos yra sandarios, be įtrūkimų ar kitokių mechaninių pažeidimų, yra laikomos ant nuo pavojingų medžiagų patekimo į gruntą apsaugančio nelaidaus pagrindo.

Ketvirtuoju reikalavimu nustatyta, kad ariamojoje žemėje turi būti auginami žemės ūkio augalai arba laikomas juodasis pūdymas. Juodąjį pūdymą, išskyrus esantį ekologinių laukų apsaugos juostose, iki kiekvienų metų lapkričio 1 d. būtina apsėti arba apsodinti žemės ūkio augalais.

Penktuoju reikalavimu erozijai jautriose teritorijose draudžiama auginti kaupiamuosius žemės ūkio augalus – bulves, pašarinius ir cukrinius runkelius, kitus šakniavaisius ir šakniagumbius.

Šeštasis reikalavimas ganyklose arba pievose ir daugiametėse ganyklose arba pievose draudžia deginti žemės ūkio augalus ir jų ražienas, žolę. Išimtys taikomos tik Aplinkos apsaugos reikalavimuose nustatytais atvejais deginant sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas.

Paskutiniu, septintuoju, reikalavimu draudžiama kirsti valstybės saugomus botaninius gamtos paveldo objektus – deklaruotuose plotuose augančius medžius ir krūmus. Išimtis taikoma, jeigu jie nulaužti ar išversti vėjo ar sniego, nudžiūvę ar keliantys grėsmę žmonėms, pastatams, eismui. Nuo š. m. lapkričio 11 d. draudžiama kirsti medžius „Natura 2000“ PAST teritorijoms priskirtuose žemės ūkio naudmenų plotuose paukščių jauniklių perėjimo ir augimo metu, t. y. nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 1 dienos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt. Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.